Monday, December 31, 2012

Simply 2012



Assalamualaikum...Hari terakhir di tahun 2012....jam jam terakhir katakan...
Imz ambil kesempatan untuk imbas kembali apa yang terjadi dalam hidupku sepanjang tahun 2012.

Permulaan 2012 tidaklah sebahagia mana yang Imz harapkan apabila berlaku sesuatu yang tidak pernah terfikir kita akan lalui.Walaupun ia sedikit pahit,namun kita belajar dari kesilapan melakukan percaturan dalam kehidupan.Jangan pernah menyesal dengan takdir hidup kita, anggap lah ia sebagai sesi pembelajaran dalam usaha untuk mengenali dunia di kala usia menginjak dewasa. Belajar dari kesilapan itu lebih bermakna.


Imz akui sedikit celaru dengan ujian mendatang..namun sokongan dari sahabat tersayang , Imz kembali melawan perasaan itu.Thanks sahabat....Ingatlah guyz, apabila kita hadapi ujian terus ingat kita ada ALLAH s.w.t yang akan dengar luahan hati kita , dengan Dia kita akan tenang berbicara.Sesungguhnya doa kepada kekasih yang SATU ini akan membuat emosi kita akan lebih stabil.


Alhamdullilah..segalanya kembali baik.Segalanya berjalan dengan sempurna...kadang-kadang je terasa something..tapi Imz cuba kawal,anggap ia cuma persinggahan tanpa berharap ia akan pergi lebih jauh.Bohong !!! Imz memang berharap ia akan meningkat ke tahap yang lebih baik..tapi ia mati tiba-tiba..tersentap.Mungkin belum sampai detik waktunya..Imz ingatkan diri.Mohon pada diri...cukuplah,jangan berlaku lagi.Namun ia berbeza kerna ia bukan sebuah permainan. Ini kurniaan dari Ilahi...kerna Imz tak pernah rancang namun ia tiba-tiba datang dan semakin hari semakin kuat.Biarlah ia pergi kalau ia bukan hak Imz.


Senyumlah sayang kerana ia mampu membuktikan bahawa kita bahagia dengan kehidupan.Walaupun dugaan demi dugaan datang...anggap ia proses untuk mematangkan kita.In sha Allah....

Perkara yang gembira sepanjang 2012 :

  • Dah 2 tahun jadi cikgu...dapat bonus dan kenaikan gaji dari goverment.Terima kasih Allah s.w.t atas rezeki yang dikurniakan...alhamdullilah

  • Dah maju setapak dalam bisnes...hehe...yeke? kecil-kecilan je dengan menjadi agen Catalyst..walaupun untuk pasaran kawan dan ahli keluarga je..ok la,pelan-pelan kayuh ye dak...

  • Dah boleh drive ke Kuala Lumpur dan Kota Bharu tapi dengan syarat ada co pilot yang sangat cekap dan berani untuk mempengaruhi gaya pemanduanku..cehhh...penakut lagi sebenarnya..hehe

  • Bertambah bilangan anak buah Cikshu...dapat baby boy Khalef Adrian..tak berkesempatan lagi nak update tentang my new hero ni...soon ok!

  • Ohhhh....the best moment yang paling best for this year,terkandas dalam banjir akhir bulan 12.On the way dari Kuantan-Kota Bharu...Imz,Kak Long dan Ma serta Pinky ku sayang terkandas dalam banjir.Gerak jam 5.00 petang..sampai rumah jam 6.00 pagi.Hohoho...pengalaman yang tidak sanggup ku hadapi lagi.Kesian my Pinky terpaksa harung banjir yang dalam..hope it will be fine.I nak pakai you lama sayang...huhuhu..

Ok guyz...see you next year.. 2013  please be nice to me...

Thursday, December 20, 2012

Pengertian Disebalik Surah Yasin










Assalamualaikum.....marilah kita kongsi bersama ilmu yang bermanfaat....



