Wednesday, May 30, 2012

Di Hari Bahagia Ienaz..


Assalamualaikum Guyz...

Dah hampir seminggu kita bercuti..aissshhh..pantas sangat masa ni.
Ini merupakan siaran tertunda..jangan tukar channel blog anda, kerana anda tidak tersalah hari yer.Hehe...cuma Imz yang lambat update tentang Hari Berbahagia Sahabat ku tersayang,
Shafinaz Zuriatie dan pasangan Zuraidi Hafiz yang
 berlangsung di Gelong Pepuyu, Bota Perak 
pada 27 Mei 2012.

Al-kisah, hari kejadian..

Hari Ahad.. Imz bangun awal, siapkan diri untuk ke sekolah..ada kelas tambahan dengan murid tahun 6..dari jam 8-10 pagi. Habis je kelas, Imz terus balik rumah..bersiap untuk ke kenduri Shahfinaz atau nama manja dia, Ienaz..


Dalam pukul 11, Imz gerak ke Sri Iskandar..first time lalu jalan Kampung Bali tu jammed,kereta banyak.Semua orang nak pergi kenduri kahwin la gamaknya..ngeee..
Imz masa tu sendirian jer , ditemani si Pinky tersayang..
Janji nak konvoi dengan Kamarul..so , Imz tunggu dekat Petronas..

Hampir 30 min jugak lah menanti parents to be ni sampai, haihhh...di antara masa yang ada apalagi..camwhore je la yong..hehe..so, itulah hasil di atas setelah di edit dengan Little Photo..hohohoho...

Dalam pukul 11.30 pagi, Imz follow Kam ke Gelong Pepuyu..on the way tu, kami slowkan kereta untuk konvoi dengan Sarina and family pulak dari Teluk Intan.Kiranya , 3 kereta lah konvoi..


Sampai je rumah Ienaz , kami makan lah dulu..wahhh..hidangannya cukup lazat.Best la!
Sambil makan, sambil borak..yela..dah lama rasanya tak lepak bertiga.Masa di IPG..Imz, Ina dan Kam memang kamceng, selalu jer kami lepak..banyak sangat cerita nak dikongsi.Sekarang dah berubah..Kam pun menanti detik nak jadi abah.Masing-masing ada komitmen sendiri.Fullstop.

Layan gambar Shafinaz dan Zuraidi bersanding..




Cantik kan..yup, Imz suka taste Ienaz..so modern..warna pastel , sesuai dengan dia. Macam barbie doll sekali pandang..Ed pun ok, nampak ok je dia dengan colour pink pastel ni.Pelamin pun simple but nice.Sukaaaaa laaa tengok!!!




Sementara menanti Ienaz dan Ed bersanding, Imz dan Ina tau posing je.huhuhu....yes, kita orang memang berjanji nak pakai merah hari bahagia BFF kami ni.


Sesi suap - menyuap..hehe...so sweet la korang, bercinta sejak tahun pertama di IPG sehinggalah berakhir di jinjang pelamin.Alhamdullilah...akhirnya mereka ditetapkan untuk bersama.


Kam dan isteri, Ita...masa ni je sempat kami dapat ambil gambar.Yela..dah lambat, Imz nak travel balik Kelantan lagi.


Alhamdullilah..sempat jugak bersua mata dengan 'papa dan mama' kami di IPG..Jihah dan Adib..then, Edi..our classmate tu..ngeee..tapi sempat borak kejap je.Hurmmm..nanti kita jumpa lagi tau..miss u all !!!

Untuk pasangan pengantin,

  1. Shafinaz dan Zuraidi
  2. Maznuni dan Faizal
  3. Raihanadiah dan Firdaus
  4. Elyana dan Faizal

" Selamat Pengantin Baru..semoga jodoh kalian kekal hingga ke syurga.Amin"


Saturday, May 26, 2012

Shopping Wedding Present

Assalamualaikum...

Selamat Cuti Sekolah !!!!

