Wednesday, January 2, 2013

Hari pertama rasa 'Lost'





Assalamualaikum guyz... Hari pertama sesi persekolahan 2013.Teruja kah kamu wahai guru-guru? Alhamdullilah...Imz sendiri excited pada hari pertama ni.Semalam memang tak boleh nak lena awal..masalah yang selalu terjadi.Tapi alhamdullilah, masalah nak bangun pagi ke sekolah tidak pernah berlaku.Malah, Imz bangun awal dari biasa.Bersiap-siap dengan penuh semangat, teruja pulak nak menjalankan tanggungjawab sebagai guru untuk tahun ketiga ni.Sampai je kat sekolah, ramai ibu bapa murid tahun 1 memenuhi ruang legar sekolah.

Sesi persekolahan bermula dengan sempurna.Imz sendiri pun semangat masuk kelas tahun 3. Ajar murid-murid simple words untuk communicate dalam English lesson nanti.Habis 2 period , Imz masuk bilik guru.Sekali ustazah tanya, dah mula mengajar ke.Laju jer jawab..dah.Sekali dia cakap , dia tersalah masuk kelas sebab tengok jadual hari Isnin sedangkan hari ni hari Rabu. Tergamam kejap.Imz terus check balik jadual waktu..sekali tengok..haiii..sebab teruja bebeno, Imz sendiri pun salah waktu. Pung pang pung pang duk mengajar tadi ,ropenya jadual hari Isnin.Gelak sendiri.Sabar jelah..

Bila dah habis waktu mengajar, lepak bilik guru macam biasa.Tetapi terasa kehilangan pulak bila akak tersayang sebelah Imz, Kak Zarina dah bertukar ke Melaka. Hari pertama mendaftar sebagai guru di sekolah , Imz memang ditempatkan sebelah dia.Memang jumpa geng sekepala lah, lepak dengan Kak Ina rasa enjoy jer..tempat Imz kongsi gembira dan sedih.Banyak rahsia dia tau.Jeng jeng jeng...Kalau tak cerita kat dia, rasa tak sah pulak.Sekali dia dah tak ada..rasa 'lost'.Susah nak jumpa kakak yang giler-giler macam dia, yang memahami,yang banyak bagi Imz semangat untuk jadi guru yang lebih kuat.

Kalau nak makan di kantin..mesti lepak dengan dia.Kalau dia bawak bekal pun, surelah dia bawakkan lebih untuk Imz dan Mayah.Masakan dia pun best..terasa 'dijaga' lah sebab dia memang akak yang sangat caring.Sambil buat kerja, menulis rancangan mengajar..kami tulis dengan enjoy, sambil nyanyi..sahut menyahut lagu apa-apa pun walaupun salah.Bila dah salah , kami dua-dua gelak besar..

Dalam aktiviti sukan pun..kita dapat jadi guru penasihat untuk satu team. Pasukan merah..memang kita enjoy jalankan aktiviti sukan.Slogan merah yang Kak Ina reka tu, mesti murid-murid pasukan merah akan ingat, " Hey Hey..Merah Membara !!!" Kerja dengan kami, memang tak ada pressure..tak payah nak bergaduh curah idea.Semuanya enjoy.Jadi ke tak jadi..kami buat je.Hehehe..

Bila Imz tak sihat , sure dia akan tanya khabar..so Imz memang anggap dia macam kakak sendiri.Menumpang kasih katakan sebab kat rumah, manja dengan kakak-kakak.Imz bila dah rapat dengan someone, bila dah timbul rasa percaya..memang Imz akan rasa selesa sangat untuk bercerita, berkongsi kisah.Rasa macam darah daging kita sendiri.Istimewanya Kak Ina ni, dia tau boleh baca riak wajah kita..bila kita rasa sedih , happy..mesti dia akan korek cerita..susah la nak simpan rahsia dari dia.Hehe...mesti kantoi je.

