Friday, May 29, 2009

TeNtAnG a.w.a.k...........bukan awoookkkk!!!


Awak
Hari ni awak nampak serabut
Semua orang kutuk
Tapi ada gak hati yang puji
Jadi you can always count on me

Awak
Hari ni awak senyum kat saya
Tapi saya buat-buat tak nampak
Padahal nak elak dari pengsan…

Awak
Hari ni awak datang kelas saya
Tapi Saya buat bodoh ajer
Padahal bumi ni rasa macam dah tak cukup graviti

Awak
Hari ni awak nampak comel
Semua orang puji
Tapi saya puji dalam hati
Padahal nak gak puji sekuat hati

Awak
Hari ni saya senyum kat awak
Tapi awak jalan depan saya
Jadik senyum pun tak guna

Awak
Hari ni awak tegur saya
Tapi saya buat-buat pekak
Padahal nak elak daripada tak boleh berhenti borak

Awak
Hari ni saya tegur awak
Tapi saya tegur awak dalam hati
Jadi awak tak penah dengar all the gud lucks and take care hari-hari

Awak
Hari ni kita duduk semeja
Tapi rasa cam jauh giler
Padahal tak sampai sedepa

Awak
Hari ni awak beratur belakang saya
Tapi saya tak tau nak cakap ape
Jadi saya blah macam tu aje

Awak
Hari ni berubah situasi
Tapi Saya still kat sini
Padahal dah kosong tak berisi

Awak
Hari ni saya nampak awak dari McD
Tapi awak tak macam dulu lagi
Jadi saya terdiam sendiri

Awak
Hari ni saya dah janji..nak pergi
Tapi tak tau kenapa tak boleh pergi

Awak
Hari ni saya menyesal ada ego yang tinggi
Tapi dah takde harapan kat sini
Jadi nak tak nak terpaksa sendiri

Awak
Hari ni hari terakhir nampak awak
Tapi awak tak toleh sini
Awak fokus kat tv

Awak
Hari ni saya tengok gambar kita senyum
Tapi gambar tinggal gambar
Nak buang sayang nak simpan sedih

Awak
Eesok antara kita ada “balai berlepas”
Esok…tiada esok untuk saya
Esok juga…tiada esok untuk awak

Awak
Semoga satu hari nanti saya menginsafi diri
Tak nak ada ego tinggi lagi
Buat sakit hati

Awak
Sebelum pergi
Hari ni..kat sini
Saya janji
Semua ni untuk awak…
Sebab kenal awak anugerah terindah pernah saya miliki….
Terima kasih awak….

di awal percutian....

salam n hye all..

wahhh...campur hari ni,da 3hari orang lepak kat uma..di halamanku yang indah..hikhikhik..siapa kata pasir mas tak indah?????dush2...hehe...plan cuti 3minggu ni..nak belajar kereta sebenornya..tapi entahlah cam malas la pulak..hehe..cuti ni tak adelah bosan,sebab my sis dah tambahkan bilangan ahli keluarga kita orang..baby girl,Adriana..haaa...so,leh la spend dis holiday dengan si 'tecik'..huhu..best lol..suka sangat rakam aksi dia senyum,geliat,nangis..

selain plan nak tolong jaga baby,orang dah kerinduan nak spend time dengan my bestfwens 4ever...azni,ainul,nuni dan aiti..huhu..my best buddy !!!
yunkz,rindu nak ngumpat...haha...kita orang close sejak dari sekolah rendah lagi..huhu..even kita orang dah seperated,tapi bila cuti jer..kena jumpa!!!
wahhh...rindu korang !!! ingat zaman sekolah dulu..haha..telaka bebenor..tapi kami bukan student yang nakal,semuanya baik2..haha..(puji beb)
alhamdullilah semuanya dapat further study ke peringkat yang lebih baik..hope kita orang ada masa depan yang cerah..amin..
photo ni kami snap time my sis kahwin..dorang datang..masa kita orang form 5 ni..huhu..cehhh muka..skema jek!!! haha...sorry kawan2 kalo kamu ngak suka gue upload picture ini...huhu...tapi orang tau,my buddies sporting...tol x awookkk?

dats all la entri kali ni...orang bahagia bercuti di samping insan-insan tersayang.. : p

Saturday, May 23, 2009

kenali gadis ini....


myPERSONALITY
::..Kindness..: :


You truly are sinciere in your kindness, you don't give conditionally, you give selflessly. When anyone, even your enemy is in need, you'll lend a helping hand.

And you honestly don't care what they say, as long as you've helped someone, or made someone else happy, your satisfied.

komen : haaa..ade benarnya..itulah saya..

