Monday, December 31, 2012

Simply 2012



Assalamualaikum...Hari terakhir di tahun 2012....jam jam terakhir katakan...
Imz ambil kesempatan untuk imbas kembali apa yang terjadi dalam hidupku sepanjang tahun 2012.

Permulaan 2012 tidaklah sebahagia mana yang Imz harapkan apabila berlaku sesuatu yang tidak pernah terfikir kita akan lalui.Walaupun ia sedikit pahit,namun kita belajar dari kesilapan melakukan percaturan dalam kehidupan.Jangan pernah menyesal dengan takdir hidup kita, anggap lah ia sebagai sesi pembelajaran dalam usaha untuk mengenali dunia di kala usia menginjak dewasa. Belajar dari kesilapan itu lebih bermakna.


Imz akui sedikit celaru dengan ujian mendatang..namun sokongan dari sahabat tersayang , Imz kembali melawan perasaan itu.Thanks sahabat....Ingatlah guyz, apabila kita hadapi ujian terus ingat kita ada ALLAH s.w.t yang akan dengar luahan hati kita , dengan Dia kita akan tenang berbicara.Sesungguhnya doa kepada kekasih yang SATU ini akan membuat emosi kita akan lebih stabil.


Alhamdullilah..segalanya kembali baik.Segalanya berjalan dengan sempurna...kadang-kadang je terasa something..tapi Imz cuba kawal,anggap ia cuma persinggahan tanpa berharap ia akan pergi lebih jauh.Bohong !!! Imz memang berharap ia akan meningkat ke tahap yang lebih baik..tapi ia mati tiba-tiba..tersentap.Mungkin belum sampai detik waktunya..Imz ingatkan diri.Mohon pada diri...cukuplah,jangan berlaku lagi.Namun ia berbeza kerna ia bukan sebuah permainan. Ini kurniaan dari Ilahi...kerna Imz tak pernah rancang namun ia tiba-tiba datang dan semakin hari semakin kuat.Biarlah ia pergi kalau ia bukan hak Imz.


Senyumlah sayang kerana ia mampu membuktikan bahawa kita bahagia dengan kehidupan.Walaupun dugaan demi dugaan datang...anggap ia proses untuk mematangkan kita.In sha Allah....

Perkara yang gembira sepanjang 2012 :

  • Dah 2 tahun jadi cikgu...dapat bonus dan kenaikan gaji dari goverment.Terima kasih Allah s.w.t atas rezeki yang dikurniakan...alhamdullilah

  • Dah maju setapak dalam bisnes...hehe...yeke? kecil-kecilan je dengan menjadi agen Catalyst..walaupun untuk pasaran kawan dan ahli keluarga je..ok la,pelan-pelan kayuh ye dak...

  • Dah boleh drive ke Kuala Lumpur dan Kota Bharu tapi dengan syarat ada co pilot yang sangat cekap dan berani untuk mempengaruhi gaya pemanduanku..cehhh...penakut lagi sebenarnya..hehe

  • Bertambah bilangan anak buah Cikshu...dapat baby boy Khalef Adrian..tak berkesempatan lagi nak update tentang my new hero ni...soon ok!

  • Ohhhh....the best moment yang paling best for this year,terkandas dalam banjir akhir bulan 12.On the way dari Kuantan-Kota Bharu...Imz,Kak Long dan Ma serta Pinky ku sayang terkandas dalam banjir.Gerak jam 5.00 petang..sampai rumah jam 6.00 pagi.Hohoho...pengalaman yang tidak sanggup ku hadapi lagi.Kesian my Pinky terpaksa harung banjir yang dalam..hope it will be fine.I nak pakai you lama sayang...huhuhu..

Ok guyz...see you next year.. 2013  please be nice to me...

Thursday, December 20, 2012

Pengertian Disebalik Surah Yasin










Assalamualaikum.....marilah kita kongsi bersama ilmu yang bermanfaat....