Tapi Imz masih di Perak..lambat ler balik di sebabkan kenduri kahwin salah sorang member kamceng Imz masa di IPG Perlis.. Shafinaz.. 27 /5/ 2012
di Gelong Pepuyu,Perak.

Bila dah ada kenduri..adalah hadiahnya kan, alhamdullilah gaji pun dah masuk..so apa lagi terus ke Aeon Station 18 dengan my bff Ina untuk shopping hadiah kahwin..bukan satu hadiah, tapi banyak maaa...tak percaya ???


 tengok..hadiah saja dua troli yang...
untuk

  1. Maznuni
  2. Raihan
  3. Summayyah
  4. Shafinaz
  5. Dilla
  6. Ninie



 before shopping, kami pi Kenny Rogers dulu...lapik perut jer...hehe..


tiba-tiba bergaya dengan spec hitam..apa kena kau Jahhhh??? Ahaaa..ni nak habaq mai, cheq pi beli sunglasses di Vincci jer..dah beli ape lagi , test laa..


Pekena ice blended di La Kaffa...best jugak yong..ngeee...
then, kami nampak sticker besar ni..colourful and meaningful kot..so snap di situ..
yes, i love you dad and mom.. : )

Hari Khamis dah shopping hadiah kahwin, Hari Jumaat pulak shopping baju kurung di Greentown Mall.. dah penat jalan 2 hari berturut-turut, Imz berehat pada hari Sabtu..kemas rumah sewa before nak tinggalkan hampir 2 minggu..

Esok pagi pergi sekolah dulu..ada kelas tambahan dari pukul 8 pagi - 10 pagi. Then, kul 11 nak gerak pergi rumah Shafinaz..konvoi dengan bff Kamarul dan Sarina.Tak sabar nak jumpa member-member se IPG..rindu korang!

Then..balik rumah sat, terus pergi ETS Batu Gajah..fetch my Kak Long dari KL dalam 4.30 petang..so, masa untuk balik kampung..

Bermulalah cuti Imz di Pasir Mas tercinta..alhamdullilah, seronoknya..
Doakan Imz selamat sampai...

: )


Wednesday, May 23, 2012

♥ in another life, i would be your girl....

Assalamualaikum guyz..





Pernah dengar lagu ni? Such a beautiful enrichment...sejak dua menjak Imz suka beno dengar lagu-lagu yang diubah enrichment music dari lagu asal. Of course lah bintang-bintang Youtube yang nyanyikan..kreatif jugak dorang ni.Thumbs up!!!


Just nak share dengan korang this song..Tiffany Alvord ala-ala Tasha Manshahar la kan, suka ubah lagu  jadi lebih romantik...


Hope you love this song... 

Monday, May 21, 2012

Rejab , bulan ALLAH s.w.t


Kelebihan Bulan Rejab
Posted on June 24, 2009 by Admin
Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:



“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.

Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.

Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.

Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”

Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”

Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita:

“Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?”

Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka.”

Sabda Rasulullah SAW lagi: “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur.”

Tsauban bertanya: “Ya Rasulullah SAW, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rajab sudah boleh mengelakkan dari seksa kubur?”

Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rajab dengan niat kerana ALLAH, kecuali ALLAH mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”

Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku.”

“Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya’ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka.”

KELEBIHAN BULAN REJAB

Beberapa hadis lagi Rasulullah saw menunjukkan kelebihan bulan rejab:

1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.

7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.

8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).

9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.

10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu:

a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu.

b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal.

c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.

11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan.








Selamat Berpuasa umat Islam sempena bulan Rejab..

InsyaALLAH...