WARNA HARI LAHIR
::..BIRU..::

Sifat :


Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri.

Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap.

Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.


komen :

-terlalu pemilih sangat tu rasanya tak adela..orang ok jer..buat apa nak memilih sangat?diri kita pun belum tentu sempurna...huhu..betol tak??betul2...hehe.

- seni?yupzzz...orang memang minat art..insyaALLAH ade rezeki nak jugak study photography..hehe...suka snap photo and edit bagi lawa2(xdela lawa mana pun..:p)but im addict wit ADOBE lol !!!

-cinta?no komen...haha...adela,mana boleh share..even sharing is caring...kuikuikui...

KAJIAN BULAN KELAHIRAN & PERSONALITI
DARI DR.FADZHILLAH KAMSAH

::..FEBRUARI..::
* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

komen:

-banyak sangat...yang mana betul salah ntah..hehe..siapa2 yang kenal orang tau la kot macammana perwatakan orang...tapi yang mudah terluka dan sensitif,suka seni tu adelah betulnya..hehe..

menCARI @ menJADI ???


“Saya sedar saya tidaklah sehebat Fatimah, sebab itu saya perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing saya”, kata seorang mahasiswi.

“Ana memang tidak sebagus Ali, sebab itu ana kena pilih isteri yang sempurna macam Fatimah. Ana tak mampu nak memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!”, tegas seorang mahasiswa.

Semua sibuk mencari. Mudahkah untuk mendapatnya?

Semua sibuk mencari. Jika jumpa, mudahkah untuk mengekalkannya?

Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah. Alhamdulillah, imejnya berjubah dan bertudung labuh. Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita pada benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga? Dia mungkin akan diubah oleh suasana kerja, dia mungkin akan diubah apabila kembali ke pangkuan keluarga, dia mungkin berubah atas banyak pengaruh, atau paling utama, dia mungkin berubah kerana dia memang berubah.

Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga dipertahankan, jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dan tidak buat, jadi atau tidak jadi?

Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh, dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna. Semasa bercinta, dialah Ultraman, dialah Gaban. Tetapi siapa sangka, selepas berumahtangga, Ultraman berubah menjadi raksasa!

Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat, kita akan hidup dan mati dalam pencarian. Pencarian yang tidak berkesudahan.

Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.

Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.

Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.

Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.

Tips Untuk Berkenalan Rapat Dengan Seseorang

Tips Untuk Berkenalan Rapat

Dengan Seseorang

Tips ini saya rasa khusus untuk lelaki je kot sebab mesti la lelaki yang nak tackle perempuan kan? Takkan la perempuan nak tackle lelaki kan…

Jangan Terburu-buru…

Kebanyakan yang saya jumpa, ramai yang terburu-buru bila dia dah syok pada seseorang perempuan. Kalau boleh, masa tu la dia nak no phone, masa tu la dia nak mesej-mesej, masa tu la dia nak tanya macam-macam.

Rileks… Bertenang… Jangan kelam-kabut. Kita mesti cool… Kalau nak mintak no phone pun ada cara dia. Jangan main terjah terus. Perkenalkan diri dulu dan bagitau niat kita nak berkenalan.

Kalau dia sombong atau tak nak layan tu, maksudnya, dia sudah berpunya atau dia ada masalah lain yang dia tidak dapat nak terima kita.

Be Gentleman…

Yup! Be gentleman… Tunjukkan siapa diri kita. Kita lelaki, dan dia perempuan. Sudah pasti kita lagi kuat dari mereka. Sekiranya kita tengok dia perlukan bantuan, berikanlah pertolongan. Offerkan diri kita untuk tolong dia. Takkan nak tunggu si dia yang panggil kot. Tu ngada-ngada namanya…

Usik-usik la sikit…

Kadang-kadang kita perlu menggatai sikit… Puji la pasal tudung baru dia ke, kasut baru dia ke, make-up dia ke… Puji je apa-apa yang patut. Saja nak mengusik dia. Biar dia tersenyum malu gitu…

Kalau takde idea nak usik dia, cuba ceritakan something yang kelakar atau kisah kehidupan awak. Mesti dia tertarik untuk ambil tahu. Lagi-lagi kalau tambah adengan yang suspen siap ada ‘to be continued’ macam tu. Confirm dia akan tertanya-tanya dan suruh kita cerita lagi.

Mulut kena manis…

Kebanyakan lelaki kantoi dekat sini. Mereka tak tahu nak cerita pasal apa bila bertemu dengan perempuan. Bila terserempak je, mula la lidah kelu, otak jammed. Semuanya tak jalan.