Surah Yasin -Pengertian Setiap Ayat
Ø Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri
Ø Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
Ø Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.
Ø Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
Ø Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.
Ø Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
Ø Ayat 29 – Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ø Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).
Ø Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.
Ø Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
Ø Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
Ø Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.
Ø Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.
Ø Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal . Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.
Ø Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.
Ø Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Ø Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba
Ø Tiupan ke-dua – Hancur
Ø Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padangMahsyar.
Ø Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
Ø Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
Ø Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
Ø Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.
Ø Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.
Ø Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”
Ø Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.
Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:
Ø Yasin is the jantung of Al-Quran
Ø Know the meaning of ayat-ayat in Al-Quran
Ø Yasin memudahkan yang susah. As such read Yasin:
o Child is sick
o Feeling troubled.
o Memudahkan urusan
o Memudahkan perjalanan
o As selusoh (to ease pain when giving birth)
Ø Read Yasin (3x) over water
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Fatihah
Ø Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Ø Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.
Ayat 9 – “Waja’alna… .”
Ø Lindungi rumah dari pencuri – baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
Ø Lindungi diri dari dianiaya
Ø Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur
Ø Baca Ayat 9
Ø Fatihah
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Ayat Kursi
Ayat 29 – “In kanat illa… .”
Ø Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.
Ayat 36 – “subhanallazi..”
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ø Ya Wadud (3x)
Ayat 58 – “Salamun… “
Ø Jika sakit anggota
Ø Tak tenang hati
Ø Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit
Ayat 76 – “Falayahzun..”
Ø Bila rasa sedih
Ø Untuk menenangkan hati
Ø Gosok jantung sambil baca
Ayat 78 – 79 “dari Yuhyil Wahiya… “
Ø Tulang patah
Ø Sakit sendi
Ø Sakit lutut
Ayat 82 – “Innama amruhu..”
Ø Jika mandul
Ø Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan
Dry method
o Sembahyang tahjud
o Sembahyang hajat
o Doa minta hajat
o Baca ayat 100 x dengan yakin
o Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan)
o Seperti di atas
o Bila baca ayat, tiup dalam air
o Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
o Doa sambil minum
o Untuk 41 pagi
Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamalaa’maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.
Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian
Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit, tengah nazak nak mati atau sudah meninggal dunia. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur. (terutama ayat 12) — sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita akan menyusul jua.
***** sekadar informasi *******
Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
Ø Buah Zaiton – Elok untuk kulit
Ø Kurma – Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima – Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin – Memberi kekuatan – tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak



Monday, December 3, 2012

Kering Idea !!!!


Assalamualaikum guyz...
Masih ingat lagikah anda pada blog Imzen.blogspot.com yang tidak gah ini..langsung tidak fofular ini ? Kalau masih ingat..alhamdullilah, kalau tidak..memang patut pun.hehe..

Imz ambil keputusan nak 'hide' kan blog untuk beberapa bulan lepas disebabkan beberapa faktor..macam serius bebeno lak yer..aiseyman..tak adelah sampai serius tahap gaban tuh!!!

Mungkin ada sesetengah orang boleh view kan..kalau dapat view pun memang Imz tak ada update  or post ape-ape entry, sebab memang mood nak buat karangan langsung tidak ada..memang aura nak blogging hilang macam tu ajeeeer...apo kono eh jang ?? den pun tak tau napo.. @,@ huhhhhhh....



Mula-mula terfikir jugak nak stop terus dari dunia blog ni..bukan merajuk tapi macam dah malas gila nak update.Tapi........fikir punya fikir, rugilah pulak sebab Imz dah hampir 3,4 tahun bina blog yang tak seberapa ni..walaupun tak ada followers tegar, Imz still sayang blog ni..hehe..macam harta la jugak kan..So, Imz ambil keputusan..Imz akan terus berada di sebalik tabir Imzen Blog ini cuma mungkin kekerapan update akan terumbang ambing..hahaha...kiranya saham blog ini tak akan maintain lah, akan ada masa turun naiknya..blahhh la weiii..saham bagai pulak..ok la makin dasaaattt gaya penulisan Imz ni, sudah lari dari nilai-nilai norma agaknya..Ok la guyz..itu saja !!! 

Jaga agama , jaga diri....hiasi peribadi..hehehe...



Monday, October 8, 2012

Dia yang kau pilih , Shahir











Lirik Lagu Dia Yang Kau Pilih – Shahir


Setiap baris kata-kata yang ku baca
Bagaikan jalan hidupku
Tiada lurus semua seolah hampa
Haruskah aku sesali



Bagai kisah kita yang surut selalu
Bilakan berakhir



Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu



Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka



Setiap kata kau ucap semua dusta
Pernahkah kau menyesali
Tiada tulus semua helah semata
Haruskah aku menanti



Kini kan berakhir
Ku takkan berpaling
Relakan segala



Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu



Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka




Such a nice song...Imz suka dengar...


Saturday, September 29, 2012

Kenali Kalori Makanan anda !!!


Assalamualaikum...