Sunday, May 20, 2012

i ♥ u

Lirik I Love You- Najwa Latif

Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita
Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,


I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you


Mungkin kita tak bersama itu takdirNya,
Tak mengapa asal kau bahagia

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you





Kata Imz :


Dari mood Hari Guru..Imz nak tukar ke mood cinta lah pulak..wahhh..jauh terpesong kot.hehe..Kadang-kadang lagu ni boleh mengambarkan perasaan kita tanpa perlu kita berkata-kata.Wahhh...Dr Love lah pulak.Hohohoho..sebab itu Imz labelkan bahagian lagu ni sebagai Alunan Suara Hati kerna kadang-kadang ia memang mengambarkan suara hati Imz..chewaaahhh...mengade-ngade betul lah! 


Korang layan jela lagu ni ok....anyway, lagu-lagu Najwa Latif semakin menarik minat Imz untuk terus mendengarnya..


 I'm sorry if i miss you...

Wednesday, May 16, 2012

" Selamat Hari Guru,Cikgu Wan "


Assalamualaikum...

Hari ni sekolah Imz adakan Majlis Sambutan Hari Guru...alhamdullilah segalanya berjalan dengan lancar. Satu majlis yang simple tapi penuh dengan makna...penuh dengan gelak tawa rakan guru..semua menunjukkan wajah yang ceria di hari kami di raikan.Ayat macam karangan darjah 6 jer gamaknya..hehe..

Apa-apa pun Imz sebagai guru rasa bahagia sangat hari ni..waktu pagi dah seronok dengan sukaneka.Menjadi satu team dengan murid-murid...mengeratkan lagi silaturahim..insyaALLAH.

Dah habis tugas jadi pengacara majlis, murid-murid kesayangan Imz datang...ucapkan 

" Selamat Hari Guru,cikgu Wan"


alhamdullilah....hadiah dari mereka,kesayangan saya...


Kad ucapan dari murid tahun 2 Gemilang...terharunya,siap ada gambar teacher dengan Imanul..edit lagi,,thanks sayang..



kad yang comel....yang lukis ni pun buat cikgu terharu, siap lukis gambar Yun dengan cikgu lagi.sweet....


kebanyakan hadiah warna merah jambu.. : )
murid-muridku cayang pun dah boleh tau cikgu Wan punya favourite colour..
terharu lagi......... : )


Terima kasih anak - anak muridku sayang...

Cikgu Wan sayang kamu... : )

Tuesday, May 15, 2012

Selamat Hari Guru untuk saya dan CIKGU !!!

Assalamualaikum

Esok 16 Mei kan??

" Selamat Hari Guru "

untuk semua guru di dunia ini...

dan

untuk diri saya...ye, saya pun cikgu tau..dah masuk tahun kedua !!!

alhamdullilah...takdir saya menjadi seorang guru. Satu pekerjaan yang sungguh mulia seandainya betul-betul melaksanakan amanah untuk mendidik dan mengajar murid dengan sebaik mungkin.InsyaALLAH...Imz masih belajar dan terus belajar menjadi guru yang baik.
Pengalaman akan memantapkan lagi sesuatu perkerjaan...

kata salah seorang guru pengalaman pada Imz, melalui komen beliau di blog ini..

" You will be a great teacher one day "

Amin.....


Pengalaman setahun menjadi guru..bukan satu kerja yang mudah ye sahabat-sahabat yang bukan dari golongan guru.hehe...anda cuba, baru anda tahu.Huhuhuhu....

Kepada semua guru yang menjengah blog ni,

Imz dedikasikan lagu ini untuk anda...ye, anda yang dipanggil CIKGU !!!






Saturday, May 12, 2012

Queen Of Heart

Assalamualaikum guyz...

Queen of Heart..my beloved ma...
 

Selamat Hari Ibu ma...

Menurut ceramah Ustaz Azhar Idrus, Hari Ibu ialah Hari Mother Church / Ibu Gereja Kristian.Tak elok menyambutnya kerana boleh merosakkan akidah..

Hurmmm....baru tau hal ni tapi sebelum ni pun tak pernah raikan, cukup sekadar beri hadiah dan ucap jer itupun kalau teringat..selalunya tak sempat Hari Ibu, Imz dah bagi hadiah pada ma..hehe..