Surah Yasin -Pengertian Setiap Ayat
Ø Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri
Ø Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
Ø Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.
Ø Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
Ø Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.
Ø Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
Ø Ayat 29 – Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ø Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).
Ø Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.
Ø Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
Ø Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
Ø Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.
Ø Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.
Ø Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal . Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.
Ø Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.
Ø Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Ø Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba
Ø Tiupan ke-dua – Hancur
Ø Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padangMahsyar.
Ø Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
Ø Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
Ø Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
Ø Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.
Ø Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.
Ø Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”
Ø Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.
Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:
Ø Yasin is the jantung of Al-Quran
Ø Know the meaning of ayat-ayat in Al-Quran
Ø Yasin memudahkan yang susah. As such read Yasin:
o Child is sick
o Feeling troubled.
o Memudahkan urusan
o Memudahkan perjalanan
o As selusoh (to ease pain when giving birth)
Ø Read Yasin (3x) over water
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Fatihah
Ø Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Ø Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.
Ayat 9 – “Waja’alna… .”
Ø Lindungi rumah dari pencuri – baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
Ø Lindungi diri dari dianiaya
Ø Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur
Ø Baca Ayat 9
Ø Fatihah
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Ayat Kursi
Ayat 29 – “In kanat illa… .”
Ø Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.
Ayat 36 – “subhanallazi..”
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ø Ya Wadud (3x)
Ayat 58 – “Salamun… “
Ø Jika sakit anggota
Ø Tak tenang hati
Ø Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit
Ayat 76 – “Falayahzun..”
Ø Bila rasa sedih
Ø Untuk menenangkan hati
Ø Gosok jantung sambil baca
Ayat 78 – 79 “dari Yuhyil Wahiya… “
Ø Tulang patah
Ø Sakit sendi
Ø Sakit lutut
Ayat 82 – “Innama amruhu..”
Ø Jika mandul
Ø Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan
Dry method
o Sembahyang tahjud
o Sembahyang hajat
o Doa minta hajat
o Baca ayat 100 x dengan yakin
o Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan)
o Seperti di atas
o Bila baca ayat, tiup dalam air
o Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
o Doa sambil minum
o Untuk 41 pagi
Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamalaa’maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.
Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian
Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit, tengah nazak nak mati atau sudah meninggal dunia. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur. (terutama ayat 12) — sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita akan menyusul jua.
***** sekadar informasi *******
Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
Ø Buah Zaiton – Elok untuk kulit
Ø Kurma – Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima – Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin – Memberi kekuatan – tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak



Monday, December 3, 2012

Kering Idea !!!!


Assalamualaikum guyz...
Masih ingat lagikah anda pada blog Imzen.blogspot.com yang tidak gah ini..langsung tidak fofular ini ? Kalau masih ingat..alhamdullilah, kalau tidak..memang patut pun.hehe..

Imz ambil keputusan nak 'hide' kan blog untuk beberapa bulan lepas disebabkan beberapa faktor..macam serius bebeno lak yer..aiseyman..tak adelah sampai serius tahap gaban tuh!!!

Mungkin ada sesetengah orang boleh view kan..kalau dapat view pun memang Imz tak ada update  or post ape-ape entry, sebab memang mood nak buat karangan langsung tidak ada..memang aura nak blogging hilang macam tu ajeeeer...apo kono eh jang ?? den pun tak tau napo.. @,@ huhhhhhh....



Mula-mula terfikir jugak nak stop terus dari dunia blog ni..bukan merajuk tapi macam dah malas gila nak update.Tapi........fikir punya fikir, rugilah pulak sebab Imz dah hampir 3,4 tahun bina blog yang tak seberapa ni..walaupun tak ada followers tegar, Imz still sayang blog ni..hehe..macam harta la jugak kan..So, Imz ambil keputusan..Imz akan terus berada di sebalik tabir Imzen Blog ini cuma mungkin kekerapan update akan terumbang ambing..hahaha...kiranya saham blog ini tak akan maintain lah, akan ada masa turun naiknya..blahhh la weiii..saham bagai pulak..ok la makin dasaaattt gaya penulisan Imz ni, sudah lari dari nilai-nilai norma agaknya..Ok la guyz..itu saja !!! 

Jaga agama , jaga diri....hiasi peribadi..hehehe...



Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Monday, December 31, 2012

Simply 2012

Posted by imz at 7:06 AM 0 comments


Assalamualaikum...Hari terakhir di tahun 2012....jam jam terakhir katakan...
Imz ambil kesempatan untuk imbas kembali apa yang terjadi dalam hidupku sepanjang tahun 2012.

Permulaan 2012 tidaklah sebahagia mana yang Imz harapkan apabila berlaku sesuatu yang tidak pernah terfikir kita akan lalui.Walaupun ia sedikit pahit,namun kita belajar dari kesilapan melakukan percaturan dalam kehidupan.Jangan pernah menyesal dengan takdir hidup kita, anggap lah ia sebagai sesi pembelajaran dalam usaha untuk mengenali dunia di kala usia menginjak dewasa. Belajar dari kesilapan itu lebih bermakna.


Imz akui sedikit celaru dengan ujian mendatang..namun sokongan dari sahabat tersayang , Imz kembali melawan perasaan itu.Thanks sahabat....Ingatlah guyz, apabila kita hadapi ujian terus ingat kita ada ALLAH s.w.t yang akan dengar luahan hati kita , dengan Dia kita akan tenang berbicara.Sesungguhnya doa kepada kekasih yang SATU ini akan membuat emosi kita akan lebih stabil.


Alhamdullilah..segalanya kembali baik.Segalanya berjalan dengan sempurna...kadang-kadang je terasa something..tapi Imz cuba kawal,anggap ia cuma persinggahan tanpa berharap ia akan pergi lebih jauh.Bohong !!! Imz memang berharap ia akan meningkat ke tahap yang lebih baik..tapi ia mati tiba-tiba..tersentap.Mungkin belum sampai detik waktunya..Imz ingatkan diri.Mohon pada diri...cukuplah,jangan berlaku lagi.Namun ia berbeza kerna ia bukan sebuah permainan. Ini kurniaan dari Ilahi...kerna Imz tak pernah rancang namun ia tiba-tiba datang dan semakin hari semakin kuat.Biarlah ia pergi kalau ia bukan hak Imz.


Senyumlah sayang kerana ia mampu membuktikan bahawa kita bahagia dengan kehidupan.Walaupun dugaan demi dugaan datang...anggap ia proses untuk mematangkan kita.In sha Allah....

Perkara yang gembira sepanjang 2012 :

  • Dah 2 tahun jadi cikgu...dapat bonus dan kenaikan gaji dari goverment.Terima kasih Allah s.w.t atas rezeki yang dikurniakan...alhamdullilah

  • Dah maju setapak dalam bisnes...hehe...yeke? kecil-kecilan je dengan menjadi agen Catalyst..walaupun untuk pasaran kawan dan ahli keluarga je..ok la,pelan-pelan kayuh ye dak...

  • Dah boleh drive ke Kuala Lumpur dan Kota Bharu tapi dengan syarat ada co pilot yang sangat cekap dan berani untuk mempengaruhi gaya pemanduanku..cehhh...penakut lagi sebenarnya..hehe

  • Bertambah bilangan anak buah Cikshu...dapat baby boy Khalef Adrian..tak berkesempatan lagi nak update tentang my new hero ni...soon ok!

  • Ohhhh....the best moment yang paling best for this year,terkandas dalam banjir akhir bulan 12.On the way dari Kuantan-Kota Bharu...Imz,Kak Long dan Ma serta Pinky ku sayang terkandas dalam banjir.Gerak jam 5.00 petang..sampai rumah jam 6.00 pagi.Hohoho...pengalaman yang tidak sanggup ku hadapi lagi.Kesian my Pinky terpaksa harung banjir yang dalam..hope it will be fine.I nak pakai you lama sayang...huhuhu..

Ok guyz...see you next year.. 2013  please be nice to me...

Thursday, December 20, 2012

Pengertian Disebalik Surah Yasin

Posted by imz at 10:20 AM 0 comments









Assalamualaikum.....marilah kita kongsi bersama ilmu yang bermanfaat....