Imz cuma nak share tentang kalori makan, tengah study..hehe

 





MAKANAN RUTIN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Nasi putih (satu setengah cawan)
260
2.
Nasi lemak bersambal (sepinggan)
400
3.
Nasi goreng bertelur (sepinggan)
635
4.
Nasi briyani berayam (sepinggan)
880
5.
Nasi minyak kosong (sepinggan)
445
6.
Nasi ayam kosong (sepinggan)
300
7.
Mee goreng kosong (sepinggan)
660
8.
Mee sup (semangkuk)
380
9.
Meehun goreng (semangkuk)
550
10.
Roti putih (2 keping)
156
11.
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping)
200
12.
Capati tanpa kuah (sekeping)
180
13.
Pau ayam (sebiji)
203
14.
Emping jagung kosong (secawan)
160

BUAH-BUAHAN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Tembikai (sepotong)
20
2.
Betik (sepotong)
45
3.
Pisang emas (2 biji)
76
4.
Durian (5 ulas)
64
5.
Limau (sebiji)
42
6.
Jambu batu (sebiji)
110
7.
Nenas (sepotong)
59
8.
Epal (sebiji)
63
9.
Ciku (sebiji)
44
10.
Mangga (sebiji)
103

MINUMAN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Minuman berkarbonat (1 tin-285g)
120
2.
Minuman kotak (250g)
105
3.
Susu tepung penuh krim (1 sudu makan)
33
4.
Susu tepung tanpa lemak (1 sudu makan)
25
5.
Aiskrim (2 skop)
390
6.
Susu pekat manis (1 sudu makan)
71
7.
Yogurt rendah lemak (1 cawan)
90
8.
Mentega (2 sudu teh)
75





Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori




EXTRA

Hasil pencarian XoXo..

·         1tbsp minyak apa jenis pun 120 kalories
·         1 tbsp butter 100 calories
·         1tbsp santan low fat 9- 15 calories
·         1tbsp santan biasa 30-50 calories

·         1/2 cup sayur  20-30 calories
·         1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal 100 calories
·         1 keping roti  less 100
·         1 potato n banana less 100

·         100g seafood - 100 calories
·         100g fish - 120-150
·         100g chicken 130-150
·         100 g red meat 150

·         1tbsp sos2 .. 20-40


credited to XoXo ( from cari.com)

·         french fries - 1 small cup (90g)  290 Kcal
·         hot dog  - 1 whole (82g) 225 Kcal
·         mashed potatoes  -1 cup regular (94g)  87Kcal
·         Big Mac - 1    570Kcal

credited to marisa_anuar( from cari.com)
Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal)
·         Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur) /
·         Fried rice (with egg, chicken and vegetable)

Tinggi/High (401 -600 kcal)
·         Mi bandung/Bandung noodles 
·         Kueh tiau bandung/Kueh tiau bandung 
·         Mi kari/Curry mee
·         Nasi dagang/Nasi dagang 
·         Mi hoon bandung/Mee hoon bandung 
·         Nasi briyani, nasi sahaja/Nasi briyani, rice only 
·         Nasi minyak/Oily rice

Sederhana / Medium (101 - 400 kcal)
·         Nasi lemak/Nasi lemak
·         Mi sup/Mee soup
·         Roti telur/Roti telur
·         Kueh tiau goreng/Fried kueh tiau
·         Roti canai/Roti canal
·         Capati/Capati
·         Mi hoon goreng/Fried mee hoon
·         Mi goreng/Fried mee
·         Nasi ayam/Chicken rice
·         Rawadosai/Rawadosai
·         Putu bambu/Putu bambu
·         Dosai/Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
·         Idlii/ldlii
·         Putu mayam/Putu mayam

OTHER TRADITIONAL KUIH

Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
·         Mysore pak/Mysore pak
·         Laddu/Laddu
·         Papadam/Papadam

Tinggi  / High (151 - 300 kcal)
·         Bingka ubi kayu/Bingka ubi kayu
·         Vadai, kacang dal kuning/Vadai, yellow lentil
·         Lepat pisang/Lepat pisang  Cokodok pisang/Cokodok pisang
·         Kuih kasturi/Kuih kasturi
·         Kuih talam ubi kayu/Kuih talam ubi kayu

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Kuih sagu/Kuih sagu
·         Pisang goreng/Pisang goreng  Kuih kastard jagung/Kuih kastard jagung
·         Popia/Popia
·         Puding jagung/Puding jagung
·         Kuih kacang/Kuih kacang
·         Putu kacang/Putu kacang
·         Cucur badak/Cucur badak
·         Emping/Emping

Rendah / Low (0-50 kcal)
·         Kerepek ubi kayu/Kerepek ubi kayu  Kuih telur labah/Kuih telur labah
·         Kuih bangkit sagu/Kuih bangkit sagu  Kuih bangkit/Kuih bangkit


TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)

SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
·         Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)/
·         Lor-mai-fan (glutinous rice with peanuts)

Tinggi / High (151-300 kcal)
·         Tepung bungkus/Tepung bungkus
·         Bidaran/Bidaran
·         Kuih bom/Kuih bom
·         Kuih sri muka/Kuih sri muka
·         Bingka tepung beras/Bingka tepung beras
·         Pulut panggang/Pulut panggang
·         Kuih koci pulut putih/Kuih koci with white glutinous rice
·         Kuih kasui/Kuih kasui
·         Kuih koci pulut hitam/Kuih koci with black glutinous rice

