Wednesday, June 24, 2009

AmaLan BuLan ReJab....



Amalan Bulan Rejab


Dipetik dari buku 75 Solat Solat Sunat Serta Doa Dan Wirid


Di bulan Rejab, dianjurkan memperbanyak doa, amal zikir dengan ketentuan sebagai berikut:

Diriwayatkan oleh Ibnu 'Asyaakir, dari Abu Umamah, sabda Nabi Muhammad (s.a.w.):


"Tiga malam yang tidak ditolak doa padanya iaitu doa di awal Rejab, malam AidilFitri dan malam Aidil Adha".


Oleh kerana itu dianjurkan:

  1. Puasa pada Khamis pertama bulan Rejab, syurga bahagiannya. (Al-Baqarah)
  2. Bahawa di syurga ada sungai, dinamai 'Rejab' yang lebih putih dari susu, lebih dingin dari ais, dan lebih manis dari madu, sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, Allah mengurniakannya minuman dari sungai itu. (hadis)
  3. Puasa pada 1 Rejab, menjadikan kafarat (menghapuskan) dosa-dosa kecil. (Aljaami'us Shaghiir)
  4. Pernah Nabi Adam bertanya kepada Tuhan, mengenai hari-hari apa yang disukai Allah, katanya: 'Nisfu Rejab': Sesiapa yang menghampirkan diri dengan puasa, solat sunat, bersedekah, beristighfar, permohonannya akan dikabulkan, dosanya diampuni, dengan bersedekah dan berzikir & menjaga diri dari berbuat maksiat. Syurga bahagiannya."
  5. Malam 15 dan 27 Rejab, dianjurkan agar mengerjakan solat sunat 12 rakaat dengan 6 salam. Pada tiap-tiap rakaat dibaca fatihah dengan salah satu surah.

Fadilat Rejab:

  1. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan di beri minum air dari syurga."
  2. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalang dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)."
  3. Berkata Saidina Ali r.a.; "Berpuasa Rejab 13 hari itu seperti berpuasa 3000 tahun."
  4. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal (baki) dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat."
  5. Nabi s.a.w bersabda; "Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya, seperti berpuasa sebulan pahalanya."
  6. Nabi s.a.w. bersabda; "Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti."
  7. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka."
  8. Nabi s.a.w. bersabda; "Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab, dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar dalam syurga Firdaus."
  9. Nabi s.a.w. bersabda; "Siapa berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga), seperti dia berpuasa 3000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran di naikkan ke langit), 70 hajat ketika di timbang amalannya di Mizan, 70 hajat ketika berlalu di atas titian Siratul-Mustaqim."
  10. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat di atas titian Sirotulmustaqim pada hari Kiamat."
  11. Nabi s.a.w. bersabda; "Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah."
  12. Berkata Saiyidina Ali r.a.; "Berpuasa Rejab 15 hari itu seperti berpuasa 100 000 tahun."
  13. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 16 hari pada bulan rejab, akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga."
  14. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 19 hari pada bulan Rejab, akan dibinakan baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam."
  15. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripada umurnya (pembaharuan umur)."
  16. Berkata Syaidina Ali r.a.; "Puasa Rejab 14 hari itu seperti berpuasa 10 000 tahun."
  17. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 9 hari pada bulan Rejab, keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari memasuki syurga."

Monday, June 22, 2009

n0 m0re....damN iT !!!

t0day start kelas t0k semester 6..lagi 2 sem untuk orang and classmate redah..hiphiphoorayyyy!!!

actually t0day we all memulakan kelas dengan baik sekali...semua macam bersemangat nak study..agaknyer la..lepas lecturer explain about topic she will lecture us,tiba-tiba Ketua Jabatan Math panggil ketua kelas..

atlast,he said ade berita tergempar...betul2 tergempar la
we all kena seperate!!!

