Sunday, January 30, 2011

Pasir Mas 'kilang jelitawan'


As Salam
Terkejut baca paper Harian Metro hari ni,bila artikel tentang anak gadis Pasir Mas dipaparkan..



Sebut saja nama daerah Pasir Mas, Kelantan, pasti ramai mengaitkannya sebagai ‘kilang’ gadis cantik hingga sering diburu oleh pemuda tempatan mahupun luar Kelantan untuk dijadikan calon isteri.

Malah, tidak keterlaluan jika gadis Pasir Mas yang terkenal dengan jolokan comel ‘lote’ serta memiliki wajah keayuan yang asli itu dianggap sama seperti Cinderella yang sentiasa menjadi igauan setiap ‘putera’.

Ini kerana, bila disebut saja gadis Pasir Mas, ramai pemuda terbayangkan seorang gadis Melayu yang memiliki raut wajah ayu dan jelita, sama seperti gadis zaman bangsawan.

Paling ketara, gadis Pasir Mas memiliki wajah Melayu yang mampu menggoda lelaki tanpa perlu disolek. Selain itu kulit mereka, terutama di tangan, kelihatan lembut dan gebu seperti bayi.

Namun, paling menarik ialah keunikan mata gadis Pasir Mas. Mereka dikatakan memiliki mata menawan iaitu berwarna coklat kebiruan dan kelabu, lengkap dengan alis mata dan kening hitam serta tebal, seolah-olah memakai celak.

Ada penduduk mendakwa wanita dari Pasir Mas mempunyai hubung kait dengan puteri dongeng Kelantan, Puteri Sa’adong yang dikatakan memiliki wajah cantik dan ayu.

Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.

Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.

Antara kampung di Pasir Mas yang didakwa tersohor kerana mempunyai ramai gadis cantik ialah Kampung Seberang Pasir Mas, Kampung Betong, Kampung Aur Duri, Kampung Bunut Susu, Kampung Slow Machang dan Kubang Bemban.

Menurut Fatihah Fauzi, 22, dari Kampung Lemal, sejak dulu lagi dia dan dua kakaknya diasuh oleh emak supaya meminum air suam.

“Saya tidak suka memakai alat solek kerana ia dikatakan penuh dengan bahan kimia yang memudaratkan wajah.

“Saya lebih suka wajah ini tidak disolek kerana ia tetap kelihatan ceria jika kita menjaganya dengan baik,” katanya.

Apapun, keistimewaan gadis Pasir Mas pasti mempunyai kaitan dengan sejarah dulu kala.

Berdasarkan sejarah kewujudan Pasir Mas, kawasan itu dipercayai dibuka oleh Che Leh @ Salleh Ismail yang berhijrah selepas tanahnya di Kota Bharu diambil alih oleh Sultan untuk membina istana.

Walaupun pada awalnya tidak bersetuju dengan desakan perpindahan itu, Che Leh yang turut digelar Che Leh Tok Pendekar terpaksa akur dengan titah Sultan kerana tidak mahu dianggap menderhaka.

Bekas pesara tentera, Wan Ali Wan Hussin, 75, berkata Che Leh bersama keluarga berhijrah ke arah utara Kota Bharu sebelum membuka penempatan baru yang kini dikenali sebagai Seberang Pasir Mas.

Che Leh dikatakan tertarik membina rumah barunya di kawasan itu kerana ia terletak berhampiran tebing Sungai Kelantan, selain memudahkan beliau dan keluarga melakukan kerja harian.

Katanya, beberapa bulan selepas itu ramai penduduk luar berhijrah ke kawasan terbabit, menyebabkan penempatan itu padat dalam sekelip mata selepas Che Leh mengambil inisiatif sendiri untuk membina surau, pasar dan pangkalan perahu.

“Pada masa sama, seorang guru agama dari Bachok datang mengajar agama di kawasan itu, namun pulang ke kampungnya sebaik selesai mengajar beberapa bulan kemudian.

“Beberapa hari selepas kepulangan guru itu, tiba-tiba muncul tiga biji mangkuk emas di kawasan semak,” katanya.

Menurut Wan Ali, ketiga-tiga mangkuk itu kemudian dikatakan berpusing-pusing membentuk pusaran di sekitar kawasan semak itu, menyebabkan mereka yang melihat kejadian itu menjerit, ‘Mas! Mas!’.

Perkataan ‘pasir’ pula timbul kerana berdekatan penempatan yang terletak di tebing Sungai Kelantan itu kelihatan beberapa longgokan pasir sehingga membentuk padang luas, menyebabkan kawasan terbabit digelar Pasir Mas, hasil cantuman perkataan pasir dan mas.

Selain itu, Pasir Mas pernah menjadi kawasan perdagangan terkenal di rantau Asia Tenggara apabila menerima kemasukan kapal pedagang, khususnya dari Indonesia, China dan Tanah Arab.

Difahamkan, dianggarkan lebih 30 pangkalan bagi pendaratan kapal dan sampan didirikan di sepanjang tebing Sungai Kelantan, antaranya Pengkalan Feri, Pengkalan Gedung, Pengkalan Pasir, Pengkalan Tanjung Muleh dan Pengkalan Tok Leper.

Pasir Mas, Kelantan

# Dipercayai dibuka sekitar abad ke-14
# Bandar pentadbiran bagi jajahan Pasir Mas
# Ia bersempadan dengan jajahan Kota Bharu di sebelah timur dan jajahan Tumpat di sebelah utara
# Mempunyai keluasan 57,800 hektar
# Populasi penduduk seramai 206,400 orang (2009)

- METRO AHAD



p/s : bangga jap jadi anak dara dari Pasir Mas,Kelantan...walaupun Imz tak tergolong dalam kalangan jelitawan tu...hehehe

Saturday, January 29, 2011

Cikgu di Perak

Assalamualaikum....
Akhirnya penantian Imz hampir sebulan,telah terjawab...Imz dah dapat tau penempatan untuk GSST bagi sekolah rendah.Perasaan Allah je tau macammana debarannya...sampaikan termimpi-mimpi.Mula-mula,mimpi dapat Johor..lepas tu,mimpi dapat Pahang pulak.Mau tak cuak....

Namun...segalanya terjawab bila akak Imz call KPM,dan Imz telah dipostingkan ke.....
PERAK !!!!!

Tak pernah terlintas Imz akan merantau lagi ke belah utara..haihh...dulu 5 tahun setengah Imz kat Perlis belajar.Tup-tup,mengajar pulak.....dapat Perak.emmm....rezeki Imz di bumi utara rupanya.hehe..lepas ni,nak belajar cakap Perak lah pulak!

Namun,dalam hati masih rasa terkilan sebab tak dapat KELANTAN,yela..niat nak jaga ma tapi tak kesampaian.emmm....kesian ma..ditinggalkan lagi.Nasib baik..Imz dapat tau myBFF Sarina dan Shafinaz pun dapat Perak.hehe......

Dan dukacitanya...budak lelaki 99% or semua dapat Sabah Sarawak...emm...tapi tak apelah,dorang boleh survive..chaiyok2 guyz!

Lapor diri pada 7 / 2 / 2011....ubah mood dari penganggur kepada Guru!



Tuesday, January 25, 2011

Teacher rindu 4 Arif SKTT

Salam Guyz

Hari ni check akaun nuffnang,tengok keyword for this week.Ehhh...carta tertinggi carian kat google,SK Tambun Tulang Arau Perlis.
Then,terus Imz check entry ni,1001 memori SK Tambun Tulang.

So,suprise...Imz dapat comment dari anak murid tersayang...


