Wednesday, October 12, 2011

Malu Blogging

Assalamualaikum Guyz...

Baru je update,ni nak update lagi blog..haihhh...bersih blog kesayangan Imz ni, kiranya tak bersawang la..hehe..alhamdullilah..

Imz cuma nak share dengan semua mengenai diri Imz sejak berkecimpung dalam dunia blogging ni..macam hebat sangat je kan..adakah Imz layak digelar blogger ???huhu...entahlah dear..

Sehari dua ni, ada beberapa cikgu ada bertanya..
" Ada blog ehh??? tolong ajarkan..."

Terkesima jap..tau ke Imz punya blog???Wahh....tiba-tiba rasa segan,malu..



control malu macam adik comel ni tak pe jugak...hehehe...sweet sangat !

Tujuan asal buat blog ?

Pada asalnya Imz saja suka-suka nak daftar blogspot ni, then...Imz adalah beberapa cerpen hasil idea masa berada sekolah dan di awal masuk institut perguruan.Imz cuba la publish kat blog ni...mana tau ada yang sudi membaca hasil karya Imz . Bolehlah Imz perbaiki hasil karya itu dengan komen-komen bernas anda semua..ini hasil karya yang tak seberapa , dengan label mykarya ( klik untuk membaca ) .

Macammana boleh terpesong blogging mengenai diri sendiri ?

Sebab S.S (Syok Sendiri ) !!! Hahaha...tak adelah , tak pernah terniat langsung di hati kecilku untuk mengheboh-hebohkan lifestyle ( ayat ala-ala cerpen tuuuuu ). Tapi kakak Imz , Kak Long dan Kak Unie bagi sokongan apabila mereka tahu Imz mula terjebak dengan dunia blogging ni..
mereka cakap , " write about yourself , like diary " macam blogger-blogger lain lakukan.

Imz terfikir... " Ishhh...malulah , lagipun tiada yang istimewa tentang diri untuk di kongsi ," (monolog dalaman OK !). Sejak itu, Imz cuba bertapak ke blog-blog orang lain...tentang cara penulisan lifestyle mereka..ehh...menarik jugak!

So Imz cabar diri untuk menulis tentang aktiviti Imz di blog ini , first entry Layang-Layang Terbang Tinggi . Apabila baca balik , macam sangat kelakar..hehe.. tulis short form macam massage pulak. Then, Kak Long tegur...merosakkan bahasa apabila terlalu short form..maklumlah Kak Long aka Pensyarah Bahasa , sah-sah dia marah apabila generasi muda merosakkan Bahasa kerana Bahasa Jiwa Bangsa!!!

Imz mula rasa seronok menulis seperti itu...apatah lagi apabila kisah-kisah kita mendapat perhatian orang, dan bloggers lain memberi komen dan pendapat.

Macammana dengan label mykarya ?

Imz cuma sempat publish 3 cerpen hasil karya Imz.Imz pun tak tau mana silapnya, mood Imz untuk menulis , mereka cerita semakin jauh.Imz bukan tak ada idea, tapi kerana masa,kerja yang semakin banyak..idea itu berkubur begitu sahaja.Mungkin suatu hari lagi, mood itu akan kembali...doa-doakan lah kerana Imz masih punya hati untuk berkarya dan pernah berimpian untuk memiliki novel sendiri ( ahaaa...Impian sejak sekolah ni )

Tujuan terkini Imz blogging ?

Sekarang Imz sudah hasilkan beberapa label Imzen untuk tujuan yang berbeza antaranya :

  • My Life ( entry yang menceritakan aktiviti Imz dalam kehidupan )
  • My Soul ( entry yang datang dari hati ..kongsi kegembiraan,kesedihan)
  • My Interest ( entry mengenai minat, fanatik Imz dalam sesuatu benda, perkara )
Sebenarnya banyak lagi label..tengoklah kat sidebar tu , Ku Labelkan.

Malu apabila orang terdekat baca blog ?