"saya tak mau...tak sukaaaa"

bayangkan terkejutnya kita orang.act batch kita orang budak MATH dua kelas jer,kelas Melayu dan kelas Cina.ape mimpi ntah lecturer nak pecahkan kelas kita orang jadi campur cina dan melayu..
so we all satu kelas kena berpisah untuk selama-lamanya...cehwahhh..
tak dapatlah we all habiskan pengajian ni sebagai satu kelas..
macam budak sekolah kena naik turun kelas pulak,memang ramai yang pressure dengan kes ni..tapi apa kan daya,we all juz student.

tadi masuk kelas pun rasa lain..yela kawan2 dah bertukar.orang pulak terpaksa berpisah dengan geng kamcing org...tak ada la kawan nak 'berceloteh'
nak tak nak kena terimalah..tapi seriously tak sangka benda macam ni boleh jadi,kita orang bagaikan kena kejutan budaya...
h0pe la we all dapat berSATU jadi kelas math A balik..plizzzzzzzzz

next week we all start praktikum 2bulan..lagi la kena berpisah lama.ade pulak member yang nak stay kat rumah sewa..waahhhhh...makin sunyi la..tensen3x!

tapi semua cabaran tok semester baru ni...hope boleh tempuhi..doakan yar..huhu..

Amin....

Saturday, June 20, 2009

AkhirNya kU pULang jUa.....

salam dan selamat sejahtera blogger sekalian...hehe...amacam tajuk entri kali ni..kasi tragis sikit,huhu.pulang kemana ya?mana lagi kalau bukan maktabku yang indah bak penjara ni..hehe...ade 3 sem lagi untuk pergi...ya ALLAH,kuatkan la hatiku..insyaALLAH berjaya ku harungi jua..hehe..poyos!

orang sampai maktab tadi kul 5.30,rasa macam nak nangis pun ada...hukhukhuk..bukan apa,teringat kat kampung tercinta.3 minggu lepak kat kampung,mau xteringat..dah la kat kg,orang jadi pembantu nurseri..hehe...act,3 akak orang bersalin..huhu..so,ade tiga baby kat uma 2..cian ma,kena berpenat lelah jaga cucu-cucunya..petang2 kena bawak anak2 saudara yang besar pergi jalan2..round kampung..ishhh...asal petang jer,sure si Aleesya,Aisy' dan Adam datang merengek kat orang,"Chek sue,jom la kita jalan2.."
huhu...rindu maaaa...baru berapa jam tinggalkan kampung.Tak masuk lagi nak dodoikan baby-baby...dengan macam2 ragam,tambah2 si Khayla..keje nak orang dodoikan jer..si Ibaad pun sama..adoyai.cian mama korang wei...hehe...tapi cian pulak kat si Aqil,dia demam kuning..masih tak baik2 lagi..chek sue hope Aqil cepat sembuh ehh sayang..

K la...kali ni entri nak mention about my nephew and niece...dorang lah melengkap hidup kita orang sekeluarga...


Muhammad Amirul Syaamil
cucu sulung keluarga kami...Syaamil sekarang da form 2,putera sulung Kak Zura dan Abe Die



Muhammad Ashman Syaariz
pulak putera kedua Kak Zura..sekarang dia masih darjah 5..dia ni manja dengan 'Mama Tok' dia..anak kecik yang dia dukung 2,putera sulung Kak Aizan orang pulak...
Aizat Zulkarnain...br setahun lebih..



budak comel yang ngah minum ni lak..adik kepada Syaamil dan Syaariz..
Muhammad Aqeef Syaazrel
si Aqeef ni br 1 tahun lebih..sebaya la dengan Aizat..manja gler bdk ni..anak bongsu katekan..hehe..tapi wat smtara jela.bulan 8 ni mama dia akan lahirkan baby..cian aqeef..

Wan Muhammad Adam Haikal
Budak yang putih melepak ni..anak sulung Kak Noni..
Adam dah darjah 2..