This year present..bawa ma pergi shopping, dia nak beli kasut. Suruh dia pilih sendiri..alhamdullilah, dia jumpa kasut pilihannya..brand Hush Puppies, selesa katanya.Awalnya ma menolak...dah dipujuk baru setuju Imz bayarkan.

Nak dibandingkan harga kasut dan hadiah-hadiah sebelum ni dengan kasih sayang ma sejak lahir tak tertanding..kasih sayang,perhatian,belaian ma tak mampu kita balas. Terlalu berharga..ya ALLAH..besar sungguh tanggungjawab seorang ibu..

Dan rasa sangat bersyukur dikandung dan dilahirkan oleh ma Imz..ibu yang penyayang , tak pernah pun sekali menjentik apatah lagi nak pukul anaknya. Layanan ma memang tip top sampai lah sekarang..tu yang manja memanjang..hehe...

Beberapa hari lepas kita dikejutkan dengan video Ibu Dera Anak kan..Imz serius menitis air mata tengok video tu, sedih sangat dengan  aksi tak siuman tu.Suara tangisi baby tu memang meruntun jiwa lah...apalah nasib baby tu dapat ibu seteruk tu..hurmm..hope mak dia bertaubatlah lepas ni...

Then, ada cikgu sekolah bercerita pasal saudara dia yang meninggal selepas melahirkan anak..mak dan anak tak sempat lagi bersua..lagi sedih..ni memang berjurai la airmata Imz.Ya ALLAH...dugaannya berat..hari pertama baby dilahirkan,dia sudah kehilangan ibu..

Kisah-kisah macam ni lah yang kita dengar buat kita akan lebih bersyukur dengan kurniaan Allah s.w.t...alhamdullilah...


Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, May 30, 2012

Di Hari Bahagia Ienaz..

Posted by imz at 9:46 AM 0 comments

Assalamualaikum Guyz...

Dah hampir seminggu kita bercuti..aissshhh..pantas sangat masa ni.
Ini merupakan siaran tertunda..jangan tukar channel blog anda, kerana anda tidak tersalah hari yer.Hehe...cuma Imz yang lambat update tentang Hari Berbahagia Sahabat ku tersayang,
Shafinaz Zuriatie dan pasangan Zuraidi Hafiz yang
 berlangsung di Gelong Pepuyu, Bota Perak 
pada 27 Mei 2012.

Al-kisah, hari kejadian..

Hari Ahad.. Imz bangun awal, siapkan diri untuk ke sekolah..ada kelas tambahan dengan murid tahun 6..dari jam 8-10 pagi. Habis je kelas, Imz terus balik rumah..bersiap untuk ke kenduri Shahfinaz atau nama manja dia, Ienaz..


Dalam pukul 11, Imz gerak ke Sri Iskandar..first time lalu jalan Kampung Bali tu jammed,kereta banyak.Semua orang nak pergi kenduri kahwin la gamaknya..ngeee..
Imz masa tu sendirian jer , ditemani si Pinky tersayang..
Janji nak konvoi dengan Kamarul..so , Imz tunggu dekat Petronas..

Hampir 30 min jugak lah menanti parents to be ni sampai, haihhh...di antara masa yang ada apalagi..camwhore je la yong..hehe..so, itulah hasil di atas setelah di edit dengan Little Photo..hohohoho...

Dalam pukul 11.30 pagi, Imz follow Kam ke Gelong Pepuyu..on the way tu, kami slowkan kereta untuk konvoi dengan Sarina and family pulak dari Teluk Intan.Kiranya , 3 kereta lah konvoi..


Sampai je rumah Ienaz , kami makan lah dulu..wahhh..hidangannya cukup lazat.Best la!
Sambil makan, sambil borak..yela..dah lama rasanya tak lepak bertiga.Masa di IPG..Imz, Ina dan Kam memang kamceng, selalu jer kami lepak..banyak sangat cerita nak dikongsi.Sekarang dah berubah..Kam pun menanti detik nak jadi abah.Masing-masing ada komitmen sendiri.Fullstop.