Dekat sini kita kena pandai mencari idea untuk mulakan perbualan. Takkan nak dua-dua senyap membisu je. Dia pun akan berasa bosan nanti. Jadi, kita kena kreatif dalam berbicara. Lihat sekeliling dan ceritakan apa yang berlaku pada ketika itu.

Kalau masa tu korang dekat taman permainan, cakap la, “E…pandainya kontraktor ni buat buaian kan? Siap kaler biru lagi. Mesti masa kecik-kecik dia suka main buaian kan? Awak masa kecik-kecik suka main buaian tak?” Walaupun ianya tidak seberapa menarik, tetapi atleast dari situ kita akan mewujudkan daya untuk berbual.

Biar dia rindu…

Ha…ni tips yang menarik. Biar dia rindu pada kita. Bagaimana nak buat tu? Semasa korang asyik berSMS, cuba ambil satu masa atau satu hari tu, korang tak SMS dia langsung. Cuba lihat reaksi dia.

Adakah si dia akan SMS korang atau dia pun senyap je. Kalau dia SMS, maksudnya, bagus la tu. Mesti dia tengah sunyi dan rindu pada korang. Tetapi…kalau dia pun tak SMS, bahaya gak la. Maksudnya, kita hanyalah seorang insan yang biasa di hati dia lagi. Kena banyakkan usaha lagi.


p/s : haaa...jangan give up,guys to tackle ur dream girl...huhu...gudluck yar !!!

Friday, May 22, 2009

TERAPI PENYEMBUHAN MELALUI SOLAT


TERAPI PENYEMBUHAN MELALUI SOLAT


HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Berita Minggu mendapatkan pandangan setiap pengkaji mengenai hasil kajian masing-masing.
Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot
Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan. Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan. Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,ý katanya.

Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh. Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

Ng Siew Chok - Isyarat Otak
Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalogr aphy) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik. Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang,ý katanya.

Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

ýAda fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah,ý katanya.

Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang. Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.. Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.
Dr Fatimah Ibrahim - Komposisi Tubuh

Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak. Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain,ý katanya. Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik. Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian. Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif,ý katanya.Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan. Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat. Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan. Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat,ý katanya. Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut. Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus. Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan
dan volum mencapai tahap normal,ý katanya.

Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus,ý katanya.

Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung.

Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.


Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillahwaktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillahwaktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktuuntuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikanTuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menujukebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah muzik yangmenggetarkan jiwa
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuathidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilaikeberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menujusyurga.

Saturday, May 9, 2009

help me...

kena virus.....camne ni?tolongggg...xleh view page pon

Thursday, May 7, 2009

tagged 'n' award fromGADISDISARANGCHENTA❤

Award from little sista,
GADISDISARANGCHENTA


makasih ya sis...




syarat~syarat menerima award ini

1Pastikan jantina anda adalah perempuan
2Copy badge sebagai award anda 3Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

4
Pass kan award ini kepada girl-friends anda




1 Pastikan jantina anda adalah perempuan

hehe...org rs memenuhi syarat2 sbgi perempuan..hehe..xde rupa laki kot..haha..
2 Copy badge sebagai award anda dah copy da...comei award ni...tiut2x

3 Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

i sudah tentu org bangga sangat jadi perempuan...sebab perempuan ni lemah lembut + manis orangnya,kalo lelaki lemah lembut sure orang akan cakap 'p**d**' kn,pastu siap kena kutuk lagi..so,bersyukur sangat jadi perempuan...hihi


ii orang bangga jadi perempuan..sebabnya perempuan boleh berfesyen..banyak pilihan lak 2,xmacam laki..tol x..

baju?haaaa...macam2 gaya nak,semua ada..warna xyah cerita la..sampai rainbow color pun nampak sweet...lelaki xbanyak pilihan..even masa kita baby lagi,baju perempuan sweet2..nak shopping pun rasa seronok...kui3x...perempuan leh pakai baju kurung,seluar,skirt..hehe..lelaki xleh pakai skirt..

kasut?wahh....sama gak..a lot of choice..xterkira..dari xde tumit sampai la high heels..siap ade labuci,bling2 lagi..laki boleh ke pakai kasut gaya macam 2?hehe...kena kutuk adela..haha..bertuah lahir sebagai perempuan ni..alhamdullilah..

handbag?hehe...malas la nak story..memang berlambak jenis handbag tok perempuan..laki ade handbag ke???huhu...

iii haaaa....jadi perempuan boleh make-up..leh pakai lipstick setiap masa,leh pakai maskara..nampak cantik setiap masa.lelaki xboleh..nanti org tanya,"keje lorong mana,mak?"hahaha...cian lelaki kan..