Wan Nur Hanaan Aleesya
haa ni puteri Kak Noni..adik kepada Adam,br je umur 4 tahun..
Aleesya ni cucu perempuan sulung...dia ni suka sangat bergaya dan senang rapat dengan orang tapi kalau dia jenis tak banyak cakap..



Nur Aisy' Irdina
bukan main posenya..hehe...Aisya ni puteri sulung Kak Laily
dia sebaya dengan Aleesya,beza lima bulan jer..sekarang 4 tahun la..
haaaa...dia ni mulut macam orang tua,banyak sangat celoteh tapi dengan orang lain dia susah nak rapat..jenis penakut sikit..manja tak payah citer la..


Iman Insyirah
Iman ni puteri kesayangan Kak Dah..setakat ni dia masih anak tunggal..
sekarang Iman dah nak masuk 3 tahun..dia pun bukan banyak cakap da..

Khayla Adriana
hehe...nama cam om putih 2..hehe..ni la Khayla,puteri sulung Kak Uni...
susahkan nak sebut nama dia..2 yang muncul macam2 panggilan,lala..aqila la..tapi bila Aqeef panggil Khayla ,yaya..sebab dia pelat sikit..hehe..Khayla dah masuk sebulan 19hb ari2..



Wan Muhammad Aqil Hakimi
ni la anak ketiga Kak Noni..adik Adam dan Aleesya.Aqil baru je dilahirkan 5 Mei 2009..
tak sampai sebulan lagi.


Muhammad Ahnaaf Ibaad
ni pulak anak ketiga Kak Laily,anak kedua dia..Adam Irfan meninggal selepas dilahirkan..
atlast,dapat jugak Aisya kawan..nama macam arab sikitkan tapi muka cina..hehe
itulah Ibaad...

itulah putera dan puteri kesayangan kami sekeluarga..huhu...da ramai kan..dan bulan lapan nanti tambah seorang lagi..duit raya makin la bertambah,kesian chek sue dia..dah la fulus makin kureng,anak sedara asyik bertambah jer..wahhh...rindunya kat korang!!!!
tunggu raya la pulak nak jumpa...lambatnya masa berlalu...

Saturday, June 13, 2009



Tanda- Tanda Anda Telah Jatuh Cinta Jika anda ingin tahu sama ada anda telah jatuh cinta dengan seseorang, anda boleh mengetahui melalui perkara berikut:

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.
2. Anda akan sentiasa merindui dia.
3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.
7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.

9. Dia sentiasa di fikiran
anda.
10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.
11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda.


Tips Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Eisya Insyirah dari blog tentangcinta.com

myOpinion ::: >>>

1 . huhu...of coz ler...bukan boleh marah lama-lama..sayang beb !!!
2 .sentiasa merinduinya???memang la..tiap masa kita akan mengingatinya

3 .jarang la...nanti buang masa..haha

4 .mula-mula malu la...hehe....bila da ok,tak adelah tersipu-sipu...
5 .ehhh...xperasan la pulak..huhu

6 . hehe...mungkin jugak...

7. ishhh...tengok je orang lain..tengok dia sorang bahaya,kang jalan terlanggar tiang plak

8.da lama dengar lagu balada...memang fav..hehe..tapi bila teringat seseorang,lagu itu akan lebih indah..tol x???
9. emmmm......tiap hari sayang...hehe

10.tak adelah sampai macam tu kot....2 da angau tahap gaban..hehe

11.hehe....maybe yes..teringat masa-masa indah kot

12.apa saja????ohh....no2x! ade batasan k..

13.siapa gerangannya???wahhhh.....terlebih sudaaa...hehe...ntah,no komen!