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Tapai pulut/Tapai pulut
·         Kuih lapis/Kuih lapis
·         Kuih lompang/Kuih lompang
·         Rempeyek/Rempeyek
·         Kuih bakul/Kuih bakul
·         Dodol/Dodol
·         Wajik/Wajik

·         Rendah / Low (0 - 50 kcal)
·         Kuih karas/Kuih karas
·         Kuih buah Melaka/Kuih buah Melaka
·         Kuih buah rotan/Kuih buah rotan

TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)

Tinggi / High (151 - 300 kcal)
·         Yau-car-kue/Yau-car-kue
·         Kuih apam balik/Kuih apam balik
·         DonatlDougtinut
·         Ham-chi-peng/Ham-chi-peng
·         Kuih pau kacang merah/Red bean dumpling
·         Kuih pau ayaml Chicken dumpling
·         KesarilKesarl
·         Kuih apam gula hanguslKuih apam gula hangus

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Halwa/Halwa
·         Cucur udang/Cucur udang
·         Kuih ketayap/Kuih ketayap
·         Karipap/Curry puff
·         Kuih keria/Kuih keria
·         Kuih lidah kucing/Kuih lidah kucing
·         Kuih apam/Kuih apam

Rendah / Low(0 - 50 kcal)
·         Karipap mini/Mini curry puff
·         Baulu cermai/Baulu cermai
·         Kuih tat nenas/Pineapple tart
·         Kuih bawang/Kuih bawang
·         Kuih kapit/Kuih kapit

·         Ehsan dari forum .... cari.com.my

·         Murtabak/mutton - 1 piece - 722 kalori
·         Cheese Cake - 1 slice - 400 kalori
·         Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup - 414 kalori
·         Laksa Kari - 1 bowl - 589 kalori
·         Nasi Lemak - 1 complete - 644 kalori
·         Mee Goreng Mamak - 1 plate - 660 kalori
·         Lor Mee - 1 bowl - 383 kalori
·         Mee Rebus - 1 plate - 556 kalori
·         Mee/Bihun Goreng - 1 plate - 510 kalori
·         Kuey Goreng Kerang - 1 plate - 743 kalori
·         Mee Wantan - 1 plate - 409 kalori
·         Laksa Penang - 1 bowl - 436 kalori
·         Mee sup - 1 bowl - 381 kalori
·         Lor Mai Fun - 1 plate - 422 kalori
·         Nasi Briyani Kambing - 1 plate - 587 kalori
·         Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate - 664 kalori
·         Nasi Campur + 3 dish - 1 plate - 620 kalori
·         Century Egg Porridge - 1 bowl - 423 kalori
·         Nasi Ayam - 1 plate - 600 kalori
·         Nasi Goreng Biasa - 1 plate - 637 kalori
·         Nasi Claypot - 1 bowl - 898 kalori
·         Bah Kut Teh - 1 bowl - 348 kalori
·         Sotong goreng tepung - 1 small plate - 630 kalori
·         Sup Krim - 1 rice bowl - 375 kalori
·         Cheese burger with extra beef - 1 whole - 438 kalori
·         Fried fish cake with bun - 1 whole - 433 kalori
·         sundae chocolate - 1 cup - 380 kalori
·         Apple Pie - 1 piece - 260 kalori
·         Cheese & meat sauce - 1 small plate - 444 kalori
·         Sandwich chicken salad - 1 whole - 481 kalori
·         Pasembur - 1 plate - 752 kalori
·         Rojak Buah - 1 plate - 443 kalori
·         Teh tarik - 1 glass - 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice

KALORI YANG DIPERLUKAN DALAM SEHARI
BIL
JANTINA
KALORI
1.
Lelaki
2000 – 2500
2.
Perempuan
1600 – 2000

JADUAL AKTIVITI MEMBAKAR KALORI
Kalori dibakar bergantung kepada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang. Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.
BIL
AKTIVITI
KALORI DIBAKAR
1.
Menonton TV
40
2.
Berjalan pantas
300
3.
Bermain bola keranjang (agresif)
450
4.
Mengemas rumah
240
5.
Berkebun
320
6.
Bermain golf (bawa sendiri Club)
385
7.
Berbasikal statik
380
8.
Aerobik
405
9.
Ping pong
280
10
Sex
1000




Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Monday, December 31, 2012

Simply 2012

Posted by imz at 7:06 AM 0 comments


Assalamualaikum...Hari terakhir di tahun 2012....jam jam terakhir katakan...
Imz ambil kesempatan untuk imbas kembali apa yang terjadi dalam hidupku sepanjang tahun 2012.