Mesejnya yang berbunyi........Wahhh,Teacher sangat terharu sayang.Thanks Mawaddah! Walaupun hanya menjadi guru praktikum untuk 4Arif...hati memang sayang kat dorang ni.Nakal tu adalah tapi awak semua baik....So,kalau Mawaddah or mana-mana murid Teacher yang baca this entry..sampaikan salam kat semua ehh...Teacher rindu,sayang awak semua!

Tahun ni dah darjah 5 kan?So,study betul-betul....next year dah UPSR....biar semua student 4ARIF tahun 2010 dapat 5A ! especially,subject Math tau..hehe...

p/s : rasa nak menangis bila buat entry ni...hukhukhuk...



Monday, January 24, 2011

Lirik Takkan Berpisah - Eren


Lirik Lagu Eren Takkan Pisah

Sayang aku ingin berbicara kepadamu
tentang apa yang tengah aku rasakan
ada apa, ada apa katakanlah semuanya
ku kan dengarkan duhai cintaku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
bila nanti orang tua mu tak meridhoi dengan
apa yang ku rasakan padamu
semua orang tua ingin yang terbaik untuk anaknya
begitu pun orang tua ku

kau takkan tinggalkanku
takkan pernah, sayangku
janjimu janjiku untukmu

reff:
takkan ada yang pisahkan kita
sekali pun kau telah tiada
akan ku pastikan
ku kan memeluk menciummu di surga

jangan kau pergi tinggalkan aku
bawa aku ke mana kau mau
janji ku padamu
jiwa dan ragaku mati pun ku mau

gambar Eren,penyanyi
bertudung litup lagi...alhamdullilah

p/s : seriously Imz jatuh cinta dengan lagu ni....syahdu jer....so,korang dengarlah kat blog Imz ni lagu Eren..





Sunday, January 23, 2011

Terkini dari Imz !!!

Salam Guyz

Ambikkk ko tajuk..terkini dari Imz!!! Dah rupa artis...hahaha.ada ke nak tau Imz tengah buat apa sekarang?kalau ada...alhamdullilah,kalau tak ada pun tak apa..nak story gak!

Sebenarnya gadis yang berusia 23 tahun ni...baru habis belajar dari IPG Kampus Perlis.So,sedang menunggu hari untuk melaporkan diri menjadi CIKGI !!! Masa isi borang dulu, Imz mintak Kelantan..nak balik kampung,jaga ma..doa2kanlah dapat ye!

Seronok jugak tanam anggur ni...otak free je,cuma duit lah seposen pun tarak! adoii...tapi sempat lagi shopping online ni..hehe...makin menjadi-jadi pulak shopping online ni tau.

Bila dah beli,mulalah nak berposing...dan satu lagi hobi Imz,tengok tutorial make up kat YouTube,then letak cermin kat sebelah lappy sambil tenyeh2 muka ikut dia suruh.Haha.Ajaibnya,tak menjadi..dah rupa tepung gomak tau!

bling2....bukan senang nak mekap kan! emm...tak ada bakat kot nak jadi mak andam.kalau ada,boleh gak Imz pergi tenyeh muka2 pengantin yang nak kahwin cuti raya cina ni..hehe..

so,status Imz yang terkini..penganggur glamor!



Thursday, January 20, 2011

Pose Slumber Laptop Contest




Salam guyz

Amik kau....semangat gila beb main contest-contest ni..huhu..
Kali ni Imz telah di'tag' oleh cik adik comey lotey, Tulus
untuk join contest dari blog
nak tau pasal contest ni..teruslah ke blog iGossip ni.


tuan contest...memang slumber je depan webcam ni,ada bakat katakan..hehe
then,Imz pilih this pic lah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaaaaa.....


Ni di'snap' sebelum Imz keluar hang out dengan kawan-kawan,
siap awal dapat posing bagai kat depan cam tu..hehe...
hobi katakan...

yes,yes,yes,
nak tambah koleksi teddy bear!!!
hadiah dia adalah teddy bear....jom2x..
sapa nak boleh join...dan Imz akan tag,



korang tak nak join pun xpe..tiada paksaan..ewahhh...
k...adios


Sunday, January 16, 2011

Al-kisah 16 Januari

Salam Guyz

Ni entry sambungan dari Pemandu Halal.Di sebalik kisah itu,ada cerita yang menarik..mood sedih + kelakar + gabra semua menjadi satu!

Actually,Imz tak ready untuk test pada 16 Januari.Semuanya berlaku dengan pantas.Sebelum ni Imz nak belajar dengan pak saudara sendiri,tapi disebabkan ada halangan,ma sarankan belajar dengan kawan baik arwah Abah,Pak Cik Mail.

Sangat seronok ok belajar dengan Pak Cik Mail ni sebab dia memang kelakar,kiranya all the time Imz asyik gelak.So,perasaan nervous kita agak kurang lah kan.Pak Cik Mail pun banyak cerita pasal arwah abah kat Imz dan selalu bagi nasihat berguna.Malah,dia sanggup ajar lebih dari 8jam dan ajar sampai ke KB.Kalau dengan orang lain,memang tak dapatlah.Bayaran pun nak sikit jer sebab dia kata dah macam saudara sendiri.Syukur sangat dapat menuntut dengan Pak Cik Mail.Tapi kerana musim banjir kat Pasir Mas hari tu ,Imz cuma sempat belajar selama 3 jam je.Then,cuti dekat dua minggu.

Ahad lepas ( 9 Jan ),Pak Cik Mail datang ambil Imz kat rumah dan dia bagitau,pak saudara Imz dah tolong booking 16 Jan untuk Imz test.OMG! So, dalam masa seminggu, Imz memang pulun belajar driving,bukit,parking semua.Last day belajar,hari sabtu ( 15 Jan ) start pukul 3-5 petang belajar, sampaikan tangan-tangan sakit main handbreak tau.

Malam sebelum test,hanya ALLAH je tau macammana perasaan gemuruhnya.Imz mesej dengan si dia dan sahabat rapat untuk meluahkan kebimbangan untuk hari esok.Alhamdullilah,dorang sangat membantu dan memberikan kata-kata yang semangat.
Thank dear,Ina,Ienaz,Rehan...Luv u!

Pagi 16 Jan,Imz bangun seawal 6.30 pagi.Prepared awal-awal,breakfast nasi goreng yang di masak oleh ma.Then,terus menunggu.Pak Cik Mail datang ambil pukul 9.30 pagi.Dia suruh Imz drive ke tempat nak test supaya Imz lebih yakin nak test karang.

Imz punya sesi pukul 10.30 pagi.Sementara menunggu tu,Imz sempatlah tengok orang sesi pertama buat ujian.Cuak giler tengok ada yang kereta turun kebawah masa naik bukit.Malah muka JPJ yang test driving pun garang-garang.Takut weiiii...

Then dalam pukul 11.30, turn sesi kedua.Selepas dapat card no,dan no bertuah Imz ialah 12! Then,kena jalan jauh gak la untuk tempat menunggu giliran parking.Sementara menunggu dekat 'Wakaf Kenaling',Imz terasa sesuatu...tengok2x, kasut sebelah kanan dah tercabut tapak di bahagian depan.Mak aihhh...boleh tak bayangkan perasaan Imz???Sangat sedih tau...rasa nak nangis je! Tengah dok feeling sedih tu,giliran Imz untuk naik bukit.Imz jalan je slow2x,dalam hati ALLAH je tau!