Wednesday, June 10, 2009

myWEDDING date will be on....

entri kali ni orang rasa agak menarik la...malam ni agak bosan,so...
orang layan jela facebook,
sekali tertarik nak cuba quiz
"what date your Wedding Day b
e on?"


at last,dapat ler result...tarikh keramat 2..hehe...
14 februari 2014...lawa gak kan tarikhnya..
february merupakan bulan kelahiran orang..
even itu tarikh 'hari kekasih' tapi as muslim,orang tak mau la adakan majlis pada hari tersebut..macam xelok jer..
bukan kita tak tau kisah disebalik 'valentine days' tu kan..
tahun 2o14,so its mean 5 tahun akan datang la..
sesuai dengan target orang,umur 27..hehe...kira dah matang la 2..
siapa lak calon nya ya???hehe...jeng2x...kalau berdasarkan kuiz hari tu,calon orang berasal dari negeri KEDAH..haaa...siapa orang KEDAH disini?angkat kuku...hihihihi....macam2 kalau layan kuiz kat facebook ni.jauh gak 2 orang KEDAH...
hehe...agak kegedikan la plak entri kali ni..nak cakap pasal kahwin2..study pun lum habis lagikan..ngeeeee....saja jer,bosan.layan benda2 mengarut ni..hilang stress..wakaka..da la,merepek2 jer orang..jangan marah ehhh...


RiNdU datang lagi....



RINDU
Dikau datang lagi..

Menyapa segenap sanubari Dikala sepi mencengkam diri

RINDU
Apakah yg dikau cari..

Mengapa sering menghimpit hati

RINDU
Tidakku tahu keperluanmu..

Bijak mencuri lakaran perasaanku

RINDU
Kesungguhan darimu..

Dalam meniti layar hatiku

Membuaiku bagai ombak lalu

RINDU
Ku ingin tahu..

Adakah benar dikau

bakal pelengkap indah citra hidupku

Atau

Dikau hanyalah bayangan luka gurisan kalbu

RINDU
Kepastian tetap aku nanti..

Biarpun menanti di hujung hari

Tuesday, June 2, 2009

d'GreatBUddIES...thanks frenZzz

Life Without Friendship

Life without friendship... is like the dawn without the sun.
Life without friendship...
is like the sky without the moon
when the evening has begun.

Life without friendship... is like a rose without rain.
Life without friendship...

just wouldn't be the same.

Life without friendship... is like a ship without a sea. Life without friendship... just could not be without a friend like you for me.

tis poem..dedicate to my buddies...azni,ainul,nuni,aiti..

tis entry cam continue entry di awal percutian 2 la agaknya..haha...sajer jer nak menyebok st0ry about my best buddies...ari isnin lepas,we all hang out..g mana lagi,KB Mall ler...mall yg paling gempak kt KB..haha..poyos..dr kul 10 lagi da p..tp cam biasalah,pagi tu orang lambat bangun..nasib baik si azni call,kalau tak memang lagi lambat la orang bangun..2 la sapa suruh malam2 jadi batwoman..haha..kan dah susah bangun.

haaa...ini la geng2 yang menyebok dat day,

azni,ainul and me

STOP!!!


ok,then cam biasa orang p amik mak cik ani@ dik ani..haha..perasan tol kawan orang tuh.then,baru p umah si enol..yang sedihnya dua sahabat xdapat ikt,nuni and aiti..dalam kul 10 bertolak la ke KB Mall tumpang akak enol nak g kenduri kawen...

sampai kat sana,we all round satu mall..naik atas,then turun balik..naik balik..awal2 pagi da exercise..haha..pas dah penat,we all sepakat nak lunch kat pizza hut..wahhh,kebuluran sudaa...pakat2 bayar naaa...hehe...

alhamdullilah we all spend time dgn berkualiti..haha...janji rindu terubat kan kawan2?hehe...primary till now,we keep in touch..hope 4ever they will be mybestbuddies...kerna dorang memang besshhhhh...sayang korang maaaa...

Imz'Journey

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, June 24, 2009

AmaLan BuLan ReJab....