Kalau bab pakaian, memang dia jujur..kalau cantik,memang Kak Ina akan puji.Tersipu-sipu perasan lah Imz.Tapi kalau hari yang Imz malas nak bersiap,mesti Kak Ina tegur , " Asal tudung tak matching dengan baju ni Wan" .See...betapa dia alert tentang kita.

Malah dalam bab pengacaraan, Kak Ina lah mula nampak bakat Imz.Bakat?Tak adalah berbakat sangat pun.Tapi Kak Ina lah yang banyak bagi dorongan dan tips-tips dalam usaha nak menjadi pengacara majlis di sekolah.Kami banyak bergandingan untuk majlis-majlis rasmi di sekolah..yang paling best Majlis Sambutan Hari Raya, kami berdua jadi pengacara.Punya lah sibuk majlis sambutan tu..sampaikan kami susah nak menjamu selera sebab tak boleh tinggalkan majlis.Itu antara pengalaman yang menarik lah.Kalau bab text pengacara, memang Kak Ina yang siapkan..Imz cuma copy or baca je.Hehe..

Before dia berpindah...dalam sebulan dua macam tu ,memang kita orang close giler.Rasa nak borak dengan dia jer..then, dia ada usahakan sesuatu untuk Imz.Mula-mula memang Imz rasa nak tolak , tapi dia memang bersungguh-sungguh nak Imz cuba. Ok, sebab percayakan dia..Imz cuba.Imz pun tak sangka , dia sanggup pilih Imz sedangkan dia tau Imz ni jenis macammana..anak manja yang susah nak berdikari.Tapi dia banyak bagi kata semangat..so, Imz terima idea dia. Awal-awal 'idea' dia mula menjadi, Imz memang cuba sorok dari dia..tapi lastnya dia tau jugak sebab nampak ketara sangat kot.Hahaha...kan dah cakap susah nak simpan rahsia dari Kak Ina.Bila dia dah tau 'idea' dia mula berjalan...memang kami asyik kongsi cerita.Pepagi lagi dah mula share story..sampaikan beberapa cikgu dah  perasan dan usik-usik betapa eratnya kami.Kelakar! 

Hari terakhir sesi persekolahan 2012 , maksudnya hari terakhir Kak Ina kat sekolah tu..Allah je tau betapa sebaknya Imz. Awal-awal tu control lagi, bila dah berpelukan..berjurai-jurai air mata kami jatuh.Tak boleh nak cakap sedihnya bila kehilangan orang yang kita rapat dan sayang macam saudara sendiri.Ayat yang Imz tak tahan dengar bila Kak Ina pesan kat Mayah,
 " Jaga Wan elok-elok tau Mayah" , 
" Akak akan doakan kebahagian Wan yer,jangan risau"

Waaaaa............ macam budak tecik lak rasa.Huhuhu..Imz dan Mayah hadiahkan dia sejadah dan dia hadiahkan kami selimut.Terharunya bila dapat selimut warna merah jambu dari Kak Ina.Dia tau warna kegemaran Imz.Sayang pulak nak pakai selimut pemberian Kak Ina sebab comel sangat.

Hanya kenangan jelah boleh diingat..masa dia cuti bersalin 3 bulan pun Imz dah rasa lost je bila Kak Ina tak ada.Selalu tunggu bilahlah Kak Ina nak masuk sekolah.Tapi kali ni berbeza, Kak Ina tak mungkin patah balik ke sekolah ni.Tanggungjawab dia disisi suami dan keluarga.Nak tak nak kena terima..kehilangan seorang kakak yang cukup awesome to me!

Tapi walaupun jauh dimata, tapi kami dekat di hati..chewahh...kami selalu berhubung melalui fb messenger dan sekarang whatsapp pulak.Walaupun jauh, Kak Ina tetap mesej dan tanya khabar especially tentang ' idea' dia tu..dia yang bersemangat jadi orang tengah.Kesian pulak..bukan Imz tak bersungguh-sungguh tapi Imz tak nak nampak beria-ia kak.Biarlah masa dan takdir ALLAH s.w.t menentukan kesudahan 'idea' akak tu.Akak fahamkan..Imz tau akak nak tengok Imz bahagia .Imz hargai sangat-sangat.