Kasut bertuah.hehehe

Alhamdullilah,pergerakan Imz masa naik bukit cun ahh...turun pun steady je.Then,terus buat parking dan sudut 3 penjuru.Part 1 lulus even kasut rosak...Lepas tu jalan jauh lagi untuk menunggu giliran driving kat jalanraya pulak.Imz jalan slow2x...kasut makin lama makin teruk koyak.Sampai je dekat kawan2x,yang Imz kenal kat situ Imz tunjuk kasut Imz ni dengan muka tebal(malu).Biasalah,ada jugak yang gelak walaupun simpatikan.Nasib baik,akak sorang tu bagitau dalam pejabat ada sewa kasut RM2.00.So,Imz terus pergi dan dapatkan.Walaupun saiz agak besar,Imz pakai jela kan.

Ok,masalah kasut dah settle! Debaran untuk jalan raya pulak,tengok muka JPJ pun dah cuak.Dalam pukul 3.30 petang,no 12 dipanggil.Imz bismillah dalam hati dan bagi salam kat JPJ lelaki tu.Ya ALLAH,bersyukur sangat...JPJ ni baik giler,dari mula sampai habis dia borak.So,Imz dah hilang perasaan berdebar.Pergerakan kereta sangat smooth.Akhirnya,Imz lulus dengan markah 17 / 20.
Ya,kini saya sudah menjadi Pemandu Halal untuk kereta.Lesen motor dah lama ada,sejak form 4 lagi.Cerita pasal kasut tu,Imz confim tak boleh lupa.Mungkin ALLAH datangkan kesusahan pada kita namun disebaliknya ada hikmah..akhirnya Imz peroleh kegembiraan dengan lulusnya ujian ni.Syukur sangat-sangat.....malah,Pak Cik Mail pun puji Imz sebab berjaya dapat lesen.Akak-akak Imz sendiri pun masih tak percaya,dorang ingat adik dorang ni tak terror ke?hehehe...

So guyz....Imz dah lulus !!! Thanks pada yang bagi kata-kata semangat....

mood : nak pilih dan beli kereta....hahahaha...berlagak macam isteri Naza Group pulak!




Friday, January 14, 2011

Pemandu Halal

Salam Guyz

Sehari dua ni Imz jarang online...because what? Emm....gara-gara nak dapatkan lesen kereta.
Imz sebenarnya dah berapa kali tangguh nak ambil lesen ni,kebetulan jadi penganggur terhormat,ni ambil peluang ni untuk belajar memandu.Esok, InsyaALLAH Imz akan jalani test...wahhh...sangat nervous! Korang doakan Imz lulus ehhh....ngee...TQ


memandu dengan penuh elegan tu...wahhh....YA ALLAH,permudahkanlah urusanku untuk menjadi pemandu halal..amin!
Suzuki Swift Pink


Adoiiii....aku jatuh cinta! betapa comelnya kereta idaman Imz ni...nakkkkk !!!

Nanti dah ada lesen,Imz bawak korang ronda-ronda dengan Suzuki Swift Pink ni ehhh?hehehe...berangan lagi...tapi tak mustahil kan??

Cukuplah tu untuk hari ni,Ops Lupa!
Imz nak wish birthday kat kakak tersayang,Kak Long...
Semoga Kak Long dipanjangkan umur dan murah rezeki...amin....

p/s : Imz berdebar-debar menanti hari esok...doakan tau! terima kasih.....sayang korang!



Monday, January 10, 2011

Ajmal secomel Chicken Little



Salam Guyz

11.1.11....tarikh yang sangat cantik..bloggers sekalian mesti fikirkan idea nak hasilkan entri apa sempena tarikh cun ni kan?haaa...Imz nak story pasal insan kesayangan ni,anak saudara ke 14 ! dah ramai anak saudara ChekShu ni...

Hye saya AJMAL...

Jom check it out ! Ni lah si comel Ajmal Isyraaq...Ajmal @ Amal ni baru masuk 6 bulan.
Perkembangan dia..dah boleh jadi mat terap ( askar )..hehe..
Amal ni anak ketiga dari 4 adik-beradik..




adakah saya seCOMEL chicken little ni?hehehehe.....


Ajmal sentiasa murah dengan senyuman...
macam ChekShu dia jugak lah!
hohoho....perasan sudah..

11.01.2011
HAPPY BIRTHDAY buat kakak tersayang(bajet),
SITI NURHALIZA TARUDDIN ke 32 !!!

ada ke bloggerz yang lahir sama tarikh dengan dia?

sila angkat jari tangan anda..kehkehkeh..

so,Imz ucapkan Selamat Hari Lahir,
semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..
amin


p/s : cari idea nak jadikan tarikh cun ni bermakna....emmm....emmm...emm...pikir2x!




Contest Jelingan Manja


Salam Guyz
Imz join this contest...saja suka-suka...daripada tanam anggur yang tak berapa nak ranum tu..

Syarat2x :

1. Buat entri pasal contest nie. Semestinya kan?seperti biase. tajuk macam kat atas.
2. Follow blog nie.Kalo tak, nak update macam mane kan?Kalo rajin follow blog nie sekali PrettyLensStore
*sebab PrettyLensStore nie main sponsor*
3. Copy banner kat bawah tue sekali dengan backlink.
4. Gambar contest anda. ikut tajuk tema ok? Tak kan la tajuk jelingan manja korang letak gambo tgh mkn kan? Ikut tema k sayam-sayam.eheee
5.Gambar sendiri,i mean owner blog yg bertanding.Tak mo gambo orang lain. Tak kisah seorang or beramai-ramai.
6.Sila tag kawan2 anda tak kisah la berape orang pun. Atleast seorang.
7.Komen entri nie sekali dengan link korang.
8.Tak khususkan untuk girls aje.Boys pun boleh join.Jangan malu jangan segan.ehee





Imz pilih gambar ni,

Jelingan manja ke?hahaha...wtf..
suka-suka je kan....

Nak tag siapa ehhh?

sis Ixora lah...ngeeee.....

p/s : sejak bosan ni...macam2x contest nak masuk...mencuba tak salah kan...hehe


Friday, January 7, 2011

Ma,Kau Anugerah Terindah Untukku !



Salam Guyz,

Sejak dah habis belajar ni, Imz bersemangat nak aktif blogging balik dan semestinya blogwalking acara paling best.Dapat kenal kawan-kawan blogger dan kongsi suka duka.Tiba-tiba tersinggah ke blog Sudirman ,
http://sudirman1809.blogspot.com/ . Beliau adakan satu contest yang menarik dan hadiahnya LUMAYAN. So, Imz ambil keputusan naik join..sekadar suka-suka.
1st time Imz join contest dalam dunia blog ni tau....hehe....

Header blog dia memang sangat simple dan menarik
...jom la join contest ni !!!



Ma,Kau Anugerah Terindah Untukku

Setiap orang di muka bumi ini lahir dari rahim seorang wanita yang layak kita panggil Ibu ! Alhamdullilah, aku bersyukur dikandung dan dilahirkan oleh seorang wanita yang sempurna di mataku. Aku memanggil wanita yang aku anggap mulia itu dengan panggilan Ma.

Aku dibesarkan dalam keluarga yang penuh kasih sayang apatah lagi mempunyai 8 adik beradik yang kesemuanya perempuan.Ya, Ma melahirkan 8 puteri dan aku merupakan puteri bongsu dalam keluarga. Kata orang,menjaga seorang budak perempuan lebih susah daripada menjaga sekandang lembu!!! betul ke? Adakah Ma susah menjaga kami ibarat beliau menjaga 8 kandang lembu?? Emmm....itu hanya kata orang yang menganggap tugas menjaga anak itu beban tapi bagi wanita yang ikhlas menjaga amanah ALLAH S.W.T, menjaga dan mendidik anak perempuan adalah ibadah.Aku yakin itu Ma telah laksanakan...menjaga amanah ALLAH S.W.T dengan sebaiknya sehingga semua puterinya berjaya dalam pendidikan dan mempunyai pekerjaan yang baik.