Permulaan 2012 tidaklah sebahagia mana yang Imz harapkan apabila berlaku sesuatu yang tidak pernah terfikir kita akan lalui.Walaupun ia sedikit pahit,namun kita belajar dari kesilapan melakukan percaturan dalam kehidupan.Jangan pernah menyesal dengan takdir hidup kita, anggap lah ia sebagai sesi pembelajaran dalam usaha untuk mengenali dunia di kala usia menginjak dewasa. Belajar dari kesilapan itu lebih bermakna.


Imz akui sedikit celaru dengan ujian mendatang..namun sokongan dari sahabat tersayang , Imz kembali melawan perasaan itu.Thanks sahabat....Ingatlah guyz, apabila kita hadapi ujian terus ingat kita ada ALLAH s.w.t yang akan dengar luahan hati kita , dengan Dia kita akan tenang berbicara.Sesungguhnya doa kepada kekasih yang SATU ini akan membuat emosi kita akan lebih stabil.


Alhamdullilah..segalanya kembali baik.Segalanya berjalan dengan sempurna...kadang-kadang je terasa something..tapi Imz cuba kawal,anggap ia cuma persinggahan tanpa berharap ia akan pergi lebih jauh.Bohong !!! Imz memang berharap ia akan meningkat ke tahap yang lebih baik..tapi ia mati tiba-tiba..tersentap.Mungkin belum sampai detik waktunya..Imz ingatkan diri.Mohon pada diri...cukuplah,jangan berlaku lagi.Namun ia berbeza kerna ia bukan sebuah permainan. Ini kurniaan dari Ilahi...kerna Imz tak pernah rancang namun ia tiba-tiba datang dan semakin hari semakin kuat.Biarlah ia pergi kalau ia bukan hak Imz.


Senyumlah sayang kerana ia mampu membuktikan bahawa kita bahagia dengan kehidupan.Walaupun dugaan demi dugaan datang...anggap ia proses untuk mematangkan kita.In sha Allah....

Perkara yang gembira sepanjang 2012 :

  • Dah 2 tahun jadi cikgu...dapat bonus dan kenaikan gaji dari goverment.Terima kasih Allah s.w.t atas rezeki yang dikurniakan...alhamdullilah

  • Dah maju setapak dalam bisnes...hehe...yeke? kecil-kecilan je dengan menjadi agen Catalyst..walaupun untuk pasaran kawan dan ahli keluarga je..ok la,pelan-pelan kayuh ye dak...

  • Dah boleh drive ke Kuala Lumpur dan Kota Bharu tapi dengan syarat ada co pilot yang sangat cekap dan berani untuk mempengaruhi gaya pemanduanku..cehhh...penakut lagi sebenarnya..hehe

  • Bertambah bilangan anak buah Cikshu...dapat baby boy Khalef Adrian..tak berkesempatan lagi nak update tentang my new hero ni...soon ok!

  • Ohhhh....the best moment yang paling best for this year,terkandas dalam banjir akhir bulan 12.On the way dari Kuantan-Kota Bharu...Imz,Kak Long dan Ma serta Pinky ku sayang terkandas dalam banjir.Gerak jam 5.00 petang..sampai rumah jam 6.00 pagi.Hohoho...pengalaman yang tidak sanggup ku hadapi lagi.Kesian my Pinky terpaksa harung banjir yang dalam..hope it will be fine.I nak pakai you lama sayang...huhuhu..

Ok guyz...see you next year.. 2013  please be nice to me...

Thursday, December 20, 2012

Pengertian Disebalik Surah Yasin

Posted by imz at 10:20 AM 0 comments









Assalamualaikum.....marilah kita kongsi bersama ilmu yang bermanfaat....