iv saya bangga jadi perempuan sebab perempuan ada senjata air mata..bila perempuan nangis lelaki akan terasa lemah..haha...masih boleh guna ke?hehe..air mata cukup dekat dengan perempuan..bila emosi terngangu,air mata peneman setia..lelaki akan nampak pelik kalau menangis..sure orang akan kata dia bukan lelaki gentleman..hihi..


v orang jugak bangga jadi seorang perempuan..coz one day,perempuan akan mengalami perubahan..hehe...boleh mengandung..perempuan boleh lahirkan zuriat,meramaikan lagi umat di dunia..lelaki boleh ke?hihi...boleh,boleh bla la kot..jgn marah..so,perempuan akan rasa lebih dekat dengan anaknya..hehe...

vi perempuan ada kelebihan..sebab perempuan ada susu..huhu..lelaki xde..so,anak2 rasa lagi rapat dengan ibu mereka...so sweettttttt....kn,kn?


vii sebab setiap perempuan yang lahir di dunia ni..memiliki keistimewaan tersendiri,dari segi rupa paras,keperibadian dan macam2 lagi...bersyukur kita kaum hawa,dilahirkan sebagai perempuan yang akan melengkapi hidup seseorang lelaki..


KELEBIHAN SEORANG WANITA dari sudut ISLAM


  • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali

  • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh,

  • Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat,

  • 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil,

  • Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

  • Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

  • Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

  • Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

  • Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

  • Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

  • Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

  • Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

  • Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

  • Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

  • Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari.

  • Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

  • Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

  • Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid.

  • Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

  • Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

  • Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

  • Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

  • Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

  • Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

  • Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

    4 Pass kan award ini kepada girl-friends anda

    adik sara yg cute...(kam's lover)
    sis rina..
    sis aniey..
    eazy...
    awin..(lipice gurl)

  • Tuesday, May 5, 2009

    AwArD from @ris@ owner,,,mr kammmmmm



    Rule:
    1. Put this badge in your awesome blog.
    2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
    3. Make sure you put the 'recipient

    s' names here, along with their links.
    4. Let them know about this
    Second awards from si kam....thanks again..aku tau kalo aku xde dlm class 2,hg bosan kan?hikhikhik....friedship forever,dude....peace no WAR !!!


    THIS AWARD FOR ALL MY FOLLOWER..KEEP IT,GUYS !!!


    Ms.B.e.a.u.t.i.f.uL....gurlzzz check it out !!!


    Hi, Ms. B e a u t i f u l!!!

    Did you know that it's Beautiful Women Month?

    Well, it is and that means you and me. I'm supposed to send this to FIVE (or more) BEAUTIFUL WOMEN, and you are one of them!!!

    ~~ Beauty of a Woman ~~
    The beauty of a woman is not in the clothes she wears,
    The figure she carries, or the way she combs her hair.
    The beauty of a woman must be seen from her eyes,
    Because that is the doorway to her heart,
    The place where love resides.
    The beauty of a woman is not in a facial mole,
    But true beauty in a woman is reflected in her soul.
    It is the caring that she lovingly gives,
    The passion that she shows.
    The beauty of a woman
    With time, only grows..


    p/s : this message from my beloved sister,Kak Long...for all woman out there,this is for you...for us !!!

    Saturday, May 2, 2009

    new mood....

    thanks 4 visit myblog.....bertukar wajah sudaaaa....bosan kan asyik page sama jer,so i make some changes..hehe..ape yang penting,pink still mytheme..huhu...jangan marah !! k la,guys...dats all..i'm going back 2 perlis,for my final exam...waaaaa....ngak mau!!! stress sudaaaa...pray 4 my exam

    Imz'Journey

    Daisypath Anniversary tickers
    Related Posts with Thumbnails

    Friday, May 29, 2009

    TeNtAnG a.w.a.k...........bukan awoookkkk!!!

    Posted by imz at 10:19 AM 0 comments

    Awak
    Hari ni awak nampak serabut
    Semua orang kutuk
    Tapi ada gak hati yang puji
    Jadi you can always count on me

    Awak
    Hari ni awak senyum kat saya
    Tapi saya buat-buat tak nampak
    Padahal nak elak dari pengsan…

    Awak
    Hari ni awak datang kelas saya
    Tapi Saya buat bodoh ajer
    Padahal bumi ni rasa macam dah tak cukup graviti

    Awak
    Hari ni awak nampak comel
    Semua orang puji
    Tapi saya puji dalam hati
    Padahal nak gak puji sekuat hati

    Awak
    Hari ni saya senyum kat awak
    Tapi awak jalan depan saya
    Jadik senyum pun tak guna

    Awak
    Hari ni awak tegur saya
    Tapi saya buat-buat pekak
    Padahal nak elak daripada tak boleh berhenti borak