Ma dan aku ibarat merpati dua sejoli..hehe..banyak sifat dan perangai, aku warisi dari Ma. Suka duka kehidupan banyak kami kongsi bersama kerana aku bersama Ma sejak dilahirkan sehingga 18 tahun.Hari pertama aku ke tadika, Ma yang kejutkan tidur dan dukung aku ke tandas.Terlalu manja sehingga Ma yang memandikan dan menyiapkan aku ke tadika walaupun tadika hanya terletak di depan rumah. Seminggu aku menangis di tadika dan sentiasa berada di pagar kerana ingin melihat Ma.Tidak sanggup rasanya Ma hilang di mata walaupun sesaat.

Di permulaan darjah 1, aku masih dengan sikap ratu air mata. Hari pertama di sekolah, aku menangis lagi di depan rakan-rakan baru.Tidak mahu berenggang dengan Ma.Disebabkan kesiankan aku menangis dan masih tidak biasa di sekolah, Ma sanggup datang ke sekolah setiap hari selama seminggu semata-mata untuk berada di samping aku.Itulah pengorbanan Ma yang akan aku ingat sampai bila-bila.

Pemergian abah ke rahmatullah pada usia aku 15 tahun, memberi impak yang sangat besar buat kami sekeluarga apatah lagi isterinya,ibuku.Ma terlalu sedih dengan ketiadaan insan yang paling beliau cintai.Mulai saat itu, aku dan Ma hidup berdua di rumah kerana kakak-kakak ada yang sudah berkeluarga,bekerja dan belajar di Kuala Lumpur.Segala suka duka kami kongsi bersama, dan beliau adalah chef yang paling sedap masakannya di dunia pada pandangan diriku.

Aku menginjak dewasa, dan pada usiaku 18 tahun,aku ditawarkan melanjutkan pelajaran ke IPG di Perlis.Agak jauh Perlis dan Kelantan kan, dan seumur hidupku 18 tahun tidak pernah aku berdikari dan berjauhan dengan Ma. Mungkin kerana terlalu risau,Ma mengeluarkan kata-kata,
"Nok gi ko?Jauh sangat tu.Toksir tak po,tolok lah tawaran tu."(Nak pergi ke?Jauh sangat tu.Tak nak pergi,tak pe..tolak lah tawaran tu.)

Ini merupakan tawaran yang ditunggu semua orang, mana mungkin aku menolaknya. Walaupun berat hati untuk berjauhan dengan Ma, aku terpaksa pergi kerana ia melibatkan masa depanku.

Ma merestui perjalananku dan beliau sanggup bersusah payah menghantarku ke Perlis bersama kakakku. Seperti yang dijangka, ini kali pertama aku berpisah dengan Ma dan sudah tentu tangisan mengiringinya.Aku dan Ma berpelukan dan menangis seperti dalam drama kat TV tu.Disebabkan rindu keterlaluan pada Ma dan makan makanan yang bukan dari masakan Ma,berat aku turun sampai 10 kg! Bayangkan....betapa rindu aku milik Ma...hak milik tetap!

Berkat doa Ma,aku akhirnya tamat pengajian selama 5 tahun setengah dengan keputusan yang baik.Apa yang paling penting, Ma datang menjemput aku di IPG Perlis dengan senyuman yang cukup manis.Kerana kasih sayang dan sokongan Ma yang tidak pernah berbelah bagi, aku berjaya mengharungi cabaran yang ditempuh di tempat pengajian.

Ma mungkin pernah menangis kerana berpisah denganku..dan sehingga hari ini aku rasakan Ma tidak pernah menangis kerana perbuatan nakalku. Ma nadiku, beliau yang menjadi penyebab aku ingin terus menghembuskan nafas sehingga ke hari ini dan mana bisa aku membiarkan dia menangisi sikap nakal ku.InsyaALLAH....biarlah
titisan airmata Ma hanya untuk kejayaanku bukan untuk kegagalanku.

Berbicara tentang impian ku,sudah tentu aku tidak sabar menunggu surat posting dan menjadi warga pendidik yang berkarisma.Menjalankan tanggungjawab dengan baik dan membahagiakan Ma. Impianku, gaji pertama yang aku perolehi nanti akan mengembirakan Ma dengan membelikannya sesuatu hadiah yang bernilai untuknya.InsyaALLAH....dan sudah tentu, aku ingin menjadi anak yang solehah buat insan yang bergelar ibu.Malah, aku berniat untuk menjaga Ma di saat beliau melewati hari-harinya.Semoga hajat itu dipermudahkan.Amin.

Ma,kasih sayang yang kau curahkan selama ini menjadikan tiap-tiap saat hidupku terasa bermakna dan sempurna.Sesungguhnya, aku bersyukur dikurniakan seorang ibu yang tiada galang gantinya dan Ma ,kau merupakan anugerah terindah yang pernah aku miliki !!!!

Keluarga....pelengkap hidupku!

Imz bersama cucu-cucu Ma
setiap darah yang mengalir dalam tubuh
insan-insan dibawah ini,
adalah dari darahnya..
darah wanita yang kami cintai,sayangi dan
kasihi sampai bila-bila...



p/s : gambar Ma tidak boleh di 'uplish' kan...so,gambar Imz bersama anak-anak saudara je..nervous juga 1st time join contest,kalau menang alhamdullilah...

Wednesday, January 5, 2011

Cek 5k dari Nuffnang..OMG!

Salam Guyz

O.M.G....oh my GOD!!! First time I dapat cek u know....huhu...so surprise.hasil titik peluh sendiri jadi blogger picisan,atlast dapat jugak merasa duit hasil blog Imz.Buat blog sekadar suka-suka akhirnya mendatangkan keuntungan.Syukur.....Thanks Nuffnang!

Pepagi dapat surat cinta dari abang pos laju.First tengok surat dari IPG-KP,then ada lagi satu sampul surat kecik.Haiii....surat cinta dari sapa pulak ni.Bukak jer....dari nuffnang...OMG!

Siapa nak bagi 5k ??kena kerja keras dulu lah baru dapat kan...tapi dengan blogging,itu tak mustahil.dah ramai blogger yang buktikan,melalui blog mereka dapat jana pendapatan.huhu..

5k beb! huhuhu...apa nak buat dengan duit sebanyak ni?

  • beli kamera DSLR...yesss!
  • beli handbang GUESS
  • borong tudung kat Ika,Radiusite
macam-macam di fikiran ni..korang nak buat apa kalau dapat 5k?

Berangan..berangan..berangan lah Imz oiiii...hahahaha...
yang dapat sebenarnya...

Bukan 5k pun..kasi semangat pada diri sendiri jek! dapat rm50+ pun dah bersyukur sangat-sangat.Tak pernah pun terlintas di fikiran dapat duit hasil tulisan yang biasa-biasa ni..blog pun jarang update.Blogger lain yang beribu-ribu dapat...tapi tak apelah.Siapa usaha lebih,dia masyukkk la kan.So,mulai hari ni Imz nak usaha...kasi naik traffic.hehe...bagi betul-betul dapat 5k!

p/s : still excited tunjuk cek kat my family...hehe....bagi dorang banga !

Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Sunday, January 30, 2011

Pasir Mas 'kilang jelitawan'

Posted by imz at 8:49 AM 12 comments

As Salam
Terkejut baca paper Harian Metro hari ni,bila artikel tentang anak gadis Pasir Mas dipaparkan..