Posted by imz at 12:26 AM 0 comments


Amalan Bulan Rejab


Dipetik dari buku 75 Solat Solat Sunat Serta Doa Dan Wirid


Di bulan Rejab, dianjurkan memperbanyak doa, amal zikir dengan ketentuan sebagai berikut:

Diriwayatkan oleh Ibnu 'Asyaakir, dari Abu Umamah, sabda Nabi Muhammad (s.a.w.):


"Tiga malam yang tidak ditolak doa padanya iaitu doa di awal Rejab, malam AidilFitri dan malam Aidil Adha".


Oleh kerana itu dianjurkan:

  1. Puasa pada Khamis pertama bulan Rejab, syurga bahagiannya. (Al-Baqarah)
  2. Bahawa di syurga ada sungai, dinamai 'Rejab' yang lebih putih dari susu, lebih dingin dari ais, dan lebih manis dari madu, sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, Allah mengurniakannya minuman dari sungai itu. (hadis)
  3. Puasa pada 1 Rejab, menjadikan kafarat (menghapuskan) dosa-dosa kecil. (Aljaami'us Shaghiir)
  4. Pernah Nabi Adam bertanya kepada Tuhan, mengenai hari-hari apa yang disukai Allah, katanya: 'Nisfu Rejab': Sesiapa yang menghampirkan diri dengan puasa, solat sunat, bersedekah, beristighfar, permohonannya akan dikabulkan, dosanya diampuni, dengan bersedekah dan berzikir & menjaga diri dari berbuat maksiat. Syurga bahagiannya."
  5. Malam 15 dan 27 Rejab, dianjurkan agar mengerjakan solat sunat 12 rakaat dengan 6 salam. Pada tiap-tiap rakaat dibaca fatihah dengan salah satu surah.

Fadilat Rejab:

  1. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan di beri minum air dari syurga."
  2. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalang dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)."
  3. Berkata Saidina Ali r.a.; "Berpuasa Rejab 13 hari itu seperti berpuasa 3000 tahun."
  4. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal (baki) dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat."
  5. Nabi s.a.w bersabda; "Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya, seperti berpuasa sebulan pahalanya."
  6. Nabi s.a.w. bersabda; "Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti."
  7. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka."
  8. Nabi s.a.w. bersabda; "Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab, dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar dalam syurga Firdaus."
  9. Nabi s.a.w. bersabda; "Siapa berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga), seperti dia berpuasa 3000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran di naikkan ke langit), 70 hajat ketika di timbang amalannya di Mizan, 70 hajat ketika berlalu di atas titian Siratul-Mustaqim."
  10. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat di atas titian Sirotulmustaqim pada hari Kiamat."
  11. Nabi s.a.w. bersabda; "Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah."
  12. Berkata Saiyidina Ali r.a.; "Berpuasa Rejab 15 hari itu seperti berpuasa 100 000 tahun."
  13. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 16 hari pada bulan rejab, akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga."
  14. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 19 hari pada bulan Rejab, akan dibinakan baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam."
  15. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripada umurnya (pembaharuan umur)."
  16. Berkata Syaidina Ali r.a.; "Puasa Rejab 14 hari itu seperti berpuasa 10 000 tahun."
  17. Nabi s.a.w. bersabda; "Puasa 9 hari pada bulan Rejab, keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari memasuki syurga."

Monday, June 22, 2009

n0 m0re....damN iT !!!

Posted by imz at 6:41 AM 0 comments
t0day start kelas t0k semester 6..lagi 2 sem untuk orang and classmate redah..hiphiphoorayyyy!!!

actually t0day we all memulakan kelas dengan baik sekali...semua macam bersemangat nak study..agaknyer la..lepas lecturer explain about topic she will lecture us,tiba-tiba Ketua Jabatan Math panggil ketua kelas..

atlast,he said ade berita tergempar...betul2 tergempar la
we all kena seperate!!!