Ya, Imz malu ! Imz lebih selesa kalau blog Imz ni di baca oleh insan-insan yang tak kenal Imz secara rapat..maksudnya individu yang tak pernah jumpa Imz. Malah, masa dekat ipg dulu..kalau kawan-kawan baca blog Imz dan memberi komen, Imz jadi segan...tambah-tambah pulak kalau ia dibawah label My Soul. Tapi aura nak menulis tetap ada..hehe..Sebab itu , Imz cuba kawal cara penulisan. Memang lah kita kalau boleh nak menulis masa tengah geram , tengah sedih yang melampau..supaya perasaan itu dapat dilepas dan kita akan lebih cool.Tetapi harus diingatkan, blog bukan tempat untuk kita meluahkan perasaan dengan melampau..nanti makan diri sendiri.Siapa yang malu ? Kita jugak kan..so, Imz cuba ambil langkah berhati-hati apabila menulis, malah blog ini pun sentiasa di pantau oleh akak-akak tersayang. Kalau ter 'over' menulis, mereka akan tegur. Itu untungnya dapat akak-akak prihatin.

Wahhh...macam panjang pulak entry kali ni, esok Sukan Sekolah ye Imz sayang..kena tidur awal, nak perform sebagai master of ceremony untuk kesekian kalinya.

Ok la guyz..nanti Imz sambung lagi..sesiapa yang baru sahaja menjengah blog ini, Imz ucapkan terima kasih.Maaflah kalau terasa blog ini entah apa-apa.. :P

Ini bukan blog ilmiah..cuma ingin berkongsi realiti kehidupan Imz..

LOL .........



2 comments:

Daddy Cool said...

Owh...macam tu kisahnye..

Takpe, kawan-kawan mintak tolong, kita ajarkan, dapat pahala...kalau saya ada, insyaallah saya buatkan in house..

p/s : Nak tumpang populariti la, Daddy sudah mahu terjun semula dalam penulisan blog nih, dulu dah ada, pastu stop, skang nak merepek semula..

Nanti add boleh..

http://dcj-online.blogspot.com

imz said...

@daddy cool :

hohoho...bukan ape,malu je dgn kisah2 zaman ribena tu...

banyak masa free eh,untunglah..leh blogging 24jam.hehe...welcome back..

Post a Comment

Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, October 12, 2011

Malu Blogging

Posted by imz at 7:11 AM
Assalamualaikum Guyz...

Baru je update,ni nak update lagi blog..haihhh...bersih blog kesayangan Imz ni, kiranya tak bersawang la..hehe..alhamdullilah..

Imz cuma nak share dengan semua mengenai diri Imz sejak berkecimpung dalam dunia blogging ni..macam hebat sangat je kan..adakah Imz layak digelar blogger ???huhu...entahlah dear..

Sehari dua ni, ada beberapa cikgu ada bertanya..
" Ada blog ehh??? tolong ajarkan..."

Terkesima jap..tau ke Imz punya blog???Wahh....tiba-tiba rasa segan,malu..



control malu macam adik comel ni tak pe jugak...hehehe...sweet sangat !

Tujuan asal buat blog ?

Pada asalnya Imz saja suka-suka nak daftar blogspot ni, then...Imz adalah beberapa cerpen hasil idea masa berada sekolah dan di awal masuk institut perguruan.Imz cuba la publish kat blog ni...mana tau ada yang sudi membaca hasil karya Imz . Bolehlah Imz perbaiki hasil karya itu dengan komen-komen bernas anda semua..ini hasil karya yang tak seberapa , dengan label mykarya ( klik untuk membaca ) .

Macammana boleh terpesong blogging mengenai diri sendiri ?

Sebab S.S (Syok Sendiri ) !!! Hahaha...tak adelah , tak pernah terniat langsung di hati kecilku untuk mengheboh-hebohkan lifestyle ( ayat ala-ala cerpen tuuuuu ). Tapi kakak Imz , Kak Long dan Kak Unie bagi sokongan apabila mereka tahu Imz mula terjebak dengan dunia blogging ni..
mereka cakap , " write about yourself , like diary " macam blogger-blogger lain lakukan.

Imz terfikir... " Ishhh...malulah , lagipun tiada yang istimewa tentang diri untuk di kongsi ," (monolog dalaman OK !). Sejak itu, Imz cuba bertapak ke blog-blog orang lain...tentang cara penulisan lifestyle mereka..ehh...menarik jugak!