Layan gambar Shafinaz dan Zuraidi bersanding..




Cantik kan..yup, Imz suka taste Ienaz..so modern..warna pastel , sesuai dengan dia. Macam barbie doll sekali pandang..Ed pun ok, nampak ok je dia dengan colour pink pastel ni.Pelamin pun simple but nice.Sukaaaaa laaa tengok!!!




Sementara menanti Ienaz dan Ed bersanding, Imz dan Ina tau posing je.huhuhu....yes, kita orang memang berjanji nak pakai merah hari bahagia BFF kami ni.


Sesi suap - menyuap..hehe...so sweet la korang, bercinta sejak tahun pertama di IPG sehinggalah berakhir di jinjang pelamin.Alhamdullilah...akhirnya mereka ditetapkan untuk bersama.


Kam dan isteri, Ita...masa ni je sempat kami dapat ambil gambar.Yela..dah lambat, Imz nak travel balik Kelantan lagi.


Alhamdullilah..sempat jugak bersua mata dengan 'papa dan mama' kami di IPG..Jihah dan Adib..then, Edi..our classmate tu..ngeee..tapi sempat borak kejap je.Hurmmm..nanti kita jumpa lagi tau..miss u all !!!

Untuk pasangan pengantin,

  1. Shafinaz dan Zuraidi
  2. Maznuni dan Faizal
  3. Raihanadiah dan Firdaus
  4. Elyana dan Faizal

" Selamat Pengantin Baru..semoga jodoh kalian kekal hingga ke syurga.Amin"


Saturday, May 26, 2012

Shopping Wedding Present

Posted by imz at 8:16 AM 1 comments
Assalamualaikum...

Selamat Cuti Sekolah !!!!

Tapi Imz masih di Perak..lambat ler balik di sebabkan kenduri kahwin salah sorang member kamceng Imz masa di IPG Perlis.. Shafinaz.. 27 /5/ 2012
di Gelong Pepuyu,Perak.

Bila dah ada kenduri..adalah hadiahnya kan, alhamdullilah gaji pun dah masuk..so apa lagi terus ke Aeon Station 18 dengan my bff Ina untuk shopping hadiah kahwin..bukan satu hadiah, tapi banyak maaa...tak percaya ???


 tengok..hadiah saja dua troli yang...
untuk

  1. Maznuni
  2. Raihan
  3. Summayyah
  4. Shafinaz
  5. Dilla
  6. Ninie



 before shopping, kami pi Kenny Rogers dulu...lapik perut jer...hehe..


tiba-tiba bergaya dengan spec hitam..apa kena kau Jahhhh??? Ahaaa..ni nak habaq mai, cheq pi beli sunglasses di Vincci jer..dah beli ape lagi , test laa..


Pekena ice blended di La Kaffa...best jugak yong..ngeee...
then, kami nampak sticker besar ni..colourful and meaningful kot..so snap di situ..
yes, i love you dad and mom.. : )

Hari Khamis dah shopping hadiah kahwin, Hari Jumaat pulak shopping baju kurung di Greentown Mall.. dah penat jalan 2 hari berturut-turut, Imz berehat pada hari Sabtu..kemas rumah sewa before nak tinggalkan hampir 2 minggu..

Esok pagi pergi sekolah dulu..ada kelas tambahan dari pukul 8 pagi - 10 pagi. Then, kul 11 nak gerak pergi rumah Shafinaz..konvoi dengan bff Kamarul dan Sarina.Tak sabar nak jumpa member-member se IPG..rindu korang!

Then..balik rumah sat, terus pergi ETS Batu Gajah..fetch my Kak Long dari KL dalam 4.30 petang..so, masa untuk balik kampung..

Bermulalah cuti Imz di Pasir Mas tercinta..alhamdullilah, seronoknya..
Doakan Imz selamat sampai...