Sebut saja nama daerah Pasir Mas, Kelantan, pasti ramai mengaitkannya sebagai ‘kilang’ gadis cantik hingga sering diburu oleh pemuda tempatan mahupun luar Kelantan untuk dijadikan calon isteri.

Malah, tidak keterlaluan jika gadis Pasir Mas yang terkenal dengan jolokan comel ‘lote’ serta memiliki wajah keayuan yang asli itu dianggap sama seperti Cinderella yang sentiasa menjadi igauan setiap ‘putera’.

Ini kerana, bila disebut saja gadis Pasir Mas, ramai pemuda terbayangkan seorang gadis Melayu yang memiliki raut wajah ayu dan jelita, sama seperti gadis zaman bangsawan.

Paling ketara, gadis Pasir Mas memiliki wajah Melayu yang mampu menggoda lelaki tanpa perlu disolek. Selain itu kulit mereka, terutama di tangan, kelihatan lembut dan gebu seperti bayi.

Namun, paling menarik ialah keunikan mata gadis Pasir Mas. Mereka dikatakan memiliki mata menawan iaitu berwarna coklat kebiruan dan kelabu, lengkap dengan alis mata dan kening hitam serta tebal, seolah-olah memakai celak.

Ada penduduk mendakwa wanita dari Pasir Mas mempunyai hubung kait dengan puteri dongeng Kelantan, Puteri Sa’adong yang dikatakan memiliki wajah cantik dan ayu.

Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.

Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.

Antara kampung di Pasir Mas yang didakwa tersohor kerana mempunyai ramai gadis cantik ialah Kampung Seberang Pasir Mas, Kampung Betong, Kampung Aur Duri, Kampung Bunut Susu, Kampung Slow Machang dan Kubang Bemban.

Menurut Fatihah Fauzi, 22, dari Kampung Lemal, sejak dulu lagi dia dan dua kakaknya diasuh oleh emak supaya meminum air suam.

“Saya tidak suka memakai alat solek kerana ia dikatakan penuh dengan bahan kimia yang memudaratkan wajah.

“Saya lebih suka wajah ini tidak disolek kerana ia tetap kelihatan ceria jika kita menjaganya dengan baik,” katanya.

Apapun, keistimewaan gadis Pasir Mas pasti mempunyai kaitan dengan sejarah dulu kala.

Berdasarkan sejarah kewujudan Pasir Mas, kawasan itu dipercayai dibuka oleh Che Leh @ Salleh Ismail yang berhijrah selepas tanahnya di Kota Bharu diambil alih oleh Sultan untuk membina istana.

Walaupun pada awalnya tidak bersetuju dengan desakan perpindahan itu, Che Leh yang turut digelar Che Leh Tok Pendekar terpaksa akur dengan titah Sultan kerana tidak mahu dianggap menderhaka.

Bekas pesara tentera, Wan Ali Wan Hussin, 75, berkata Che Leh bersama keluarga berhijrah ke arah utara Kota Bharu sebelum membuka penempatan baru yang kini dikenali sebagai Seberang Pasir Mas.

Che Leh dikatakan tertarik membina rumah barunya di kawasan itu kerana ia terletak berhampiran tebing Sungai Kelantan, selain memudahkan beliau dan keluarga melakukan kerja harian.

Katanya, beberapa bulan selepas itu ramai penduduk luar berhijrah ke kawasan terbabit, menyebabkan penempatan itu padat dalam sekelip mata selepas Che Leh mengambil inisiatif sendiri untuk membina surau, pasar dan pangkalan perahu.

“Pada masa sama, seorang guru agama dari Bachok datang mengajar agama di kawasan itu, namun pulang ke kampungnya sebaik selesai mengajar beberapa bulan kemudian.

“Beberapa hari selepas kepulangan guru itu, tiba-tiba muncul tiga biji mangkuk emas di kawasan semak,” katanya.

Menurut Wan Ali, ketiga-tiga mangkuk itu kemudian dikatakan berpusing-pusing membentuk pusaran di sekitar kawasan semak itu, menyebabkan mereka yang melihat kejadian itu menjerit, ‘Mas! Mas!’.

Perkataan ‘pasir’ pula timbul kerana berdekatan penempatan yang terletak di tebing Sungai Kelantan itu kelihatan beberapa longgokan pasir sehingga membentuk padang luas, menyebabkan kawasan terbabit digelar Pasir Mas, hasil cantuman perkataan pasir dan mas.

Selain itu, Pasir Mas pernah menjadi kawasan perdagangan terkenal di rantau Asia Tenggara apabila menerima kemasukan kapal pedagang, khususnya dari Indonesia, China dan Tanah Arab.

Difahamkan, dianggarkan lebih 30 pangkalan bagi pendaratan kapal dan sampan didirikan di sepanjang tebing Sungai Kelantan, antaranya Pengkalan Feri, Pengkalan Gedung, Pengkalan Pasir, Pengkalan Tanjung Muleh dan Pengkalan Tok Leper.

Pasir Mas, Kelantan

# Dipercayai dibuka sekitar abad ke-14
# Bandar pentadbiran bagi jajahan Pasir Mas
# Ia bersempadan dengan jajahan Kota Bharu di sebelah timur dan jajahan Tumpat di sebelah utara
# Mempunyai keluasan 57,800 hektar
# Populasi penduduk seramai 206,400 orang (2009)

- METRO AHAD



p/s : bangga jap jadi anak dara dari Pasir Mas,Kelantan...walaupun Imz tak tergolong dalam kalangan jelitawan tu...hehehe

Saturday, January 29, 2011

Cikgu di Perak

Posted by imz at 9:59 AM 10 comments
Assalamualaikum....
Akhirnya penantian Imz hampir sebulan,telah terjawab...Imz dah dapat tau penempatan untuk GSST bagi sekolah rendah.Perasaan Allah je tau macammana debarannya...sampaikan termimpi-mimpi.Mula-mula,mimpi dapat Johor..lepas tu,mimpi dapat Pahang pulak.Mau tak cuak....

Namun...segalanya terjawab bila akak Imz call KPM,dan Imz telah dipostingkan ke.....
PERAK !!!!!

Tak pernah terlintas Imz akan merantau lagi ke belah utara..haihh...dulu 5 tahun setengah Imz kat Perlis belajar.Tup-tup,mengajar pulak.....dapat Perak.emmm....rezeki Imz di bumi utara rupanya.hehe..lepas ni,nak belajar cakap Perak lah pulak!

Namun,dalam hati masih rasa terkilan sebab tak dapat KELANTAN,yela..niat nak jaga ma tapi tak kesampaian.emmm....kesian ma..ditinggalkan lagi.Nasib baik..Imz dapat tau myBFF Sarina dan Shafinaz pun dapat Perak.hehe......

Dan dukacitanya...budak lelaki 99% or semua dapat Sabah Sarawak...emm...tapi tak apelah,dorang boleh survive..chaiyok2 guyz!

Lapor diri pada 7 / 2 / 2011....ubah mood dari penganggur kepada Guru!



Tuesday, January 25, 2011

Teacher rindu 4 Arif SKTT

Posted by imz at 11:52 PM 2 comments
Salam Guyz

Hari ni check akaun nuffnang,tengok keyword for this week.Ehhh...carta tertinggi carian kat google,SK Tambun Tulang Arau Perlis.
Then,terus Imz check entry ni,1001 memori SK Tambun Tulang.

So,suprise...Imz dapat comment dari anak murid tersayang...


Mesejnya yang berbunyi........Wahhh,Teacher sangat terharu sayang.Thanks Mawaddah! Walaupun hanya menjadi guru praktikum untuk 4Arif...hati memang sayang kat dorang ni.Nakal tu adalah tapi awak semua baik....So,kalau Mawaddah or mana-mana murid Teacher yang baca this entry..sampaikan salam kat semua ehh...Teacher rindu,sayang awak semua!