    Awak
    Hari ni saya tegur awak
    Tapi saya tegur awak dalam hati
    Jadi awak tak penah dengar all the gud lucks and take care hari-hari

    Awak
    Hari ni kita duduk semeja
    Tapi rasa cam jauh giler
    Padahal tak sampai sedepa

    Awak
    Hari ni awak beratur belakang saya
    Tapi saya tak tau nak cakap ape
    Jadi saya blah macam tu aje

    Awak
    Hari ni berubah situasi
    Tapi Saya still kat sini
    Padahal dah kosong tak berisi

    Awak
    Hari ni saya nampak awak dari McD
    Tapi awak tak macam dulu lagi
    Jadi saya terdiam sendiri

    Awak
    Hari ni saya dah janji..nak pergi
    Tapi tak tau kenapa tak boleh pergi

    Awak
    Hari ni saya menyesal ada ego yang tinggi
    Tapi dah takde harapan kat sini
    Jadi nak tak nak terpaksa sendiri

    Awak
    Hari ni hari terakhir nampak awak
    Tapi awak tak toleh sini
    Awak fokus kat tv

    Awak
    Hari ni saya tengok gambar kita senyum
    Tapi gambar tinggal gambar
    Nak buang sayang nak simpan sedih

    Awak
    Eesok antara kita ada “balai berlepas”
    Esok…tiada esok untuk saya
    Esok juga…tiada esok untuk awak

    Awak
    Semoga satu hari nanti saya menginsafi diri
    Tak nak ada ego tinggi lagi
    Buat sakit hati

    Awak
    Sebelum pergi
    Hari ni..kat sini
    Saya janji
    Semua ni untuk awak…
    Sebab kenal awak anugerah terindah pernah saya miliki….
    Terima kasih awak….

    di awal percutian....

    Posted by imz at 9:31 AM 0 comments
    salam n hye all..

    wahhh...campur hari ni,da 3hari orang lepak kat uma..di halamanku yang indah..hikhikhik..siapa kata pasir mas tak indah?????dush2...hehe...plan cuti 3minggu ni..nak belajar kereta sebenornya..tapi entahlah cam malas la pulak..hehe..cuti ni tak adelah bosan,sebab my sis dah tambahkan bilangan ahli keluarga kita orang..baby girl,Adriana..haaa...so,leh la spend dis holiday dengan si 'tecik'..huhu..best lol..suka sangat rakam aksi dia senyum,geliat,nangis..

    selain plan nak tolong jaga baby,orang dah kerinduan nak spend time dengan my bestfwens 4ever...azni,ainul,nuni dan aiti..huhu..my best buddy !!!
    yunkz,rindu nak ngumpat...haha...kita orang close sejak dari sekolah rendah lagi..huhu..even kita orang dah seperated,tapi bila cuti jer..kena jumpa!!!
    wahhh...rindu korang !!! ingat zaman sekolah dulu..haha..telaka bebenor..tapi kami bukan student yang nakal,semuanya baik2..haha..(puji beb)
    alhamdullilah semuanya dapat further study ke peringkat yang lebih baik..hope kita orang ada masa depan yang cerah..amin..
    photo ni kami snap time my sis kahwin..dorang datang..masa kita orang form 5 ni..huhu..cehhh muka..skema jek!!! haha...sorry kawan2 kalo kamu ngak suka gue upload picture ini...huhu...tapi orang tau,my buddies sporting...tol x awookkk?

    dats all la entri kali ni...orang bahagia bercuti di samping insan-insan tersayang.. : p

    Saturday, May 23, 2009

    kenali gadis ini....

    Posted by imz at 3:44 AM 0 comments

    myPERSONALITY
    ::..Kindness..: :


    You truly are sinciere in your kindness, you don't give conditionally, you give selflessly. When anyone, even your enemy is in need, you'll lend a helping hand.

    And you honestly don't care what they say, as long as you've helped someone, or made someone else happy, your satisfied.

    komen : haaa..ade benarnya..itulah saya..

    WARNA HARI LAHIR
    ::..BIRU..::

    Sifat :


    Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri.

    Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap.

    Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.


    komen :

    -terlalu pemilih sangat tu rasanya tak adela..orang ok jer..buat apa nak memilih sangat?diri kita pun belum tentu sempurna...huhu..betol tak??betul2...hehe.

    - seni?yupzzz...orang memang minat art..insyaALLAH ade rezeki nak jugak study photography..hehe...suka snap photo and edit bagi lawa2(xdela lawa mana pun..:p)but im addict wit ADOBE lol !!!

    -cinta?no komen...haha...adela,mana boleh share..even sharing is caring...kuikuikui...

