Friday, July 8, 2011

Budu Durian vs Sambal Tempoyak

Assalamualaikum..

Dari Pasir Mas,Kelate ambo mari...teman mencari rezeki di Tanjung Tualang,Perak. Bukan dekat teman nak kabooo...ambik maso 7 jam jugok nak sapa..mix and match loghat Kelate + Perok !

Hehe...alhamdullilah,masalah komunikasi bukan isu penting. Atenya, orang Perok puji ambo pandai kecek bahaso pok-pok dio..kiro hebatlah tu. Belajar dari filem-filem Mamat Khalid kot..ngeee...

Masalah makanan? Ishh...berselera ajer duk negeri orang.mungkin pengalaman 5 tahun setengah di Perlis, mematangkan Imz untuk survive! Ewah...

Soal makanan, Perak yang paling femes amos tempoyak lah kan?Sebelum ni Imz tak pernah try
tempoyak ni.First time , Imz stay rumah kawan kat Teluk Intan..mak dia sediakan sambal tempoyak untuk makan dengan nasi.Mula-mula takut nak try, tapi bila dah try..nak lagi..nak lagi..yum2x...sedap rupanya sambal tempoyak dengan nasi. Sambal tempoyak ni mengingatkan Imz kepada budu durian kat Kelantan...ouuchhh...sedapnya!

Sambal Tempoyak
ihsan dari Google

Budu Durian
ihsan dari Google

Budu Durian ni kita cuma tambah budu, letak durian dan cili-cili,perah asam limau nipis...
barulah campuran dia menyedapkan dan menaikkan selera anda.Pagi-pagi makan dengan nasi goreng yang berlaukkan ikan goreng tu...serius, rindu kat kampung!

Kiranya sambal tempoyak ni boleh mengantikan budu durian lah kalau Imz dekat Perak ni...hehe..ubat rindu katakan!

Anyway, just nak share keistimewaan budu :

  • berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Semua ini berlaku kerana ekstrak marin daripada budu berupaya melawan radikal bebas, merangsang pertambahan sel kulit dan menggalakkan penghasilan kolagen.

  • mampu melindungi kulit daripada sinaran matahari.Sebahagian besar individu yang diuji mendapati wajah mereka semakin cerah, bintik jerawat berkurangan dan menyelesaikan masalah kulit berminyak.

Kemudian menurut satu kajian yang dilakukan di luar negara, budu sangat bagus untuk di makan kerana ia :

  • Kajian pemakanan Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi pelbagai penyakit termasuk kanser.
  • Pengkaji Universitu Carolina, AS mengatakan unsur genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payu dara.
  • Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebayak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolesterol ke tahap luar jangkaan.
  • Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolesterol darah, begitu juga penyakit jantung dan hipertensi.
  • Didakwa budu juga boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Ia juga membantukkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan kembung perut.
no wonder lah artikel ni boleh publish, Pasir Mas Kilang Jelitawan . Sebab budu rupanya orang!

p/s: kelik kampung, nak dapatkan stock budu berdozen-dozen lah...hahaha



10 comments:

kisah gadis stay up late said...

budu ke tempoyak ke dua2 sodapp!!

yummyy3.. :D

imz said...

@kisah gadis :

setuju2x....hehe....sodap kan!

Jasman said...

dua2 sedap...sukenye...haha

imz said...

@jasman:

suke jugakk...hehe...sedap kan,menjilat jari ape...

Suhazli said...

jap2!!sy pon oghe klate gak ni..haha mmg best kalau mkn durian + budu + ulam = smpai xingat org sblh..haha!pasal information budu tu biar btol?hebat gak ye?huhu

sy da follow blog awk..jom singgah balik blog sy..hehe :)

imz said...

@suhazli :

ohh yeke?hehe...memang pun,teruja macam mana ntah bila makan..hehe..ape plak tak betul?sebab 2 kita jadi blogger...hehe...

~ NANA ~ said...

omaigodddd~

my favorite okey!

imz said...

@nana:

hehe....fav eh? fav me toooooooooooooo

Siti Arfah said...

Tempoyak mmg sdp sgt3, siyes ! ;)

Aida Omar said...

aida suka makan yang no 1 tu..adush..sedap gile la. hehehe..

Post a Comment

Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Friday, July 8, 2011

Budu Durian vs Sambal Tempoyak

Posted by imz at 6:15 AM
Assalamualaikum..

Dari Pasir Mas,Kelate ambo mari...teman mencari rezeki di Tanjung Tualang,Perak. Bukan dekat teman nak kabooo...ambik maso 7 jam jugok nak sapa..mix and match loghat Kelate + Perok !