Tahun ni dah darjah 5 kan?So,study betul-betul....next year dah UPSR....biar semua student 4ARIF tahun 2010 dapat 5A ! especially,subject Math tau..hehe...

p/s : rasa nak menangis bila buat entry ni...hukhukhuk...



Monday, January 24, 2011

Lirik Takkan Berpisah - Eren

Posted by imz at 9:15 AM 10 comments

Lirik Lagu Eren Takkan Pisah

Sayang aku ingin berbicara kepadamu
tentang apa yang tengah aku rasakan
ada apa, ada apa katakanlah semuanya
ku kan dengarkan duhai cintaku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
bila nanti orang tua mu tak meridhoi dengan
apa yang ku rasakan padamu
semua orang tua ingin yang terbaik untuk anaknya
begitu pun orang tua ku

kau takkan tinggalkanku
takkan pernah, sayangku
janjimu janjiku untukmu

reff:
takkan ada yang pisahkan kita
sekali pun kau telah tiada
akan ku pastikan
ku kan memeluk menciummu di surga

jangan kau pergi tinggalkan aku
bawa aku ke mana kau mau
janji ku padamu
jiwa dan ragaku mati pun ku mau

gambar Eren,penyanyi
bertudung litup lagi...alhamdullilah

p/s : seriously Imz jatuh cinta dengan lagu ni....syahdu jer....so,korang dengarlah kat blog Imz ni lagu Eren..





Sunday, January 23, 2011

Terkini dari Imz !!!

Posted by imz at 7:33 AM 10 comments
Salam Guyz

Ambikkk ko tajuk..terkini dari Imz!!! Dah rupa artis...hahaha.ada ke nak tau Imz tengah buat apa sekarang?kalau ada...alhamdullilah,kalau tak ada pun tak apa..nak story gak!

Sebenarnya gadis yang berusia 23 tahun ni...baru habis belajar dari IPG Kampus Perlis.So,sedang menunggu hari untuk melaporkan diri menjadi CIKGI !!! Masa isi borang dulu, Imz mintak Kelantan..nak balik kampung,jaga ma..doa2kanlah dapat ye!

Seronok jugak tanam anggur ni...otak free je,cuma duit lah seposen pun tarak! adoii...tapi sempat lagi shopping online ni..hehe...makin menjadi-jadi pulak shopping online ni tau.

Bila dah beli,mulalah nak berposing...dan satu lagi hobi Imz,tengok tutorial make up kat YouTube,then letak cermin kat sebelah lappy sambil tenyeh2 muka ikut dia suruh.Haha.Ajaibnya,tak menjadi..dah rupa tepung gomak tau!

bling2....bukan senang nak mekap kan! emm...tak ada bakat kot nak jadi mak andam.kalau ada,boleh gak Imz pergi tenyeh muka2 pengantin yang nak kahwin cuti raya cina ni..hehe..

so,status Imz yang terkini..penganggur glamor!



Thursday, January 20, 2011

Pose Slumber Laptop Contest

Posted by imz at 1:30 AM 6 comments



Salam guyz

Amik kau....semangat gila beb main contest-contest ni..huhu..
Kali ni Imz telah di'tag' oleh cik adik comey lotey, Tulus
untuk join contest dari blog
nak tau pasal contest ni..teruslah ke blog iGossip ni.


tuan contest...memang slumber je depan webcam ni,ada bakat katakan..hehe
then,Imz pilih this pic lah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaaaaa.....


Ni di'snap' sebelum Imz keluar hang out dengan kawan-kawan,
siap awal dapat posing bagai kat depan cam tu..hehe...
hobi katakan...

yes,yes,yes,
nak tambah koleksi teddy bear!!!
hadiah dia adalah teddy bear....jom2x..
sapa nak boleh join...dan Imz akan tag,



korang tak nak join pun xpe..tiada paksaan..ewahhh...
k...adios


Sunday, January 16, 2011

Al-kisah 16 Januari

Posted by imz at 11:08 PM 14 comments
Salam Guyz

Ni entry sambungan dari Pemandu Halal.Di sebalik kisah itu,ada cerita yang menarik..mood sedih + kelakar + gabra semua menjadi satu!

Actually,Imz tak ready untuk test pada 16 Januari.Semuanya berlaku dengan pantas.Sebelum ni Imz nak belajar dengan pak saudara sendiri,tapi disebabkan ada halangan,ma sarankan belajar dengan kawan baik arwah Abah,Pak Cik Mail.

Sangat seronok ok belajar dengan Pak Cik Mail ni sebab dia memang kelakar,kiranya all the time Imz asyik gelak.So,perasaan nervous kita agak kurang lah kan.Pak Cik Mail pun banyak cerita pasal arwah abah kat Imz dan selalu bagi nasihat berguna.Malah,dia sanggup ajar lebih dari 8jam dan ajar sampai ke KB.Kalau dengan orang lain,memang tak dapatlah.Bayaran pun nak sikit jer sebab dia kata dah macam saudara sendiri.Syukur sangat dapat menuntut dengan Pak Cik Mail.Tapi kerana musim banjir kat Pasir Mas hari tu ,Imz cuma sempat belajar selama 3 jam je.Then,cuti dekat dua minggu.

Ahad lepas ( 9 Jan ),Pak Cik Mail datang ambil Imz kat rumah dan dia bagitau,pak saudara Imz dah tolong booking 16 Jan untuk Imz test.OMG! So, dalam masa seminggu, Imz memang pulun belajar driving,bukit,parking semua.Last day belajar,hari sabtu ( 15 Jan ) start pukul 3-5 petang belajar, sampaikan tangan-tangan sakit main handbreak tau.

Malam sebelum test,hanya ALLAH je tau macammana perasaan gemuruhnya.Imz mesej dengan si dia dan sahabat rapat untuk meluahkan kebimbangan untuk hari esok.Alhamdullilah,dorang sangat membantu dan memberikan kata-kata yang semangat.
Thank dear,Ina,Ienaz,Rehan...Luv u!

Pagi 16 Jan,Imz bangun seawal 6.30 pagi.Prepared awal-awal,breakfast nasi goreng yang di masak oleh ma.Then,terus menunggu.Pak Cik Mail datang ambil pukul 9.30 pagi.Dia suruh Imz drive ke tempat nak test supaya Imz lebih yakin nak test karang.

Imz punya sesi pukul 10.30 pagi.Sementara menunggu tu,Imz sempatlah tengok orang sesi pertama buat ujian.Cuak giler tengok ada yang kereta turun kebawah masa naik bukit.Malah muka JPJ yang test driving pun garang-garang.Takut weiiii...

Then dalam pukul 11.30, turn sesi kedua.Selepas dapat card no,dan no bertuah Imz ialah 12! Then,kena jalan jauh gak la untuk tempat menunggu giliran parking.Sementara menunggu dekat 'Wakaf Kenaling',Imz terasa sesuatu...tengok2x, kasut sebelah kanan dah tercabut tapak di bahagian depan.Mak aihhh...boleh tak bayangkan perasaan Imz???Sangat sedih tau...rasa nak nangis je! Tengah dok feeling sedih tu,giliran Imz untuk naik bukit.Imz jalan je slow2x,dalam hati ALLAH je tau!