    KAJIAN BULAN KELAHIRAN & PERSONALITI
    DARI DR.FADZHILLAH KAMSAH

    ::..FEBRUARI..::
    * Berfikiran abstrak.
    * Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
    * Bijak dan pintar
    * Berpewatakan yang mudah berubah.
    * Mudah menawan orang lain.
    * Agak pendiam.
    * Pemalu dan rendah diri.
    * Jujur dan setia pada segalanya.
    * Keras hati untuk mencapai matlamat.
    * Tidak suka dikongkong.
    * Mudah memberontak apabila dikongkong.
    * Suka kegiatan yang lasak.
    * Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
    * Mudah mempamerkan marahnya.
    * Tidak suka benda yang remeh-temeh.
    * Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
    * Sangat berani dan suka memberontak.
    * Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
    * Pemerhatian yang tajam.
    * Suka hiburan dan sukan.
    * Suka benda yang bersifat seni.
    * Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
    * Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
    * Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
    * Belajar untuk mempamerkan emosi

    komen:

    -banyak sangat...yang mana betul salah ntah..hehe..siapa2 yang kenal orang tau la kot macammana perwatakan orang...tapi yang mudah terluka dan sensitif,suka seni tu adelah betulnya..hehe..

    menCARI @ menJADI ???

    Posted by imz at 3:24 AM 0 comments

    “Saya sedar saya tidaklah sehebat Fatimah, sebab itu saya perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing saya”, kata seorang mahasiswi.

    “Ana memang tidak sebagus Ali, sebab itu ana kena pilih isteri yang sempurna macam Fatimah. Ana tak mampu nak memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!”, tegas seorang mahasiswa.

    Semua sibuk mencari. Mudahkah untuk mendapatnya?

    Semua sibuk mencari. Jika jumpa, mudahkah untuk mengekalkannya?

    Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah. Alhamdulillah, imejnya berjubah dan bertudung labuh. Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita pada benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga? Dia mungkin akan diubah oleh suasana kerja, dia mungkin akan diubah apabila kembali ke pangkuan keluarga, dia mungkin berubah atas banyak pengaruh, atau paling utama, dia mungkin berubah kerana dia memang berubah.

    Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga dipertahankan, jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dan tidak buat, jadi atau tidak jadi?

    Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh, dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna. Semasa bercinta, dialah Ultraman, dialah Gaban. Tetapi siapa sangka, selepas berumahtangga, Ultraman berubah menjadi raksasa!

    Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat, kita akan hidup dan mati dalam pencarian. Pencarian yang tidak berkesudahan.

    Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.

    Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.

    Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.

    Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.

    Tips Untuk Berkenalan Rapat Dengan Seseorang

    Posted by imz at 3:14 AM 0 comments

    Tips Untuk Berkenalan Rapat

    Dengan Seseorang

    Tips ini saya rasa khusus untuk lelaki je kot sebab mesti la lelaki yang nak tackle perempuan kan? Takkan la perempuan nak tackle lelaki kan…

    Jangan Terburu-buru…

    Kebanyakan yang saya jumpa, ramai yang terburu-buru bila dia dah syok pada seseorang perempuan. Kalau boleh, masa tu la dia nak no phone, masa tu la dia nak mesej-mesej, masa tu la dia nak tanya macam-macam.

    Rileks… Bertenang… Jangan kelam-kabut. Kita mesti cool… Kalau nak mintak no phone pun ada cara dia. Jangan main terjah terus. Perkenalkan diri dulu dan bagitau niat kita nak berkenalan.

    Kalau dia sombong atau tak nak layan tu, maksudnya, dia sudah berpunya atau dia ada masalah lain yang dia tidak dapat nak terima kita.

    Be Gentleman…

    Yup! Be gentleman… Tunjukkan siapa diri kita. Kita lelaki, dan dia perempuan. Sudah pasti kita lagi kuat dari mereka. Sekiranya kita tengok dia perlukan bantuan, berikanlah pertolongan. Offerkan diri kita untuk tolong dia. Takkan nak tunggu si dia yang panggil kot. Tu ngada-ngada namanya…

    Usik-usik la sikit…

    Kadang-kadang kita perlu menggatai sikit… Puji la pasal tudung baru dia ke, kasut baru dia ke, make-up dia ke… Puji je apa-apa yang patut. Saja nak mengusik dia. Biar dia tersenyum malu gitu…

    Kalau takde idea nak usik dia, cuba ceritakan something yang kelakar atau kisah kehidupan awak. Mesti dia tertarik untuk ambil tahu. Lagi-lagi kalau tambah adengan yang suspen siap ada ‘to be continued’ macam tu. Confirm dia akan tertanya-tanya dan suruh kita cerita lagi.