So Imz cabar diri untuk menulis tentang aktiviti Imz di blog ini , first entry Layang-Layang Terbang Tinggi . Apabila baca balik , macam sangat kelakar..hehe.. tulis short form macam massage pulak. Then, Kak Long tegur...merosakkan bahasa apabila terlalu short form..maklumlah Kak Long aka Pensyarah Bahasa , sah-sah dia marah apabila generasi muda merosakkan Bahasa kerana Bahasa Jiwa Bangsa!!!

Imz mula rasa seronok menulis seperti itu...apatah lagi apabila kisah-kisah kita mendapat perhatian orang, dan bloggers lain memberi komen dan pendapat.

Macammana dengan label mykarya ?

Imz cuma sempat publish 3 cerpen hasil karya Imz.Imz pun tak tau mana silapnya, mood Imz untuk menulis , mereka cerita semakin jauh.Imz bukan tak ada idea, tapi kerana masa,kerja yang semakin banyak..idea itu berkubur begitu sahaja.Mungkin suatu hari lagi, mood itu akan kembali...doa-doakan lah kerana Imz masih punya hati untuk berkarya dan pernah berimpian untuk memiliki novel sendiri ( ahaaa...Impian sejak sekolah ni )

Tujuan terkini Imz blogging ?

Sekarang Imz sudah hasilkan beberapa label Imzen untuk tujuan yang berbeza antaranya :

  • My Life ( entry yang menceritakan aktiviti Imz dalam kehidupan )
  • My Soul ( entry yang datang dari hati ..kongsi kegembiraan,kesedihan)
  • My Interest ( entry mengenai minat, fanatik Imz dalam sesuatu benda, perkara )
Sebenarnya banyak lagi label..tengoklah kat sidebar tu , Ku Labelkan.

Malu apabila orang terdekat baca blog ?

Ya, Imz malu ! Imz lebih selesa kalau blog Imz ni di baca oleh insan-insan yang tak kenal Imz secara rapat..maksudnya individu yang tak pernah jumpa Imz. Malah, masa dekat ipg dulu..kalau kawan-kawan baca blog Imz dan memberi komen, Imz jadi segan...tambah-tambah pulak kalau ia dibawah label My Soul. Tapi aura nak menulis tetap ada..hehe..Sebab itu , Imz cuba kawal cara penulisan. Memang lah kita kalau boleh nak menulis masa tengah geram , tengah sedih yang melampau..supaya perasaan itu dapat dilepas dan kita akan lebih cool.Tetapi harus diingatkan, blog bukan tempat untuk kita meluahkan perasaan dengan melampau..nanti makan diri sendiri.Siapa yang malu ? Kita jugak kan..so, Imz cuba ambil langkah berhati-hati apabila menulis, malah blog ini pun sentiasa di pantau oleh akak-akak tersayang. Kalau ter 'over' menulis, mereka akan tegur. Itu untungnya dapat akak-akak prihatin.

Wahhh...macam panjang pulak entry kali ni, esok Sukan Sekolah ye Imz sayang..kena tidur awal, nak perform sebagai master of ceremony untuk kesekian kalinya.

Ok la guyz..nanti Imz sambung lagi..sesiapa yang baru sahaja menjengah blog ini, Imz ucapkan terima kasih.Maaflah kalau terasa blog ini entah apa-apa.. :P

Ini bukan blog ilmiah..cuma ingin berkongsi realiti kehidupan Imz..

LOL .........



2 comments on "Malu Blogging"

Daddy Cool on October 13, 2011 at 10:01 PM said...

Owh...macam tu kisahnye..

Takpe, kawan-kawan mintak tolong, kita ajarkan, dapat pahala...kalau saya ada, insyaallah saya buatkan in house..

p/s : Nak tumpang populariti la, Daddy sudah mahu terjun semula dalam penulisan blog nih, dulu dah ada, pastu stop, skang nak merepek semula..

Nanti add boleh..

http://dcj-online.blogspot.com

imz on October 20, 2011 at 8:06 AM said...

@daddy cool :

hohoho...bukan ape,malu je dgn kisah2 zaman ribena tu...

banyak masa free eh,untunglah..leh blogging 24jam.hehe...welcome back..

Post a Comment

Click C.I.N.T.A

asasa