"saya tak mau...tak sukaaaa"

bayangkan terkejutnya kita orang.act batch kita orang budak MATH dua kelas jer,kelas Melayu dan kelas Cina.ape mimpi ntah lecturer nak pecahkan kelas kita orang jadi campur cina dan melayu..
so we all satu kelas kena berpisah untuk selama-lamanya...cehwahhh..
tak dapatlah we all habiskan pengajian ni sebagai satu kelas..
macam budak sekolah kena naik turun kelas pulak,memang ramai yang pressure dengan kes ni..tapi apa kan daya,we all juz student.

tadi masuk kelas pun rasa lain..yela kawan2 dah bertukar.orang pulak terpaksa berpisah dengan geng kamcing org...tak ada la kawan nak 'berceloteh'
nak tak nak kena terimalah..tapi seriously tak sangka benda macam ni boleh jadi,kita orang bagaikan kena kejutan budaya...
h0pe la we all dapat berSATU jadi kelas math A balik..plizzzzzzzzz

next week we all start praktikum 2bulan..lagi la kena berpisah lama.ade pulak member yang nak stay kat rumah sewa..waahhhhh...makin sunyi la..tensen3x!

tapi semua cabaran tok semester baru ni...hope boleh tempuhi..doakan yar..huhu..

Amin....

Saturday, June 20, 2009

AkhirNya kU pULang jUa.....

Posted by imz at 7:40 AM 0 comments
salam dan selamat sejahtera blogger sekalian...hehe...amacam tajuk entri kali ni..kasi tragis sikit,huhu.pulang kemana ya?mana lagi kalau bukan maktabku yang indah bak penjara ni..hehe...ade 3 sem lagi untuk pergi...ya ALLAH,kuatkan la hatiku..insyaALLAH berjaya ku harungi jua..hehe..poyos!

orang sampai maktab tadi kul 5.30,rasa macam nak nangis pun ada...hukhukhuk..bukan apa,teringat kat kampung tercinta.3 minggu lepak kat kampung,mau xteringat..dah la kat kg,orang jadi pembantu nurseri..hehe...act,3 akak orang bersalin..huhu..so,ade tiga baby kat uma 2..cian ma,kena berpenat lelah jaga cucu-cucunya..petang2 kena bawak anak2 saudara yang besar pergi jalan2..round kampung..ishhh...asal petang jer,sure si Aleesya,Aisy' dan Adam datang merengek kat orang,"Chek sue,jom la kita jalan2.."
huhu...rindu maaaa...baru berapa jam tinggalkan kampung.Tak masuk lagi nak dodoikan baby-baby...dengan macam2 ragam,tambah2 si Khayla..keje nak orang dodoikan jer..si Ibaad pun sama..adoyai.cian mama korang wei...hehe...tapi cian pulak kat si Aqil,dia demam kuning..masih tak baik2 lagi..chek sue hope Aqil cepat sembuh ehh sayang..

K la...kali ni entri nak mention about my nephew and niece...dorang lah melengkap hidup kita orang sekeluarga...


Muhammad Amirul Syaamil
cucu sulung keluarga kami...Syaamil sekarang da form 2,putera sulung Kak Zura dan Abe Die



Muhammad Ashman Syaariz
pulak putera kedua Kak Zura..sekarang dia masih darjah 5..dia ni manja dengan 'Mama Tok' dia..anak kecik yang dia dukung 2,putera sulung Kak Aizan orang pulak...
Aizat Zulkarnain...br setahun lebih..



budak comel yang ngah minum ni lak..adik kepada Syaamil dan Syaariz..
Muhammad Aqeef Syaazrel
si Aqeef ni br 1 tahun lebih..sebaya la dengan Aizat..manja gler bdk ni..anak bongsu katekan..hehe..tapi wat smtara jela.bulan 8 ni mama dia akan lahirkan baby..cian aqeef..

Wan Muhammad Adam Haikal
Budak yang putih melepak ni..anak sulung Kak Noni..
Adam dah darjah 2..