Surah Yasin -Pengertian Setiap Ayat
Ø Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri
Ø Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
Ø Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.
Ø Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
Ø Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.
Ø Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
Ø Ayat 29 – Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ø Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).
Ø Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.
Ø Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
Ø Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
Ø Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.
Ø Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.
Ø Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal . Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.
Ø Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.
Ø Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Ø Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba
Ø Tiupan ke-dua – Hancur
Ø Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padangMahsyar.
Ø Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
Ø Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
Ø Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
Ø Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.
Ø Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.
Ø Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”
Ø Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.
Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:
Ø Yasin is the jantung of Al-Quran
Ø Know the meaning of ayat-ayat in Al-Quran
Ø Yasin memudahkan yang susah. As such read Yasin:
o Child is sick
o Feeling troubled.
o Memudahkan urusan
o Memudahkan perjalanan
o As selusoh (to ease pain when giving birth)
Ø Read Yasin (3x) over water
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Fatihah
Ø Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Ø Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.
Ayat 9 – “Waja’alna… .”
Ø Lindungi rumah dari pencuri – baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
Ø Lindungi diri dari dianiaya
Ø Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur
Ø Baca Ayat 9
Ø Fatihah
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Ayat Kursi
Ayat 29 – “In kanat illa… .”
Ø Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.
Ayat 36 – “subhanallazi..”
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ø Ya Wadud (3x)
Ayat 58 – “Salamun… “
Ø Jika sakit anggota
Ø Tak tenang hati
Ø Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit
Ayat 76 – “Falayahzun..”
Ø Bila rasa sedih
Ø Untuk menenangkan hati
Ø Gosok jantung sambil baca
Ayat 78 – 79 “dari Yuhyil Wahiya… “
Ø Tulang patah
Ø Sakit sendi
Ø Sakit lutut
Ayat 82 – “Innama amruhu..”
Ø Jika mandul
Ø Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan
Dry method
o Sembahyang tahjud
o Sembahyang hajat
o Doa minta hajat
o Baca ayat 100 x dengan yakin
o Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan)
o Seperti di atas
o Bila baca ayat, tiup dalam air
o Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
o Doa sambil minum
o Untuk 41 pagi
Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamalaa’maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.
Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian
Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit, tengah nazak nak mati atau sudah meninggal dunia. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur. (terutama ayat 12) — sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita akan menyusul jua.
***** sekadar informasi *******
Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
Ø Buah Zaiton – Elok untuk kulit
Ø Kurma – Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima – Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin – Memberi kekuatan – tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak



Monday, December 3, 2012

Kering Idea !!!!

Posted by imz at 9:29 AM 1 comments

Assalamualaikum guyz...
Masih ingat lagikah anda pada blog Imzen.blogspot.com yang tidak gah ini..langsung tidak fofular ini ? Kalau masih ingat..alhamdullilah, kalau tidak..memang patut pun.hehe..

Imz ambil keputusan nak 'hide' kan blog untuk beberapa bulan lepas disebabkan beberapa faktor..macam serius bebeno lak yer..aiseyman..tak adelah sampai serius tahap gaban tuh!!!

Mungkin ada sesetengah orang boleh view kan..kalau dapat view pun memang Imz tak ada update  or post ape-ape entry, sebab memang mood nak buat karangan langsung tidak ada..memang aura nak blogging hilang macam tu ajeeeer...apo kono eh jang ?? den pun tak tau napo.. @,@ huhhhhhh....



Mula-mula terfikir jugak nak stop terus dari dunia blog ni..bukan merajuk tapi macam dah malas gila nak update.Tapi........fikir punya fikir, rugilah pulak sebab Imz dah hampir 3,4 tahun bina blog yang tak seberapa ni..walaupun tak ada followers tegar, Imz still sayang blog ni..hehe..macam harta la jugak kan..So, Imz ambil keputusan..Imz akan terus berada di sebalik tabir Imzen Blog ini cuma mungkin kekerapan update akan terumbang ambing..hahaha...kiranya saham blog ini tak akan maintain lah, akan ada masa turun naiknya..blahhh la weiii..saham bagai pulak..ok la makin dasaaattt gaya penulisan Imz ni, sudah lari dari nilai-nilai norma agaknya..Ok la guyz..itu saja !!! 

Jaga agama , jaga diri....hiasi peribadi..hehehe...



Monday, October 8, 2012

Dia yang kau pilih , Shahir

Posted by imz at 5:25 AM 0 comments










Lirik Lagu Dia Yang Kau Pilih – Shahir


Setiap baris kata-kata yang ku baca
Bagaikan jalan hidupku
Tiada lurus semua seolah hampa
Haruskah aku sesali



Bagai kisah kita yang surut selalu
Bilakan berakhir



Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu



Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka



Setiap kata kau ucap semua dusta
Pernahkah kau menyesali
Tiada tulus semua helah semata
Haruskah aku menanti



Kini kan berakhir
Ku takkan berpaling
Relakan segala



Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu



Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka




Such a nice song...Imz suka dengar...


Saturday, September 29, 2012

Kenali Kalori Makanan anda !!!

Posted by imz at 7:27 AM 1 comments

Assalamualaikum...