Hehe...alhamdullilah,masalah komunikasi bukan isu penting. Atenya, orang Perok puji ambo pandai kecek bahaso pok-pok dio..kiro hebatlah tu. Belajar dari filem-filem Mamat Khalid kot..ngeee...

Masalah makanan? Ishh...berselera ajer duk negeri orang.mungkin pengalaman 5 tahun setengah di Perlis, mematangkan Imz untuk survive! Ewah...

Soal makanan, Perak yang paling femes amos tempoyak lah kan?Sebelum ni Imz tak pernah try
tempoyak ni.First time , Imz stay rumah kawan kat Teluk Intan..mak dia sediakan sambal tempoyak untuk makan dengan nasi.Mula-mula takut nak try, tapi bila dah try..nak lagi..nak lagi..yum2x...sedap rupanya sambal tempoyak dengan nasi. Sambal tempoyak ni mengingatkan Imz kepada budu durian kat Kelantan...ouuchhh...sedapnya!

Sambal Tempoyak
ihsan dari Google

Budu Durian
ihsan dari Google

Budu Durian ni kita cuma tambah budu, letak durian dan cili-cili,perah asam limau nipis...
barulah campuran dia menyedapkan dan menaikkan selera anda.Pagi-pagi makan dengan nasi goreng yang berlaukkan ikan goreng tu...serius, rindu kat kampung!

Kiranya sambal tempoyak ni boleh mengantikan budu durian lah kalau Imz dekat Perak ni...hehe..ubat rindu katakan!

Anyway, just nak share keistimewaan budu :

  • berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Semua ini berlaku kerana ekstrak marin daripada budu berupaya melawan radikal bebas, merangsang pertambahan sel kulit dan menggalakkan penghasilan kolagen.

  • mampu melindungi kulit daripada sinaran matahari.Sebahagian besar individu yang diuji mendapati wajah mereka semakin cerah, bintik jerawat berkurangan dan menyelesaikan masalah kulit berminyak.

Kemudian menurut satu kajian yang dilakukan di luar negara, budu sangat bagus untuk di makan kerana ia :

  • Kajian pemakanan Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi pelbagai penyakit termasuk kanser.
  • Pengkaji Universitu Carolina, AS mengatakan unsur genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payu dara.
  • Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebayak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolesterol ke tahap luar jangkaan.
  • Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolesterol darah, begitu juga penyakit jantung dan hipertensi.
  • Didakwa budu juga boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Ia juga membantukkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan kembung perut.
no wonder lah artikel ni boleh publish, Pasir Mas Kilang Jelitawan . Sebab budu rupanya orang!

p/s: kelik kampung, nak dapatkan stock budu berdozen-dozen lah...hahaha



10 comments on "Budu Durian vs Sambal Tempoyak"

kisah gadis stay up late on July 9, 2011 at 12:14 PM said...

budu ke tempoyak ke dua2 sodapp!!

yummyy3.. :D

imz on July 9, 2011 at 11:12 PM said...

@kisah gadis :

setuju2x....hehe....sodap kan!

Jasman on July 10, 2011 at 12:57 AM said...

dua2 sedap...sukenye...haha

imz on July 10, 2011 at 1:09 AM said...

@jasman:

suke jugakk...hehe...sedap kan,menjilat jari ape...

Suhazli on July 11, 2011 at 6:16 PM said...

jap2!!sy pon oghe klate gak ni..haha mmg best kalau mkn durian + budu + ulam = smpai xingat org sblh..haha!pasal information budu tu biar btol?hebat gak ye?huhu

sy da follow blog awk..jom singgah balik blog sy..hehe :)

imz on July 12, 2011 at 5:59 AM said...

@suhazli :

ohh yeke?hehe...memang pun,teruja macam mana ntah bila makan..hehe..ape plak tak betul?sebab 2 kita jadi blogger...hehe...

~ NANA ~ on July 12, 2011 at 8:39 PM said...

omaigodddd~

my favorite okey!

imz on July 13, 2011 at 6:08 AM said...

@nana:

hehe....fav eh? fav me toooooooooooooo

Siti Arfah on July 27, 2011 at 9:24 AM said...

Tempoyak mmg sdp sgt3, siyes ! ;)

Aida Omar on July 27, 2011 at 5:32 PM said...

aida suka makan yang no 1 tu..adush..sedap gile la. hehehe..

Post a Comment

Click C.I.N.T.A

asasa