Wan Nur Hanaan Aleesya
haa ni puteri Kak Noni..adik kepada Adam,br je umur 4 tahun..
Aleesya ni cucu perempuan sulung...dia ni suka sangat bergaya dan senang rapat dengan orang tapi kalau dia jenis tak banyak cakap..



Nur Aisy' Irdina
bukan main posenya..hehe...Aisya ni puteri sulung Kak Laily
dia sebaya dengan Aleesya,beza lima bulan jer..sekarang 4 tahun la..
haaaa...dia ni mulut macam orang tua,banyak sangat celoteh tapi dengan orang lain dia susah nak rapat..jenis penakut sikit..manja tak payah citer la..


Iman Insyirah
Iman ni puteri kesayangan Kak Dah..setakat ni dia masih anak tunggal..
sekarang Iman dah nak masuk 3 tahun..dia pun bukan banyak cakap da..

Khayla Adriana
hehe...nama cam om putih 2..hehe..ni la Khayla,puteri sulung Kak Uni...
susahkan nak sebut nama dia..2 yang muncul macam2 panggilan,lala..aqila la..tapi bila Aqeef panggil Khayla ,yaya..sebab dia pelat sikit..hehe..Khayla dah masuk sebulan 19hb ari2..



Wan Muhammad Aqil Hakimi
ni la anak ketiga Kak Noni..adik Adam dan Aleesya.Aqil baru je dilahirkan 5 Mei 2009..
tak sampai sebulan lagi.


Muhammad Ahnaaf Ibaad
ni pulak anak ketiga Kak Laily,anak kedua dia..Adam Irfan meninggal selepas dilahirkan..
atlast,dapat jugak Aisya kawan..nama macam arab sikitkan tapi muka cina..hehe
itulah Ibaad...

itulah putera dan puteri kesayangan kami sekeluarga..huhu...da ramai kan..dan bulan lapan nanti tambah seorang lagi..duit raya makin la bertambah,kesian chek sue dia..dah la fulus makin kureng,anak sedara asyik bertambah jer..wahhh...rindunya kat korang!!!!
tunggu raya la pulak nak jumpa...lambatnya masa berlalu...

Saturday, June 13, 2009

Posted by imz at 11:48 AM 0 comments


Tanda- Tanda Anda Telah Jatuh Cinta Jika anda ingin tahu sama ada anda telah jatuh cinta dengan seseorang, anda boleh mengetahui melalui perkara berikut:

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.
2. Anda akan sentiasa merindui dia.
3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.
7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.

9. Dia sentiasa di fikiran
anda.
10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.
11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda.


Tips Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Eisya Insyirah dari blog tentangcinta.com

myOpinion ::: >>>

1 . huhu...of coz ler...bukan boleh marah lama-lama..sayang beb !!!
2 .sentiasa merinduinya???memang la..tiap masa kita akan mengingatinya

3 .jarang la...nanti buang masa..haha

4 .mula-mula malu la...hehe....bila da ok,tak adelah tersipu-sipu...
5 .ehhh...xperasan la pulak..huhu

6 . hehe...mungkin jugak...

7. ishhh...tengok je orang lain..tengok dia sorang bahaya,kang jalan terlanggar tiang plak

8.da lama dengar lagu balada...memang fav..hehe..tapi bila teringat seseorang,lagu itu akan lebih indah..tol x???
9. emmmm......tiap hari sayang...hehe

10.tak adelah sampai macam tu kot....2 da angau tahap gaban..hehe

11.hehe....maybe yes..teringat masa-masa indah kot

12.apa saja????ohh....no2x! ade batasan k..

13.siapa gerangannya???wahhhh.....terlebih sudaaa...hehe...ntah,no komen!

Wednesday, June 10, 2009

myWEDDING date will be on....