Kak Ina , seriously terasa sangat bila akak tak ada sebelah..  ;( . Tapi inilah realiti dalam kerjaya seorang guru..pasti akan ada perpisahan antara guru-guru sama ada minta tukar ataupun ditukarkan. Ini  pengalaman pertama Imz berpisah dengan rakan sejawat..tu yang beria sedih dan terasa kehilangan tu.Lepas ni, in sha ALLAH akan ok...

Adoiii nasib baik masa menulis entry ni dapat control air mata..hehe..cuma sebak je kadang-kadang.Kalaulah akak baca..jangan menangis ye.Ingat Wan dan kawan-kawan yang lain di sekolah.Wan akan sentiasa doakan kesejahteraan akak..walaupun jauh, kita still boleh keep in touch tambahan pulak zaman moden ni.

Terima kasih akak sebab banyak bagi dorongan, dengar cerita Wan..ajar Wan macammana nak jadi pengacara majlis, masak dan bekalkan Wan dengan masakan yang sedap especially ayam kicap tu..akak tau je Wan memang alah dengan ayam kicap.Hehe.2 tahun kita bersama, walaupun bukan tempoh masa yang lama tapi sudah cukup untuk Wan percaya dan sayangkan silaturahim yang terjalin antara kita.In sha Allah...kita akan keep in touch..

Wan akan sentiasa doakan akak bahagia di samping suami dan anak-anak...

Take care mydear sister..Zarina...Wan sayang akak !!!



Tuesday, January 1, 2013

♥ 2013 ♥



Assalamualaikum guyz..... ♥ 2013 already !!! Alhamdullilah Imz masih dipinjamkan nyawa oleh ALLAH s.w.t untuk menikmati hidup di bumi ini. Usia akan semakin bertambah..semoga amalan juga akan lebih bertambah, In Sha ALLAH..

1 Januari 2013 , nothing special happen... Imz just stay kat rumah sewa , kemas bilik sikit-sikit, basuh baju dan sidai, tengok tv , ber'watsapp dengan group 8 puteri (mybeloved sisters) , borak dengan housemate..thats all !!!

Sangat tidak seronok OK.. tapi bersyukurlah bukan ada perkara malang yang berlaku.Huhu..berfikiran positif.Apabila malam menjelma..Imz dah mula gosok baju kurung dan shawl..oh esok theme Royal Blue, nak ke sekolah kena mood yang awesome..pakai pun kena cantik-cantik.Ouchhh...perasan sendiri, actually pakaian kena kemas lah kan.Kita kan cikgu..dah masuk tahun ketiga kot jadi C.I.K.G.U. Alhamdullilah..semakin faham akan tanggungjawab sebagai guru.Tak mudah tapi itu amanah, kita kena jalankan. In sha ALLAH...hope i will be great teacher one fine day.

Azam tahun ni ??? Hahaha...malas nak cakap dah, sebab azam tahun lepas-lepas carry forward je sebab tak pernah tercapai. 

Ohhh lupa today is my sisters birthday.. HAPPY BIRTHDAY Kak Dah dan Kak Zura !!! Adik doakan kak dah dan kak zura dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.Mereka bukan kembar tapi berkongsi tarikh lahir yang sama.Ngeee... Adik love you a lots!!!

Esok bermulalah tugasku sebagai guru selepas bercuti nan indah di Kuala Lumpur, Johor , Cameron Highlands dan Pahang. Kena tidur awal tapikan dah terbiasa tidur lambat sepanjang sebulan lebih ni..tu masalahnya..malam ni memang berjaga jugaklah.Adoiii...


Ok la guyz..selamat bersekolah esok hari kepada semua guru dan murid sekalian..
Just smile..

Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, January 2, 2013

Hari pertama rasa 'Lost'

Posted by imz at 8:45 AM 0 comments




Assalamualaikum guyz... Hari pertama sesi persekolahan 2013.Teruja kah kamu wahai guru-guru? Alhamdullilah...Imz sendiri excited pada hari pertama ni.Semalam memang tak boleh nak lena awal..masalah yang selalu terjadi.Tapi alhamdullilah, masalah nak bangun pagi ke sekolah tidak pernah berlaku.Malah, Imz bangun awal dari biasa.Bersiap-siap dengan penuh semangat, teruja pulak nak menjalankan tanggungjawab sebagai guru untuk tahun ketiga ni.Sampai je kat sekolah, ramai ibu bapa murid tahun 1 memenuhi ruang legar sekolah.

Sesi persekolahan bermula dengan sempurna.Imz sendiri pun semangat masuk kelas tahun 3. Ajar murid-murid simple words untuk communicate dalam English lesson nanti.Habis 2 period , Imz masuk bilik guru.Sekali ustazah tanya, dah mula mengajar ke.Laju jer jawab..dah.Sekali dia cakap , dia tersalah masuk kelas sebab tengok jadual hari Isnin sedangkan hari ni hari Rabu. Tergamam kejap.Imz terus check balik jadual waktu..sekali tengok..haiii..sebab teruja bebeno, Imz sendiri pun salah waktu. Pung pang pung pang duk mengajar tadi ,ropenya jadual hari Isnin.Gelak sendiri.Sabar jelah..

Bila dah habis waktu mengajar, lepak bilik guru macam biasa.Tetapi terasa kehilangan pulak bila akak tersayang sebelah Imz, Kak Zarina dah bertukar ke Melaka. Hari pertama mendaftar sebagai guru di sekolah , Imz memang ditempatkan sebelah dia.Memang jumpa geng sekepala lah, lepak dengan Kak Ina rasa enjoy jer..tempat Imz kongsi gembira dan sedih.Banyak rahsia dia tau.Jeng jeng jeng...Kalau tak cerita kat dia, rasa tak sah pulak.Sekali dia dah tak ada..rasa 'lost'.Susah nak jumpa kakak yang giler-giler macam dia, yang memahami,yang banyak bagi Imz semangat untuk jadi guru yang lebih kuat.

Kalau nak makan di kantin..mesti lepak dengan dia.Kalau dia bawak bekal pun, surelah dia bawakkan lebih untuk Imz dan Mayah.Masakan dia pun best..terasa 'dijaga' lah sebab dia memang akak yang sangat caring.Sambil buat kerja, menulis rancangan mengajar..kami tulis dengan enjoy, sambil nyanyi..sahut menyahut lagu apa-apa pun walaupun salah.Bila dah salah , kami dua-dua gelak besar..

Dalam aktiviti sukan pun..kita dapat jadi guru penasihat untuk satu team. Pasukan merah..memang kita enjoy jalankan aktiviti sukan.Slogan merah yang Kak Ina reka tu, mesti murid-murid pasukan merah akan ingat, " Hey Hey..Merah Membara !!!" Kerja dengan kami, memang tak ada pressure..tak payah nak bergaduh curah idea.Semuanya enjoy.Jadi ke tak jadi..kami buat je.Hehehe..

Bila Imz tak sihat , sure dia akan tanya khabar..so Imz memang anggap dia macam kakak sendiri.Menumpang kasih katakan sebab kat rumah, manja dengan kakak-kakak.Imz bila dah rapat dengan someone, bila dah timbul rasa percaya..memang Imz akan rasa selesa sangat untuk bercerita, berkongsi kisah.Rasa macam darah daging kita sendiri.Istimewanya Kak Ina ni, dia tau boleh baca riak wajah kita..bila kita rasa sedih , happy..mesti dia akan korek cerita..susah la nak simpan rahsia dari dia.Hehe...mesti kantoi je.