: )


Wednesday, May 23, 2012

♥ in another life, i would be your girl....

Posted by imz at 7:20 AM 0 comments
Assalamualaikum guyz..





Pernah dengar lagu ni? Such a beautiful enrichment...sejak dua menjak Imz suka beno dengar lagu-lagu yang diubah enrichment music dari lagu asal. Of course lah bintang-bintang Youtube yang nyanyikan..kreatif jugak dorang ni.Thumbs up!!!


Just nak share dengan korang this song..Tiffany Alvord ala-ala Tasha Manshahar la kan, suka ubah lagu  jadi lebih romantik...


Hope you love this song... 

Monday, May 21, 2012

Rejab , bulan ALLAH s.w.t

Posted by imz at 7:47 AM 0 comments

Kelebihan Bulan Rejab
Posted on June 24, 2009 by Admin
Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:



“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.

Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.

Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.

Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”

Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”

Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita:

“Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?”

Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka.”

Sabda Rasulullah SAW lagi: “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur.”

Tsauban bertanya: “Ya Rasulullah SAW, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rajab sudah boleh mengelakkan dari seksa kubur?”

Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rajab dengan niat kerana ALLAH, kecuali ALLAH mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”

Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku.”

“Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya’ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka.”

KELEBIHAN BULAN REJAB

Beberapa hadis lagi Rasulullah saw menunjukkan kelebihan bulan rejab:

1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.

7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.

8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).

9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.

10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu:

a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu.

b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal.

c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.

11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan.








Selamat Berpuasa umat Islam sempena bulan Rejab..

InsyaALLAH...


Sunday, May 20, 2012

i ♥ u

Posted by imz at 7:01 AM 0 comments
Lirik I Love You- Najwa Latif

Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita
Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,


I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you


Mungkin kita tak bersama itu takdirNya,
Tak mengapa asal kau bahagia

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you





Kata Imz :


Dari mood Hari Guru..Imz nak tukar ke mood cinta lah pulak..wahhh..jauh terpesong kot.hehe..Kadang-kadang lagu ni boleh mengambarkan perasaan kita tanpa perlu kita berkata-kata.Wahhh...Dr Love lah pulak.Hohohoho..sebab itu Imz labelkan bahagian lagu ni sebagai Alunan Suara Hati kerna kadang-kadang ia memang mengambarkan suara hati Imz..chewaaahhh...mengade-ngade betul lah! 


Korang layan jela lagu ni ok....anyway, lagu-lagu Najwa Latif semakin menarik minat Imz untuk terus mendengarnya..


 I'm sorry if i miss you...

Wednesday, May 16, 2012

" Selamat Hari Guru,Cikgu Wan "

Posted by imz at 9:51 AM 0 comments

Assalamualaikum...

Hari ni sekolah Imz adakan Majlis Sambutan Hari Guru...alhamdullilah segalanya berjalan dengan lancar. Satu majlis yang simple tapi penuh dengan makna...penuh dengan gelak tawa rakan guru..semua menunjukkan wajah yang ceria di hari kami di raikan.Ayat macam karangan darjah 6 jer gamaknya..hehe..

Apa-apa pun Imz sebagai guru rasa bahagia sangat hari ni..waktu pagi dah seronok dengan sukaneka.Menjadi satu team dengan murid-murid...mengeratkan lagi silaturahim..insyaALLAH.

Dah habis tugas jadi pengacara majlis, murid-murid kesayangan Imz datang...ucapkan 

" Selamat Hari Guru,cikgu Wan"


alhamdullilah....hadiah dari mereka,kesayangan saya...


Kad ucapan dari murid tahun 2 Gemilang...terharunya,siap ada gambar teacher dengan Imanul..edit lagi,,thanks sayang..



kad yang comel....yang lukis ni pun buat cikgu terharu, siap lukis gambar Yun dengan cikgu lagi.sweet....


kebanyakan hadiah warna merah jambu.. : )
murid-muridku cayang pun dah boleh tau cikgu Wan punya favourite colour..
terharu lagi......... : )


Terima kasih anak - anak muridku sayang...