Posted by imz at 11:02 AM 0 comments
entri kali ni orang rasa agak menarik la...malam ni agak bosan,so...
orang layan jela facebook,
sekali tertarik nak cuba quiz
"what date your Wedding Day b
e on?"


at last,dapat ler result...tarikh keramat 2..hehe...
14 februari 2014...lawa gak kan tarikhnya..
february merupakan bulan kelahiran orang..
even itu tarikh 'hari kekasih' tapi as muslim,orang tak mau la adakan majlis pada hari tersebut..macam xelok jer..
bukan kita tak tau kisah disebalik 'valentine days' tu kan..
tahun 2o14,so its mean 5 tahun akan datang la..
sesuai dengan target orang,umur 27..hehe...kira dah matang la 2..
siapa lak calon nya ya???hehe...jeng2x...kalau berdasarkan kuiz hari tu,calon orang berasal dari negeri KEDAH..haaa...siapa orang KEDAH disini?angkat kuku...hihihihi....macam2 kalau layan kuiz kat facebook ni.jauh gak 2 orang KEDAH...
hehe...agak kegedikan la plak entri kali ni..nak cakap pasal kahwin2..study pun lum habis lagikan..ngeeeee....saja jer,bosan.layan benda2 mengarut ni..hilang stress..wakaka..da la,merepek2 jer orang..jangan marah ehhh...


RiNdU datang lagi....

Posted by imz at 9:22 AM 0 comments


RINDU
Dikau datang lagi..

Menyapa segenap sanubari Dikala sepi mencengkam diri

RINDU
Apakah yg dikau cari..

Mengapa sering menghimpit hati

RINDU
Tidakku tahu keperluanmu..

Bijak mencuri lakaran perasaanku

RINDU
Kesungguhan darimu..

Dalam meniti layar hatiku

Membuaiku bagai ombak lalu

RINDU
Ku ingin tahu..

Adakah benar dikau

bakal pelengkap indah citra hidupku

Atau

Dikau hanyalah bayangan luka gurisan kalbu

RINDU
Kepastian tetap aku nanti..

Biarpun menanti di hujung hari

Tuesday, June 2, 2009

d'GreatBUddIES...thanks frenZzz

Posted by imz at 11:47 AM 0 comments

Life Without Friendship

Life without friendship... is like the dawn without the sun.
Life without friendship...
is like the sky without the moon
when the evening has begun.

Life without friendship... is like a rose without rain.
Life without friendship...

just wouldn't be the same.

Life without friendship... is like a ship without a sea. Life without friendship... just could not be without a friend like you for me.

tis poem..dedicate to my buddies...azni,ainul,nuni,aiti..

tis entry cam continue entry di awal percutian 2 la agaknya..haha...sajer jer nak menyebok st0ry about my best buddies...ari isnin lepas,we all hang out..g mana lagi,KB Mall ler...mall yg paling gempak kt KB..haha..poyos..dr kul 10 lagi da p..tp cam biasalah,pagi tu orang lambat bangun..nasib baik si azni call,kalau tak memang lagi lambat la orang bangun..2 la sapa suruh malam2 jadi batwoman..haha..kan dah susah bangun.

haaa...ini la geng2 yang menyebok dat day,

azni,ainul and me

STOP!!!


ok,then cam biasa orang p amik mak cik ani@ dik ani..haha..perasan tol kawan orang tuh.then,baru p umah si enol..yang sedihnya dua sahabat xdapat ikt,nuni and aiti..dalam kul 10 bertolak la ke KB Mall tumpang akak enol nak g kenduri kawen...

sampai kat sana,we all round satu mall..naik atas,then turun balik..naik balik..awal2 pagi da exercise..haha..pas dah penat,we all sepakat nak lunch kat pizza hut..wahhh,kebuluran sudaa...pakat2 bayar naaa...hehe...

alhamdullilah we all spend time dgn berkualiti..haha...janji rindu terubat kan kawan2?hehe...primary till now,we keep in touch..hope 4ever they will be mybestbuddies...kerna dorang memang besshhhhh...sayang korang maaaa...

Click C.I.N.T.A

asasa