Kasut bertuah.hehehe

Alhamdullilah,pergerakan Imz masa naik bukit cun ahh...turun pun steady je.Then,terus buat parking dan sudut 3 penjuru.Part 1 lulus even kasut rosak...Lepas tu jalan jauh lagi untuk menunggu giliran driving kat jalanraya pulak.Imz jalan slow2x...kasut makin lama makin teruk koyak.Sampai je dekat kawan2x,yang Imz kenal kat situ Imz tunjuk kasut Imz ni dengan muka tebal(malu).Biasalah,ada jugak yang gelak walaupun simpatikan.Nasib baik,akak sorang tu bagitau dalam pejabat ada sewa kasut RM2.00.So,Imz terus pergi dan dapatkan.Walaupun saiz agak besar,Imz pakai jela kan.

Ok,masalah kasut dah settle! Debaran untuk jalan raya pulak,tengok muka JPJ pun dah cuak.Dalam pukul 3.30 petang,no 12 dipanggil.Imz bismillah dalam hati dan bagi salam kat JPJ lelaki tu.Ya ALLAH,bersyukur sangat...JPJ ni baik giler,dari mula sampai habis dia borak.So,Imz dah hilang perasaan berdebar.Pergerakan kereta sangat smooth.Akhirnya,Imz lulus dengan markah 17 / 20.
Ya,kini saya sudah menjadi Pemandu Halal untuk kereta.Lesen motor dah lama ada,sejak form 4 lagi.Cerita pasal kasut tu,Imz confim tak boleh lupa.Mungkin ALLAH datangkan kesusahan pada kita namun disebaliknya ada hikmah..akhirnya Imz peroleh kegembiraan dengan lulusnya ujian ni.Syukur sangat-sangat.....malah,Pak Cik Mail pun puji Imz sebab berjaya dapat lesen.Akak-akak Imz sendiri pun masih tak percaya,dorang ingat adik dorang ni tak terror ke?hehehe...

So guyz....Imz dah lulus !!! Thanks pada yang bagi kata-kata semangat....

mood : nak pilih dan beli kereta....hahahaha...berlagak macam isteri Naza Group pulak!




Friday, January 14, 2011

Pemandu Halal

Posted by imz at 6:52 PM 14 comments
Salam Guyz

Sehari dua ni Imz jarang online...because what? Emm....gara-gara nak dapatkan lesen kereta.
Imz sebenarnya dah berapa kali tangguh nak ambil lesen ni,kebetulan jadi penganggur terhormat,ni ambil peluang ni untuk belajar memandu.Esok, InsyaALLAH Imz akan jalani test...wahhh...sangat nervous! Korang doakan Imz lulus ehhh....ngee...TQ


memandu dengan penuh elegan tu...wahhh....YA ALLAH,permudahkanlah urusanku untuk menjadi pemandu halal..amin!
Suzuki Swift Pink


Adoiiii....aku jatuh cinta! betapa comelnya kereta idaman Imz ni...nakkkkk !!!

Nanti dah ada lesen,Imz bawak korang ronda-ronda dengan Suzuki Swift Pink ni ehhh?hehehe...berangan lagi...tapi tak mustahil kan??

Cukuplah tu untuk hari ni,Ops Lupa!
Imz nak wish birthday kat kakak tersayang,Kak Long...
Semoga Kak Long dipanjangkan umur dan murah rezeki...amin....

p/s : Imz berdebar-debar menanti hari esok...doakan tau! terima kasih.....sayang korang!



Monday, January 10, 2011

Ajmal secomel Chicken Little

Posted by imz at 1:39 PM 4 comments


Salam Guyz

11.1.11....tarikh yang sangat cantik..bloggers sekalian mesti fikirkan idea nak hasilkan entri apa sempena tarikh cun ni kan?haaa...Imz nak story pasal insan kesayangan ni,anak saudara ke 14 ! dah ramai anak saudara ChekShu ni...

Hye saya AJMAL...

Jom check it out ! Ni lah si comel Ajmal Isyraaq...Ajmal @ Amal ni baru masuk 6 bulan.
Perkembangan dia..dah boleh jadi mat terap ( askar )..hehe..
Amal ni anak ketiga dari 4 adik-beradik..




adakah saya seCOMEL chicken little ni?hehehehe.....


Ajmal sentiasa murah dengan senyuman...
macam ChekShu dia jugak lah!
hohoho....perasan sudah..

11.01.2011
HAPPY BIRTHDAY buat kakak tersayang(bajet),
SITI NURHALIZA TARUDDIN ke 32 !!!

ada ke bloggerz yang lahir sama tarikh dengan dia?

sila angkat jari tangan anda..kehkehkeh..

so,Imz ucapkan Selamat Hari Lahir,
semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..
amin


p/s : cari idea nak jadikan tarikh cun ni bermakna....emmm....emmm...emm...pikir2x!




Contest Jelingan Manja

Posted by imz at 12:46 AM 8 comments

Salam Guyz
Imz join this contest...saja suka-suka...daripada tanam anggur yang tak berapa nak ranum tu..

Syarat2x :

1. Buat entri pasal contest nie. Semestinya kan?seperti biase. tajuk macam kat atas.
2. Follow blog nie.Kalo tak, nak update macam mane kan?Kalo rajin follow blog nie sekali PrettyLensStore
*sebab PrettyLensStore nie main sponsor*
3. Copy banner kat bawah tue sekali dengan backlink.
4. Gambar contest anda. ikut tajuk tema ok? Tak kan la tajuk jelingan manja korang letak gambo tgh mkn kan? Ikut tema k sayam-sayam.eheee
5.Gambar sendiri,i mean owner blog yg bertanding.Tak mo gambo orang lain. Tak kisah seorang or beramai-ramai.
6.Sila tag kawan2 anda tak kisah la berape orang pun. Atleast seorang.
7.Komen entri nie sekali dengan link korang.
8.Tak khususkan untuk girls aje.Boys pun boleh join.Jangan malu jangan segan.ehee





Imz pilih gambar ni,

Jelingan manja ke?hahaha...wtf..
suka-suka je kan....

Nak tag siapa ehhh?

sis Ixora lah...ngeeee.....

p/s : sejak bosan ni...macam2x contest nak masuk...mencuba tak salah kan...hehe


Friday, January 7, 2011

Ma,Kau Anugerah Terindah Untukku !

Posted by imz at 10:54 PM 4 comments


Salam Guyz,

Sejak dah habis belajar ni, Imz bersemangat nak aktif blogging balik dan semestinya blogwalking acara paling best.Dapat kenal kawan-kawan blogger dan kongsi suka duka.Tiba-tiba tersinggah ke blog Sudirman ,
http://sudirman1809.blogspot.com/ . Beliau adakan satu contest yang menarik dan hadiahnya LUMAYAN. So, Imz ambil keputusan naik join..sekadar suka-suka.
1st time Imz join contest dalam dunia blog ni tau....hehe....

Header blog dia memang sangat simple dan menarik
...jom la join contest ni !!!



Ma,Kau Anugerah Terindah Untukku

Setiap orang di muka bumi ini lahir dari rahim seorang wanita yang layak kita panggil Ibu ! Alhamdullilah, aku bersyukur dikandung dan dilahirkan oleh seorang wanita yang sempurna di mataku. Aku memanggil wanita yang aku anggap mulia itu dengan panggilan Ma.

Aku dibesarkan dalam keluarga yang penuh kasih sayang apatah lagi mempunyai 8 adik beradik yang kesemuanya perempuan.Ya, Ma melahirkan 8 puteri dan aku merupakan puteri bongsu dalam keluarga. Kata orang,menjaga seorang budak perempuan lebih susah daripada menjaga sekandang lembu!!! betul ke? Adakah Ma susah menjaga kami ibarat beliau menjaga 8 kandang lembu?? Emmm....itu hanya kata orang yang menganggap tugas menjaga anak itu beban tapi bagi wanita yang ikhlas menjaga amanah ALLAH S.W.T, menjaga dan mendidik anak perempuan adalah ibadah.Aku yakin itu Ma telah laksanakan...menjaga amanah ALLAH S.W.T dengan sebaiknya sehingga semua puterinya berjaya dalam pendidikan dan mempunyai pekerjaan yang baik.