Kalau bab pakaian, memang dia jujur..kalau cantik,memang Kak Ina akan puji.Tersipu-sipu perasan lah Imz.Tapi kalau hari yang Imz malas nak bersiap,mesti Kak Ina tegur , " Asal tudung tak matching dengan baju ni Wan" .See...betapa dia alert tentang kita.

Malah dalam bab pengacaraan, Kak Ina lah mula nampak bakat Imz.Bakat?Tak adalah berbakat sangat pun.Tapi Kak Ina lah yang banyak bagi dorongan dan tips-tips dalam usaha nak menjadi pengacara majlis di sekolah.Kami banyak bergandingan untuk majlis-majlis rasmi di sekolah..yang paling best Majlis Sambutan Hari Raya, kami berdua jadi pengacara.Punya lah sibuk majlis sambutan tu..sampaikan kami susah nak menjamu selera sebab tak boleh tinggalkan majlis.Itu antara pengalaman yang menarik lah.Kalau bab text pengacara, memang Kak Ina yang siapkan..Imz cuma copy or baca je.Hehe..

Before dia berpindah...dalam sebulan dua macam tu ,memang kita orang close giler.Rasa nak borak dengan dia jer..then, dia ada usahakan sesuatu untuk Imz.Mula-mula memang Imz rasa nak tolak , tapi dia memang bersungguh-sungguh nak Imz cuba. Ok, sebab percayakan dia..Imz cuba.Imz pun tak sangka , dia sanggup pilih Imz sedangkan dia tau Imz ni jenis macammana..anak manja yang susah nak berdikari.Tapi dia banyak bagi kata semangat..so, Imz terima idea dia. Awal-awal 'idea' dia mula menjadi, Imz memang cuba sorok dari dia..tapi lastnya dia tau jugak sebab nampak ketara sangat kot.Hahaha...kan dah cakap susah nak simpan rahsia dari Kak Ina.Bila dia dah tau 'idea' dia mula berjalan...memang kami asyik kongsi cerita.Pepagi lagi dah mula share story..sampaikan beberapa cikgu dah  perasan dan usik-usik betapa eratnya kami.Kelakar! 

Hari terakhir sesi persekolahan 2012 , maksudnya hari terakhir Kak Ina kat sekolah tu..Allah je tau betapa sebaknya Imz. Awal-awal tu control lagi, bila dah berpelukan..berjurai-jurai air mata kami jatuh.Tak boleh nak cakap sedihnya bila kehilangan orang yang kita rapat dan sayang macam saudara sendiri.Ayat yang Imz tak tahan dengar bila Kak Ina pesan kat Mayah,
 " Jaga Wan elok-elok tau Mayah" , 
" Akak akan doakan kebahagian Wan yer,jangan risau"

Waaaaa............ macam budak tecik lak rasa.Huhuhu..Imz dan Mayah hadiahkan dia sejadah dan dia hadiahkan kami selimut.Terharunya bila dapat selimut warna merah jambu dari Kak Ina.Dia tau warna kegemaran Imz.Sayang pulak nak pakai selimut pemberian Kak Ina sebab comel sangat.

Hanya kenangan jelah boleh diingat..masa dia cuti bersalin 3 bulan pun Imz dah rasa lost je bila Kak Ina tak ada.Selalu tunggu bilahlah Kak Ina nak masuk sekolah.Tapi kali ni berbeza, Kak Ina tak mungkin patah balik ke sekolah ni.Tanggungjawab dia disisi suami dan keluarga.Nak tak nak kena terima..kehilangan seorang kakak yang cukup awesome to me!

Tapi walaupun jauh dimata, tapi kami dekat di hati..chewahh...kami selalu berhubung melalui fb messenger dan sekarang whatsapp pulak.Walaupun jauh, Kak Ina tetap mesej dan tanya khabar especially tentang ' idea' dia tu..dia yang bersemangat jadi orang tengah.Kesian pulak..bukan Imz tak bersungguh-sungguh tapi Imz tak nak nampak beria-ia kak.Biarlah masa dan takdir ALLAH s.w.t menentukan kesudahan 'idea' akak tu.Akak fahamkan..Imz tau akak nak tengok Imz bahagia .Imz hargai sangat-sangat.