    Mulut kena manis…

    Kebanyakan lelaki kantoi dekat sini. Mereka tak tahu nak cerita pasal apa bila bertemu dengan perempuan. Bila terserempak je, mula la lidah kelu, otak jammed. Semuanya tak jalan.

    Dekat sini kita kena pandai mencari idea untuk mulakan perbualan. Takkan nak dua-dua senyap membisu je. Dia pun akan berasa bosan nanti. Jadi, kita kena kreatif dalam berbicara. Lihat sekeliling dan ceritakan apa yang berlaku pada ketika itu.

    Kalau masa tu korang dekat taman permainan, cakap la, “E…pandainya kontraktor ni buat buaian kan? Siap kaler biru lagi. Mesti masa kecik-kecik dia suka main buaian kan? Awak masa kecik-kecik suka main buaian tak?” Walaupun ianya tidak seberapa menarik, tetapi atleast dari situ kita akan mewujudkan daya untuk berbual.

    Biar dia rindu…

    Ha…ni tips yang menarik. Biar dia rindu pada kita. Bagaimana nak buat tu? Semasa korang asyik berSMS, cuba ambil satu masa atau satu hari tu, korang tak SMS dia langsung. Cuba lihat reaksi dia.

    Adakah si dia akan SMS korang atau dia pun senyap je. Kalau dia SMS, maksudnya, bagus la tu. Mesti dia tengah sunyi dan rindu pada korang. Tetapi…kalau dia pun tak SMS, bahaya gak la. Maksudnya, kita hanyalah seorang insan yang biasa di hati dia lagi. Kena banyakkan usaha lagi.


    p/s : haaa...jangan give up,guys to tackle ur dream girl...huhu...gudluck yar !!!

    Friday, May 22, 2009

    TERAPI PENYEMBUHAN MELALUI SOLAT

    Posted by imz at 4:48 AM 0 comments

    TERAPI PENYEMBUHAN MELALUI SOLAT


    HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

    Berita Minggu mendapatkan pandangan setiap pengkaji mengenai hasil kajian masing-masing.
    Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot
    Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan. Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan. Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,ý katanya.

    Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh. Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

    Ng Siew Chok - Isyarat Otak
    Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalogr aphy) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik. Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang,ý katanya.

    Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

    ýAda fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah,ý katanya.

    Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang. Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.. Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.
    Dr Fatimah Ibrahim - Komposisi Tubuh

    Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak. Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

    Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain,ý katanya. Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

    Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik. Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian. Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

    Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif,ý katanya.Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

    Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan. Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

    Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat. Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

    Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan. Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat,ý katanya. Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut. Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus. Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan
    dan volum mencapai tahap normal,ý katanya.

    Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

    Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus,ý katanya.

    Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung.

    Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.


    Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
    Ambillahwaktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
    Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
    Ambillahwaktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
    Ambillah waktuuntuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikanTuhan.
    Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menujukebahagiaan.
    Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah muzik yangmenggetarkan jiwa
    Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuathidup terasa bererti.
    Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilaikeberhasilan.
    Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menujusyurga.

    Saturday, May 9, 2009

    help me...

    Posted by imz at 11:39 AM 0 comments
    kena virus.....camne ni?tolongggg...xleh view page pon

    Thursday, May 7, 2009

    tagged 'n' award fromGADISDISARANGCHENTA❤

    Posted by imz at 11:24 PM 0 comments
    Award from little sista,
    GADISDISARANGCHENTA


    makasih ya sis...




    syarat~syarat menerima award ini

    1Pastikan jantina anda adalah perempuan
    2Copy badge sebagai award anda 3Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

    4
    Pass kan award ini kepada girl-friends anda




    1 Pastikan jantina anda adalah perempuan

    hehe...org rs memenuhi syarat2 sbgi perempuan..hehe..xde rupa laki kot..haha..
    2 Copy badge sebagai award anda dah copy da...comei award ni...tiut2x

    3 Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

    i sudah tentu org bangga sangat jadi perempuan...sebab perempuan ni lemah lembut + manis orangnya,kalo lelaki lemah lembut sure orang akan cakap 'p**d**' kn,pastu siap kena kutuk lagi..so,bersyukur sangat jadi perempuan...hihi


    ii orang bangga jadi perempuan..sebabnya perempuan boleh berfesyen..banyak pilihan lak 2,xmacam laki..tol x..

    baju?haaaa...macam2 gaya nak,semua ada..warna xyah cerita la..sampai rainbow color pun nampak sweet...lelaki xbanyak pilihan..even masa kita baby lagi,baju perempuan sweet2..nak shopping pun rasa seronok...kui3x...perempuan leh pakai baju kurung,seluar,skirt..hehe..lelaki xleh pakai skirt..