Cikgu Wan sayang kamu... : )

Tuesday, May 15, 2012

Selamat Hari Guru untuk saya dan CIKGU !!!

Posted by imz at 7:54 AM 0 comments
Assalamualaikum

Esok 16 Mei kan??

" Selamat Hari Guru "

untuk semua guru di dunia ini...

dan

untuk diri saya...ye, saya pun cikgu tau..dah masuk tahun kedua !!!

alhamdullilah...takdir saya menjadi seorang guru. Satu pekerjaan yang sungguh mulia seandainya betul-betul melaksanakan amanah untuk mendidik dan mengajar murid dengan sebaik mungkin.InsyaALLAH...Imz masih belajar dan terus belajar menjadi guru yang baik.
Pengalaman akan memantapkan lagi sesuatu perkerjaan...

kata salah seorang guru pengalaman pada Imz, melalui komen beliau di blog ini..

" You will be a great teacher one day "

Amin.....


Pengalaman setahun menjadi guru..bukan satu kerja yang mudah ye sahabat-sahabat yang bukan dari golongan guru.hehe...anda cuba, baru anda tahu.Huhuhuhu....

Kepada semua guru yang menjengah blog ni,

Imz dedikasikan lagu ini untuk anda...ye, anda yang dipanggil CIKGU !!!






Saturday, May 12, 2012

Queen Of Heart

Posted by imz at 9:36 AM 0 comments

Assalamualaikum guyz...

Queen of Heart..my beloved ma...
 

Selamat Hari Ibu ma...

Menurut ceramah Ustaz Azhar Idrus, Hari Ibu ialah Hari Mother Church / Ibu Gereja Kristian.Tak elok menyambutnya kerana boleh merosakkan akidah..

Hurmmm....baru tau hal ni tapi sebelum ni pun tak pernah raikan, cukup sekadar beri hadiah dan ucap jer itupun kalau teringat..selalunya tak sempat Hari Ibu, Imz dah bagi hadiah pada ma..hehe..

This year present..bawa ma pergi shopping, dia nak beli kasut. Suruh dia pilih sendiri..alhamdullilah, dia jumpa kasut pilihannya..brand Hush Puppies, selesa katanya.Awalnya ma menolak...dah dipujuk baru setuju Imz bayarkan.

Nak dibandingkan harga kasut dan hadiah-hadiah sebelum ni dengan kasih sayang ma sejak lahir tak tertanding..kasih sayang,perhatian,belaian ma tak mampu kita balas. Terlalu berharga..ya ALLAH..besar sungguh tanggungjawab seorang ibu..

Dan rasa sangat bersyukur dikandung dan dilahirkan oleh ma Imz..ibu yang penyayang , tak pernah pun sekali menjentik apatah lagi nak pukul anaknya. Layanan ma memang tip top sampai lah sekarang..tu yang manja memanjang..hehe...

Beberapa hari lepas kita dikejutkan dengan video Ibu Dera Anak kan..Imz serius menitis air mata tengok video tu, sedih sangat dengan  aksi tak siuman tu.Suara tangisi baby tu memang meruntun jiwa lah...apalah nasib baby tu dapat ibu seteruk tu..hurmm..hope mak dia bertaubatlah lepas ni...

Then, ada cikgu sekolah bercerita pasal saudara dia yang meninggal selepas melahirkan anak..mak dan anak tak sempat lagi bersua..lagi sedih..ni memang berjurai la airmata Imz.Ya ALLAH...dugaannya berat..hari pertama baby dilahirkan,dia sudah kehilangan ibu..

Kisah-kisah macam ni lah yang kita dengar buat kita akan lebih bersyukur dengan kurniaan Allah s.w.t...alhamdullilah...


Click C.I.N.T.A

asasa