Imz cuma nak share tentang kalori makan, tengah study..hehe

 





MAKANAN RUTIN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Nasi putih (satu setengah cawan)
260
2.
Nasi lemak bersambal (sepinggan)
400
3.
Nasi goreng bertelur (sepinggan)
635
4.
Nasi briyani berayam (sepinggan)
880
5.
Nasi minyak kosong (sepinggan)
445
6.
Nasi ayam kosong (sepinggan)
300
7.
Mee goreng kosong (sepinggan)
660
8.
Mee sup (semangkuk)
380
9.
Meehun goreng (semangkuk)
550
10.
Roti putih (2 keping)
156
11.
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping)
200
12.
Capati tanpa kuah (sekeping)
180
13.
Pau ayam (sebiji)
203
14.
Emping jagung kosong (secawan)
160

BUAH-BUAHAN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Tembikai (sepotong)
20
2.
Betik (sepotong)
45
3.
Pisang emas (2 biji)
76
4.
Durian (5 ulas)
64
5.
Limau (sebiji)
42
6.
Jambu batu (sebiji)
110
7.
Nenas (sepotong)
59
8.
Epal (sebiji)
63
9.
Ciku (sebiji)
44
10.
Mangga (sebiji)
103

MINUMAN
BIL
JENIS
KALORI
1.
Minuman berkarbonat (1 tin-285g)
120
2.
Minuman kotak (250g)
105
3.
Susu tepung penuh krim (1 sudu makan)
33
4.
Susu tepung tanpa lemak (1 sudu makan)
25
5.
Aiskrim (2 skop)
390
6.
Susu pekat manis (1 sudu makan)
71
7.
Yogurt rendah lemak (1 cawan)
90
8.
Mentega (2 sudu teh)
75





Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori




EXTRA

Hasil pencarian XoXo..

·         1tbsp minyak apa jenis pun 120 kalories
·         1 tbsp butter 100 calories
·         1tbsp santan low fat 9- 15 calories
·         1tbsp santan biasa 30-50 calories

·         1/2 cup sayur  20-30 calories
·         1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal 100 calories
·         1 keping roti  less 100
·         1 potato n banana less 100

·         100g seafood - 100 calories
·         100g fish - 120-150
·         100g chicken 130-150
·         100 g red meat 150

·         1tbsp sos2 .. 20-40


credited to XoXo ( from cari.com)

·         french fries - 1 small cup (90g)  290 Kcal
·         hot dog  - 1 whole (82g) 225 Kcal
·         mashed potatoes  -1 cup regular (94g)  87Kcal
·         Big Mac - 1    570Kcal

credited to marisa_anuar( from cari.com)
Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal)
·         Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur) /
·         Fried rice (with egg, chicken and vegetable)

Tinggi/High (401 -600 kcal)
·         Mi bandung/Bandung noodles 
·         Kueh tiau bandung/Kueh tiau bandung 
·         Mi kari/Curry mee
·         Nasi dagang/Nasi dagang 
·         Mi hoon bandung/Mee hoon bandung 
·         Nasi briyani, nasi sahaja/Nasi briyani, rice only 
·         Nasi minyak/Oily rice

Sederhana / Medium (101 - 400 kcal)
·         Nasi lemak/Nasi lemak
·         Mi sup/Mee soup
·         Roti telur/Roti telur
·         Kueh tiau goreng/Fried kueh tiau
·         Roti canai/Roti canal
·         Capati/Capati
·         Mi hoon goreng/Fried mee hoon
·         Mi goreng/Fried mee
·         Nasi ayam/Chicken rice
·         Rawadosai/Rawadosai
·         Putu bambu/Putu bambu
·         Dosai/Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
·         Idlii/ldlii
·         Putu mayam/Putu mayam

OTHER TRADITIONAL KUIH

Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
·         Mysore pak/Mysore pak
·         Laddu/Laddu
·         Papadam/Papadam

Tinggi  / High (151 - 300 kcal)
·         Bingka ubi kayu/Bingka ubi kayu
·         Vadai, kacang dal kuning/Vadai, yellow lentil
·         Lepat pisang/Lepat pisang  Cokodok pisang/Cokodok pisang
·         Kuih kasturi/Kuih kasturi
·         Kuih talam ubi kayu/Kuih talam ubi kayu

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Kuih sagu/Kuih sagu
·         Pisang goreng/Pisang goreng  Kuih kastard jagung/Kuih kastard jagung
·         Popia/Popia
·         Puding jagung/Puding jagung
·         Kuih kacang/Kuih kacang
·         Putu kacang/Putu kacang
·         Cucur badak/Cucur badak
·         Emping/Emping

Rendah / Low (0-50 kcal)
·         Kerepek ubi kayu/Kerepek ubi kayu  Kuih telur labah/Kuih telur labah
·         Kuih bangkit sagu/Kuih bangkit sagu  Kuih bangkit/Kuih bangkit


TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)

SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
·         Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)/
·         Lor-mai-fan (glutinous rice with peanuts)