    kasut?wahh....sama gak..a lot of choice..xterkira..dari xde tumit sampai la high heels..siap ade labuci,bling2 lagi..laki boleh ke pakai kasut gaya macam 2?hehe...kena kutuk adela..haha..bertuah lahir sebagai perempuan ni..alhamdullilah..

    handbag?hehe...malas la nak story..memang berlambak jenis handbag tok perempuan..laki ade handbag ke???huhu...

    iii haaaa....jadi perempuan boleh make-up..leh pakai lipstick setiap masa,leh pakai maskara..nampak cantik setiap masa.lelaki xboleh..nanti org tanya,"keje lorong mana,mak?"hahaha...cian lelaki kan..


    iv saya bangga jadi perempuan sebab perempuan ada senjata air mata..bila perempuan nangis lelaki akan terasa lemah..haha...masih boleh guna ke?hehe..air mata cukup dekat dengan perempuan..bila emosi terngangu,air mata peneman setia..lelaki akan nampak pelik kalau menangis..sure orang akan kata dia bukan lelaki gentleman..hihi..


    v orang jugak bangga jadi seorang perempuan..coz one day,perempuan akan mengalami perubahan..hehe...boleh mengandung..perempuan boleh lahirkan zuriat,meramaikan lagi umat di dunia..lelaki boleh ke?hihi...boleh,boleh bla la kot..jgn marah..so,perempuan akan rasa lebih dekat dengan anaknya..hehe...

    vi perempuan ada kelebihan..sebab perempuan ada susu..huhu..lelaki xde..so,anak2 rasa lagi rapat dengan ibu mereka...so sweettttttt....kn,kn?


    vii sebab setiap perempuan yang lahir di dunia ni..memiliki keistimewaan tersendiri,dari segi rupa paras,keperibadian dan macam2 lagi...bersyukur kita kaum hawa,dilahirkan sebagai perempuan yang akan melengkapi hidup seseorang lelaki..


    KELEBIHAN SEORANG WANITA dari sudut ISLAM


    • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali

    • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh,

    • Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat,

    • 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil,

    • Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

    • Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

    • Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

    • Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

    • Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

    • Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

    • Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

    • Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

    • Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

    • Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

    • Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari.

    • Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

    • Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

    • Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid.

    • Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

    • Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

    • Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

    • Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

    • Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

    • Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

  • Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

    4 Pass kan award ini kepada girl-friends anda

    adik sara yg cute...(kam's lover)
    sis rina..
    sis aniey..
    eazy...
    awin..(lipice gurl)

  • Tuesday, May 5, 2009

    AwArD from @ris@ owner,,,mr kammmmmm

    Posted by imz at 7:56 PM 0 comments


    Rule:
    1. Put this badge in your awesome blog.
    2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
    3. Make sure you put the 'recipient

    s' names here, along with their links.
    4. Let them know about this
    Second awards from si kam....thanks again..aku tau kalo aku xde dlm class 2,hg bosan kan?hikhikhik....friedship forever,dude....peace no WAR !!!


    THIS AWARD FOR ALL MY FOLLOWER..KEEP IT,GUYS !!!


    Ms.B.e.a.u.t.i.f.uL....gurlzzz check it out !!!

    Posted by imz at 7:38 PM 0 comments

    Hi, Ms. B e a u t i f u l!!!

    Did you know that it's Beautiful Women Month?

    Well, it is and that means you and me. I'm supposed to send this to FIVE (or more) BEAUTIFUL WOMEN, and you are one of them!!!

    ~~ Beauty of a Woman ~~
    The beauty of a woman is not in the clothes she wears,
    The figure she carries, or the way she combs her hair.
    The beauty of a woman must be seen from her eyes,
    Because that is the doorway to her heart,
    The place where love resides.
    The beauty of a woman is not in a facial mole,
    But true beauty in a woman is reflected in her soul.
    It is the caring that she lovingly gives,
    The passion that she shows.
    The beauty of a woman
    With time, only grows..


    p/s : this message from my beloved sister,Kak Long...for all woman out there,this is for you...for us !!!

    Saturday, May 2, 2009

    new mood....

    Posted by imz at 11:08 AM 0 comments
    thanks 4 visit myblog.....bertukar wajah sudaaaa....bosan kan asyik page sama jer,so i make some changes..hehe..ape yang penting,pink still mytheme..huhu...jangan marah !! k la,guys...dats all..i'm going back 2 perlis,for my final exam...waaaaa....ngak mau!!! stress sudaaaa...pray 4 my exam

    Click C.I.N.T.A

    asasa