Ma dan aku ibarat merpati dua sejoli..hehe..banyak sifat dan perangai, aku warisi dari Ma. Suka duka kehidupan banyak kami kongsi bersama kerana aku bersama Ma sejak dilahirkan sehingga 18 tahun.Hari pertama aku ke tadika, Ma yang kejutkan tidur dan dukung aku ke tandas.Terlalu manja sehingga Ma yang memandikan dan menyiapkan aku ke tadika walaupun tadika hanya terletak di depan rumah. Seminggu aku menangis di tadika dan sentiasa berada di pagar kerana ingin melihat Ma.Tidak sanggup rasanya Ma hilang di mata walaupun sesaat.

Di permulaan darjah 1, aku masih dengan sikap ratu air mata. Hari pertama di sekolah, aku menangis lagi di depan rakan-rakan baru.Tidak mahu berenggang dengan Ma.Disebabkan kesiankan aku menangis dan masih tidak biasa di sekolah, Ma sanggup datang ke sekolah setiap hari selama seminggu semata-mata untuk berada di samping aku.Itulah pengorbanan Ma yang akan aku ingat sampai bila-bila.

Pemergian abah ke rahmatullah pada usia aku 15 tahun, memberi impak yang sangat besar buat kami sekeluarga apatah lagi isterinya,ibuku.Ma terlalu sedih dengan ketiadaan insan yang paling beliau cintai.Mulai saat itu, aku dan Ma hidup berdua di rumah kerana kakak-kakak ada yang sudah berkeluarga,bekerja dan belajar di Kuala Lumpur.Segala suka duka kami kongsi bersama, dan beliau adalah chef yang paling sedap masakannya di dunia pada pandangan diriku.

Aku menginjak dewasa, dan pada usiaku 18 tahun,aku ditawarkan melanjutkan pelajaran ke IPG di Perlis.Agak jauh Perlis dan Kelantan kan, dan seumur hidupku 18 tahun tidak pernah aku berdikari dan berjauhan dengan Ma. Mungkin kerana terlalu risau,Ma mengeluarkan kata-kata,
"Nok gi ko?Jauh sangat tu.Toksir tak po,tolok lah tawaran tu."(Nak pergi ke?Jauh sangat tu.Tak nak pergi,tak pe..tolak lah tawaran tu.)

Ini merupakan tawaran yang ditunggu semua orang, mana mungkin aku menolaknya. Walaupun berat hati untuk berjauhan dengan Ma, aku terpaksa pergi kerana ia melibatkan masa depanku.

Ma merestui perjalananku dan beliau sanggup bersusah payah menghantarku ke Perlis bersama kakakku. Seperti yang dijangka, ini kali pertama aku berpisah dengan Ma dan sudah tentu tangisan mengiringinya.Aku dan Ma berpelukan dan menangis seperti dalam drama kat TV tu.Disebabkan rindu keterlaluan pada Ma dan makan makanan yang bukan dari masakan Ma,berat aku turun sampai 10 kg! Bayangkan....betapa rindu aku milik Ma...hak milik tetap!

Berkat doa Ma,aku akhirnya tamat pengajian selama 5 tahun setengah dengan keputusan yang baik.Apa yang paling penting, Ma datang menjemput aku di IPG Perlis dengan senyuman yang cukup manis.Kerana kasih sayang dan sokongan Ma yang tidak pernah berbelah bagi, aku berjaya mengharungi cabaran yang ditempuh di tempat pengajian.

Ma mungkin pernah menangis kerana berpisah denganku..dan sehingga hari ini aku rasakan Ma tidak pernah menangis kerana perbuatan nakalku. Ma nadiku, beliau yang menjadi penyebab aku ingin terus menghembuskan nafas sehingga ke hari ini dan mana bisa aku membiarkan dia menangisi sikap nakal ku.InsyaALLAH....biarlah
titisan airmata Ma hanya untuk kejayaanku bukan untuk kegagalanku.

Berbicara tentang impian ku,sudah tentu aku tidak sabar menunggu surat posting dan menjadi warga pendidik yang berkarisma.Menjalankan tanggungjawab dengan baik dan membahagiakan Ma. Impianku, gaji pertama yang aku perolehi nanti akan mengembirakan Ma dengan membelikannya sesuatu hadiah yang bernilai untuknya.InsyaALLAH....dan sudah tentu, aku ingin menjadi anak yang solehah buat insan yang bergelar ibu.Malah, aku berniat untuk menjaga Ma di saat beliau melewati hari-harinya.Semoga hajat itu dipermudahkan.Amin.

Ma,kasih sayang yang kau curahkan selama ini menjadikan tiap-tiap saat hidupku terasa bermakna dan sempurna.Sesungguhnya, aku bersyukur dikurniakan seorang ibu yang tiada galang gantinya dan Ma ,kau merupakan anugerah terindah yang pernah aku miliki !!!!

Keluarga....pelengkap hidupku!

Imz bersama cucu-cucu Ma
setiap darah yang mengalir dalam tubuh
insan-insan dibawah ini,
adalah dari darahnya..
darah wanita yang kami cintai,sayangi dan
kasihi sampai bila-bila...



p/s : gambar Ma tidak boleh di 'uplish' kan...so,gambar Imz bersama anak-anak saudara je..nervous juga 1st time join contest,kalau menang alhamdullilah...

Wednesday, January 5, 2011

Cek 5k dari Nuffnang..OMG!

Posted by imz at 8:54 AM 10 comments
Salam Guyz

O.M.G....oh my GOD!!! First time I dapat cek u know....huhu...so surprise.hasil titik peluh sendiri jadi blogger picisan,atlast dapat jugak merasa duit hasil blog Imz.Buat blog sekadar suka-suka akhirnya mendatangkan keuntungan.Syukur.....Thanks Nuffnang!

Pepagi dapat surat cinta dari abang pos laju.First tengok surat dari IPG-KP,then ada lagi satu sampul surat kecik.Haiii....surat cinta dari sapa pulak ni.Bukak jer....dari nuffnang...OMG!

Siapa nak bagi 5k ??kena kerja keras dulu lah baru dapat kan...tapi dengan blogging,itu tak mustahil.dah ramai blogger yang buktikan,melalui blog mereka dapat jana pendapatan.huhu..

5k beb! huhuhu...apa nak buat dengan duit sebanyak ni?

  • beli kamera DSLR...yesss!
  • beli handbang GUESS
  • borong tudung kat Ika,Radiusite
macam-macam di fikiran ni..korang nak buat apa kalau dapat 5k?

Berangan..berangan..berangan lah Imz oiiii...hahahaha...
yang dapat sebenarnya...

Bukan 5k pun..kasi semangat pada diri sendiri jek! dapat rm50+ pun dah bersyukur sangat-sangat.Tak pernah pun terlintas di fikiran dapat duit hasil tulisan yang biasa-biasa ni..blog pun jarang update.Blogger lain yang beribu-ribu dapat...tapi tak apelah.Siapa usaha lebih,dia masyukkk la kan.So,mulai hari ni Imz nak usaha...kasi naik traffic.hehe...bagi betul-betul dapat 5k!

p/s : still excited tunjuk cek kat my family...hehe....bagi dorang banga !

Click C.I.N.T.A

asasa