Tinggi / High (151-300 kcal)
·         Tepung bungkus/Tepung bungkus
·         Bidaran/Bidaran
·         Kuih bom/Kuih bom
·         Kuih sri muka/Kuih sri muka
·         Bingka tepung beras/Bingka tepung beras
·         Pulut panggang/Pulut panggang
·         Kuih koci pulut putih/Kuih koci with white glutinous rice
·         Kuih kasui/Kuih kasui
·         Kuih koci pulut hitam/Kuih koci with black glutinous rice

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Tapai pulut/Tapai pulut
·         Kuih lapis/Kuih lapis
·         Kuih lompang/Kuih lompang
·         Rempeyek/Rempeyek
·         Kuih bakul/Kuih bakul
·         Dodol/Dodol
·         Wajik/Wajik

·         Rendah / Low (0 - 50 kcal)
·         Kuih karas/Kuih karas
·         Kuih buah Melaka/Kuih buah Melaka
·         Kuih buah rotan/Kuih buah rotan

TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)

Tinggi / High (151 - 300 kcal)
·         Yau-car-kue/Yau-car-kue
·         Kuih apam balik/Kuih apam balik
·         DonatlDougtinut
·         Ham-chi-peng/Ham-chi-peng
·         Kuih pau kacang merah/Red bean dumpling
·         Kuih pau ayaml Chicken dumpling
·         KesarilKesarl
·         Kuih apam gula hanguslKuih apam gula hangus

Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
·         Halwa/Halwa
·         Cucur udang/Cucur udang
·         Kuih ketayap/Kuih ketayap
·         Karipap/Curry puff
·         Kuih keria/Kuih keria
·         Kuih lidah kucing/Kuih lidah kucing
·         Kuih apam/Kuih apam

Rendah / Low(0 - 50 kcal)
·         Karipap mini/Mini curry puff
·         Baulu cermai/Baulu cermai
·         Kuih tat nenas/Pineapple tart
·         Kuih bawang/Kuih bawang
·         Kuih kapit/Kuih kapit

·         Ehsan dari forum .... cari.com.my

·         Murtabak/mutton - 1 piece - 722 kalori
·         Cheese Cake - 1 slice - 400 kalori
·         Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup - 414 kalori
·         Laksa Kari - 1 bowl - 589 kalori
·         Nasi Lemak - 1 complete - 644 kalori
·         Mee Goreng Mamak - 1 plate - 660 kalori
·         Lor Mee - 1 bowl - 383 kalori
·         Mee Rebus - 1 plate - 556 kalori
·         Mee/Bihun Goreng - 1 plate - 510 kalori
·         Kuey Goreng Kerang - 1 plate - 743 kalori
·         Mee Wantan - 1 plate - 409 kalori
·         Laksa Penang - 1 bowl - 436 kalori
·         Mee sup - 1 bowl - 381 kalori
·         Lor Mai Fun - 1 plate - 422 kalori
·         Nasi Briyani Kambing - 1 plate - 587 kalori
·         Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate - 664 kalori
·         Nasi Campur + 3 dish - 1 plate - 620 kalori
·         Century Egg Porridge - 1 bowl - 423 kalori
·         Nasi Ayam - 1 plate - 600 kalori
·         Nasi Goreng Biasa - 1 plate - 637 kalori
·         Nasi Claypot - 1 bowl - 898 kalori
·         Bah Kut Teh - 1 bowl - 348 kalori
·         Sotong goreng tepung - 1 small plate - 630 kalori
·         Sup Krim - 1 rice bowl - 375 kalori
·         Cheese burger with extra beef - 1 whole - 438 kalori
·         Fried fish cake with bun - 1 whole - 433 kalori
·         sundae chocolate - 1 cup - 380 kalori
·         Apple Pie - 1 piece - 260 kalori
·         Cheese & meat sauce - 1 small plate - 444 kalori
·         Sandwich chicken salad - 1 whole - 481 kalori
·         Pasembur - 1 plate - 752 kalori
·         Rojak Buah - 1 plate - 443 kalori
·         Teh tarik - 1 glass - 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice

KALORI YANG DIPERLUKAN DALAM SEHARI
BIL
JANTINA
KALORI
1.
Lelaki
2000 – 2500
2.
Perempuan
1600 – 2000

JADUAL AKTIVITI MEMBAKAR KALORI
Kalori dibakar bergantung kepada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang. Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.
BIL
AKTIVITI
KALORI DIBAKAR
1.
Menonton TV
40
2.
Berjalan pantas
300
3.
Bermain bola keranjang (agresif)
450
4.
Mengemas rumah
240
5.
Berkebun
320
6.
Bermain golf (bawa sendiri Club)
385
7.
Berbasikal statik
380
8.
Aerobik
405
9.
Ping pong
280
10
Sex
1000




Click C.I.N.T.A

asasa