Surah Yasin -Pengertian Setiap Ayat
Ø Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri
Ø Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
Ø Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.
Ø Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
Ø Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.
Ø Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
Ø Ayat 29 – Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ø Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).
Ø Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.
Ø Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
Ø Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
Ø Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.
Ø Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.
Ø Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.
Ø Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal . Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.
Ø Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.
Ø Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Ø Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba
Ø Tiupan ke-dua – Hancur
Ø Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padangMahsyar.
Ø Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
Ø Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
Ø Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
Ø Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.
Ø Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.
Ø Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”
Ø Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.
Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:
Ø Yasin is the jantung of Al-Quran
Ø Know the meaning of ayat-ayat in Al-Quran
Ø Yasin memudahkan yang susah. As such read Yasin:
o Child is sick
o Feeling troubled.
o Memudahkan urusan
o Memudahkan perjalanan
o As selusoh (to ease pain when giving birth)
Ø Read Yasin (3x) over water
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Fatihah
Ø Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Ø Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.
Ayat 9 – “Waja’alna… .”
Ø Lindungi rumah dari pencuri – baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
Ø Lindungi diri dari dianiaya
Ø Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur
Ø Baca Ayat 9
Ø Fatihah
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Ayat Kursi
Ayat 29 – “In kanat illa… .”
Ø Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.
Ayat 36 – “subhanallazi..”
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ø Ya Wadud (3x)
Ayat 58 – “Salamun… “
Ø Jika sakit anggota
Ø Tak tenang hati
Ø Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit
Ayat 76 – “Falayahzun..”
Ø Bila rasa sedih
Ø Untuk menenangkan hati
Ø Gosok jantung sambil baca
Ayat 78 – 79 “dari Yuhyil Wahiya… “
Ø Tulang patah
Ø Sakit sendi
Ø Sakit lutut
Ayat 82 – “Innama amruhu..”
Ø Jika mandul
Ø Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan
Dry method
o Sembahyang tahjud
o Sembahyang hajat
o Doa minta hajat
o Baca ayat 100 x dengan yakin
o Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan)
o Seperti di atas
o Bila baca ayat, tiup dalam air
o Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
o Doa sambil minum
o Untuk 41 pagi
Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamalaa’maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.
Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian
Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit, tengah nazak nak mati atau sudah meninggal dunia. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur. (terutama ayat 12) — sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita akan menyusul jua.
***** sekadar informasi *******
Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
Ø Buah Zaiton – Elok untuk kulit
Ø Kurma – Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima – Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin – Memberi kekuatan – tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak



Monday, December 3, 2012

Kering Idea !!!!

Posted by imz at 9:29 AM 1 comments

Assalamualaikum guyz...
Masih ingat lagikah anda pada blog Imzen.blogspot.com yang tidak gah ini..langsung tidak fofular ini ? Kalau masih ingat..alhamdullilah, kalau tidak..memang patut pun.hehe..

Imz ambil keputusan nak 'hide' kan blog untuk beberapa bulan lepas disebabkan beberapa faktor..macam serius bebeno lak yer..aiseyman..tak adelah sampai serius tahap gaban tuh!!!

Mungkin ada sesetengah orang boleh view kan..kalau dapat view pun memang Imz tak ada update  or post ape-ape entry, sebab memang mood nak buat karangan langsung tidak ada..memang aura nak blogging hilang macam tu ajeeeer...apo kono eh jang ?? den pun tak tau napo.. @,@ huhhhhhh....



Mula-mula terfikir jugak nak stop terus dari dunia blog ni..bukan merajuk tapi macam dah malas gila nak update.Tapi........fikir punya fikir, rugilah pulak sebab Imz dah hampir 3,4 tahun bina blog yang tak seberapa ni..walaupun tak ada followers tegar, Imz still sayang blog ni..hehe..macam harta la jugak kan..So, Imz ambil keputusan..Imz akan terus berada di sebalik tabir Imzen Blog ini cuma mungkin kekerapan update akan terumbang ambing..hahaha...kiranya saham blog ini tak akan maintain lah, akan ada masa turun naiknya..blahhh la weiii..saham bagai pulak..ok la makin dasaaattt gaya penulisan Imz ni, sudah lari dari nilai-nilai norma agaknya..Ok la guyz..itu saja !!! 

Jaga agama , jaga diri....hiasi peribadi..hehehe...



Click C.I.N.T.A

asasa