Kak Ina , seriously terasa sangat bila akak tak ada sebelah..  ;( . Tapi inilah realiti dalam kerjaya seorang guru..pasti akan ada perpisahan antara guru-guru sama ada minta tukar ataupun ditukarkan. Ini  pengalaman pertama Imz berpisah dengan rakan sejawat..tu yang beria sedih dan terasa kehilangan tu.Lepas ni, in sha ALLAH akan ok...

Adoiii nasib baik masa menulis entry ni dapat control air mata..hehe..cuma sebak je kadang-kadang.Kalaulah akak baca..jangan menangis ye.Ingat Wan dan kawan-kawan yang lain di sekolah.Wan akan sentiasa doakan kesejahteraan akak..walaupun jauh, kita still boleh keep in touch tambahan pulak zaman moden ni.

Terima kasih akak sebab banyak bagi dorongan, dengar cerita Wan..ajar Wan macammana nak jadi pengacara majlis, masak dan bekalkan Wan dengan masakan yang sedap especially ayam kicap tu..akak tau je Wan memang alah dengan ayam kicap.Hehe.2 tahun kita bersama, walaupun bukan tempoh masa yang lama tapi sudah cukup untuk Wan percaya dan sayangkan silaturahim yang terjalin antara kita.In sha Allah...kita akan keep in touch..

Wan akan sentiasa doakan akak bahagia di samping suami dan anak-anak...

Take care mydear sister..Zarina...Wan sayang akak !!!



Tuesday, January 1, 2013

♥ 2013 ♥

Posted by imz at 7:22 AM 0 comments


Assalamualaikum guyz..... ♥ 2013 already !!! Alhamdullilah Imz masih dipinjamkan nyawa oleh ALLAH s.w.t untuk menikmati hidup di bumi ini. Usia akan semakin bertambah..semoga amalan juga akan lebih bertambah, In Sha ALLAH..

1 Januari 2013 , nothing special happen... Imz just stay kat rumah sewa , kemas bilik sikit-sikit, basuh baju dan sidai, tengok tv , ber'watsapp dengan group 8 puteri (mybeloved sisters) , borak dengan housemate..thats all !!!

Sangat tidak seronok OK.. tapi bersyukurlah bukan ada perkara malang yang berlaku.Huhu..berfikiran positif.Apabila malam menjelma..Imz dah mula gosok baju kurung dan shawl..oh esok theme Royal Blue, nak ke sekolah kena mood yang awesome..pakai pun kena cantik-cantik.Ouchhh...perasan sendiri, actually pakaian kena kemas lah kan.Kita kan cikgu..dah masuk tahun ketiga kot jadi C.I.K.G.U. Alhamdullilah..semakin faham akan tanggungjawab sebagai guru.Tak mudah tapi itu amanah, kita kena jalankan. In sha ALLAH...hope i will be great teacher one fine day.

Azam tahun ni ??? Hahaha...malas nak cakap dah, sebab azam tahun lepas-lepas carry forward je sebab tak pernah tercapai. 

Ohhh lupa today is my sisters birthday.. HAPPY BIRTHDAY Kak Dah dan Kak Zura !!! Adik doakan kak dah dan kak zura dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.Mereka bukan kembar tapi berkongsi tarikh lahir yang sama.Ngeee... Adik love you a lots!!!

Esok bermulalah tugasku sebagai guru selepas bercuti nan indah di Kuala Lumpur, Johor , Cameron Highlands dan Pahang. Kena tidur awal tapikan dah terbiasa tidur lambat sepanjang sebulan lebih ni..tu masalahnya..malam ni memang berjaga jugaklah.Adoiii...


Ok la guyz..selamat bersekolah esok hari kepada semua guru dan murid sekalian..
Just smile..

Click C.I.N.T.A

asasa